maanantai 13. lokakuuta 2014

Kaveri onnistui

Alppien valohämärää.
Onneksi meillä on painonhallinnassa suuriakin onnistumisia. Lehdistössä on paljon kerrottu Antista, mutta on hyvä kertoa kaverista aina uudelleen ja uudelleen. Hänen suorituksensa on se arvoinen, että siitä sietää muistuttaa monesti vielä tulevaisuudessakin.

Kyseessä on mies parhaassa iässä. eli nelikymppisiään on juhlinut sitä vanhassa fyysisessä kuosissa. Oikeastaan juuri tuon ikärajan ylittäminen sai miehen aatoksiin ja uutta syntymäpäivää eli 41. juhlittiin uusissa kuosissa.

Antti oli tietenkin iso mies, pituutta upeasti 191 senttiä ja painoakin 170 kiloa. Siis oli miehessä näköä, kokoa ja mittaa. Vaan oli muutakin, sillä noin vuosi ennen uuden projektin alkua kaverilla todettiin tyypin 2 diabetes. Joka päivä piti pistää 150 yksikköä insuliinia, että elintoiminnot olisivat edes jotenkin toimineet normaalisti. Lisäksi mukaan tulivat verenohennuslääkitys, joka on melkoista tarkkuutta ja jatkuvaa seurantaa vaativa. Myös epämääräiset allergiaoireet vaivasivat ja refluksitauti eli närästyskin ilmoitti usein itsestään.

Mies on oman kertomansa mukaan ollut ylipainoinen aina murrosiän lopulta eli 17 vuotiaasta lähtien.

Kun yrittäjänä toimivalle Antille tuli vielä työperäinen stressi ja totaalinen loppuun palaminen, niin terapiaanhan sitä piti hakeutua. Nyt Antilla oli aikaa katsoa itseään ja todeta, että ruoka oli hänen lohdutuksensa ja makea toimi korvikkeena ongelmille. Piti siis oppia uusi suhtautuminen ruokaan. Oli aikuistuttava ruokasuhteessakin ja otettava itse vastuu omaa suuhun pistettävästä ruoasta.

Antin elämä tarvitsi kuitenkin väkevän potkun puutokseen ja tässä häntä auttoi Cambridgen niukkakalorinen  pussiruokaohjelma, johon hän sortui - onnekseen. Riittävän pussiruokaperiodin jälkeen hän palasi takaisin ns. normaaliin elämään, mutta se oli aiempaa vähähiilihydraattipitoisempaa. Piti pistää siis uusiksi ruokavalio, ja siihen oli valmiudet onnistuneen pussiruokailun tähden.

Nyt Antti ottaa vain yhden tabletin diabeteksen hoitamiseen ja hän epäilee, että vuodenvaihteen jälkeen sitäkään yhtä ei tarvita.

Tämä on varmasti opetus meille kaikille, enemmän ja vähemmän terveille, syöpöille kuin myös juopoille! Silla syöppö ja juoppo ovat varmaan saman kategorian sairauksia, sillä kumpainenkin tyydyttä elämästään puuttuvaa. Toisen tekee sen syömällä ja toinen juomalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti