maanantai 10. maaliskuuta 2014

Ei vaan ennen...

598.

Onko uusinta tietoa?
Nyt on lehdistössä julkaistua tietoa, siis tietoa eräänlaisesta antilaihduttamisesta. Kyse on ns. laihtumisen ehdottomuuksista, joita ei olisi syytä noudattaa. Kyse on lähes jokaisen dieetin ohjelmaan kuuluvista neuvoista, joita pidetään lähes itsestäänselvyyksinä ja onnistumiselle välttämättöminä.
Itse en rohkene ottaa kantaa moisiin sääntöihin, vaan yleensä toimin juuri kuten on neuvottu eli noudatan nyt kyseenalaistettuja suosituksia.
Kirjoitetaan nyt esiin nämä säännöt ja periaatteet, joita ei sitten pitäisikään noudattaa:
1. Nollatoleranssi napostelussa
Toisin kuin yleensä väitetään, niin pieni napostelu aterioiden välillä voi olla jopa auttaa pysymään oikeilla raiteilla painonhallinnassa. Muista kuitenkin pitäytyä kohtuudessa ja valitse mahdollisimman terveellistä naposteltavaa.
2. Kaihda rasvaista
Ranskalaiset, munkit ja rasvaiset juustot eivät todennäköisesti tule auttamaan painonpudotuksessa, mutta oikeanlaisella rasvalla on kuitenkin keskeinen rooli terveellisessä ruokavaliossa. Terveelliset rasvat voivat auttaa kasvisten ja hedelmien ravintoaineita imeytymään kehoon. Hyviä rasvoja on esimerkiksi kalassa, avokadossa ja pähkinöissä.
3. Lähtö leivälle!
Leipää voi kyllä mutustaa, kunhan se on täysjyvää. Täysjyväleipä sisältää runsaasti kuituja, jotka taltuttavat nälän nopeasti.
4. Vältä vaakaa
Säännöllinen vaa'alla käynti voi auttaa painonpudotuksessa. Painoasi tarkkailemalla huomaat, jos painonhallintaprojektisi ei ajan kuluessa toimikaan odotetusti. Näin voit nopeasti etsiä uuden, itsellesi sopivan tavan painonpudotukseen.
5. Karsi kaloreista
Kaloreiden vähentäminen on toki tehokas tapa pudottaa painoa, mutta kannattaa katsoa, minkälaisia kaloreita karsii ruokavaliostaan. Vastoin yleistä harhakäsitystä kaikki kalorit eivät ole samanlaisia. Hiilihydraateista, kuten valkoisesta riisistä ja sokerista saaduilla kaloreilla on osoitettu olevan haitallisia vaikutuksia aineenvaihduntaan ja verensokerin tasoon. Kaloreita karsiessa kannattaakin korvata nämä haitalliset kalorit kuitu- ja proteiinipitoisilla valinnoilla.
6. Kieltäydy kananmunasta
Usein kehotetaan välttämään kananmunia niiden aiheuttamien korkeiden kolesteroliarvojen vuoksi. Maltillinen munansyönti voi tosiasiassa parantaa sydänystävällisen kolesterolin lipoproteiinin tuotantoa.
7. Juo vähintään 8 lasillista vettä päivässä
Vesi on toki keholle tärkeää, mutta päivän vesimäärää ei tarvitse nauttia yksinomaan nesteen muodossa. Saat noin 20 prosenttia päivän aikana tarvitsemastasi määrästä vesipitoisista ruoista, kuten keitoista, salaatista ja vesimelonista.
8. Luovu punaisesta lihasta
Punaista lihaa voi nauttia kohtuudella. Sen lisäksi, että punainen liha on erinomainen proteiininlähde, se hellii hiuksia, kynsiä sekä ihoa. Valitse mahdollisimman vähärasvainen vaihtoehto.
9. Ei ruokaa illallisen jälkeen
Mikäli tunnet itsesi nälkäiseksi illalla, voit hyvillä mielin syödä vielä illallisen jälkeenkin. Pitäydy kuitenkin terveellisissä iltapaloissa, älä täytä mahaasi sipseillä. 
10. Syö 7 annosta kasviksia ja hedelmiä päivittäin
Seitsemän annoksen nyrkkisääntöä parempi keino on pyrkiä täyttämään puolet lautasesta kasviksilla ja hedelmillä. Näin varmistat riittävän ravintoaineiden saannin.
11. Jätä jälkiruoat
Jälkiruoan nauttiminen on sallittua kohtuuden nimissä. Valitse kuitenkin mahdollisimman vähäkalorinen vaihtoehto.
Yhteenveto

No, oikeastaan ei mitään erikoista ole väitetty tai nauvottu. Kohtuus on tietysti kaikkein tärkein laihdutusmetodi, Jos siihen pystyy, niin on jo voitolla olipa menetelmä ihan mikä tahansa. Kuitenkin syöpölle juuri kohtuu on se vaikein ongelma, kuten lienee alkoholistille tuo alkoholin käyttökin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti