597.
Dukan-dieetti (engl. The Dukan Diet,
ransk. Régime Dukan) on ranskalaisen lääkärin Pierre
Dukanin jo 70-luvulla kehittämä laihdutusohjelma. Tämä suosikkidieetiksi
menetelmä nousi kuitenkin vasta vuonna 2000, kun Dukan julkaisi kirjansa ”Je ne sais pas maigrir” (suom. En tiedä kuinka
laihtua). Dukanin dieetin menestystä ovat vauhdittaneet erityisesti
englantilaisten iltapäivälehtien levittämät huhut siitä, että monet tunnetut
henkilöt ovat käyttäneet menetelmää. Näistä tunnetuin tapaus lienee Gambridgen
herttuatar Kate, jonka kerrotaan ennen avioliittonsa solmimista laihduttaneen
itsensä juuri tämän dieetin avulla. Muita tunnettuja käyttäjiä ovat olleet mm.
Jenifer Lopez ja Penelope Cruz.
Dukanin-dieetti on 4-vaiheinen ohjelma,
jonka perustana on runsasproteiininen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio. Dukan-dieetti
muistuttaa Atkinsin dieettiä, mutta on sitä
tiukempi. Erona Atkinsin dieettiin on myös se, että Dukanin menetelmässä suositaan
vähärasvaisia proteiinilähteitä, joten paistetut kananmunat, pekoni ja
kyljykset eivät kuulu tähän ruokavalioon.
1. vaihe:
hyökkäys vaihe
Dukan-dieetin ensimmäinen vaihe kestää aiotun painonpudotuksen suuruudesta
riippuen 1-10 päivää. Jos pudotettavaa on alle 5 kg, riittää 1-2 päivää. Jos
aiot pudottaa 5-10 kg, sopiva hyökkäysvaiheen kesto on 3 päivää, 10-20 kg:n
pudotuksessa 5 päivää. Yli 20 kilon laihdutusurakka on mahdollista aloittaa
7-10 päivän hyökkäysvaiheella, mutta tällöin on syytä keskustella asiasta ensin
lääkärin kanssa.
Hyökkäysvaiheessa
syödään ainoastaan vähärasvaista proteiinipitoista ravintoa. Jopa vihannekset
ovat kiellettyjä. Nälkää ei tarvitse nähdä, sillä ruoan määrää, päivittäisten
aterioiden määrää tai ajankohtia ei ole rajoitettu. Ravinnon laadun suhteen
dieetti sen sijaan on ankara. Sallittua on syödä ainoastaan 72 ruoka-aineen
listalta löytyviä ruokia, kaikki muu on kiellettyä. Sallittuja ovat mm.
vähärasvainen naudan- ja vasikanliha, sisäelimet, siipikarja, äyriäiset,
kananmuna, raejuusto sekä rasvattomat ja sokerittomat maitotuotteet.
Ruoan valmistuksessa ei saisi käyttää rasvaa, joten uunissa paistaminen ja
grillaaminen on suositeltavaa. Vettä on muistettava juoda vähintään 1,5 litraa
päivässä. Kahvi ja tee ovat sallittuja, luonnollisesti ilman sokeria. Lisäksi
päivittäin syödään 1,5 ruokalusikallista kauraleseitä.
Ruokavalion
tunnollinen noudattaminen hyökkäysvaiheessa on Dukanin mukaan äärimmäisen
tärkeää. Pienikin lipsuminen voi mitätöidä tulokset, ja koko ohjelma on
aloitettava alusta.
2. vaihe: pudotus vaihe
Dukanin mukaan pudotusvaihe kestää 6 päivää jokaista pudotettavaa kiloa
kohden. Jos esim. hyökkäysvaiheen jälkeen pudotettavaa on 8 kg, kestää
pudotusvaihe 48 päivää. Käytännössä pudotusvaihe jatkuu, kunnes tavoitepaino on
saavutettu.
Pudotusvaiheessa jatketaan
hyökkäysvaiheesta tuttujen 72 ruoka-aineen käyttöä, mutta niiden lisäksi on
joka toinen päivä lupa syödä vihanneksia 28 sallitun vihanneksen listalta. Joka
toinen päivä on siis 1. vaiheen ohjeiden mukainen puhdas proteiinipäivä (PP),
joka toinen taas yhdistetty proteiini- ja vihannespäivä (PV). Sallittuja
vihanneksia ovat mm. tomaatti, kurkku, pinaatti, retiisi, parsa, purjo, vihreät
pavut, sienet, selleri, salaatti, fenkoli, munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika.
Esim. peruna ja kaikki hedelmät ovat edelleen kiellettyjä.
Päivittäinen
kauraleseannos on pudotusvaiheessa 2 ruokalusikkaa. Tässä vaiheessa ohjelmaan
otetaan mukaan myös 30 minuutin kävelylenkki joka päivä. Runsas veden juominen
on myös pudotusvaiheessa erittäin tärkeää.
3. vaihe: tasaus
vaihe
Tavoitepaino on saavutettu, mutta dieetti jatkuu. Tasausvaiheen tarkoitus
on estää painon nousu entisiin lukemiin. Paluu normaaliin ruokavalioon
laihtumisen jälkeen merkitsee usein myös kilojen paluuta, ja siksi on tärkeää,
että ruokavalion normalisoiminen tapahtuu hallitusti.
Tasausvaiheen kesto on tarkkaan määritelty – 10 päivää jokaista pudotettua
kiloa kohden. Ruokavalion muutos ei ole suuri. Pudotusvaiheen puhtaat
proteiinipäivät jäävät nyt pois, ja kaikkina päivinä syödään sekä proteiineja
että vihanneksia. Tasausvaiheessa on sallittua syödä vähärasvaista lampaan- ja
porsaanlihaa. Edelleen syödään myös 2 rkl kauraleseitä päivässä.
Uutena elementtinä ruokavalioon lisätään nyt yksi annos hedelmää päivässä.
Sallittuja ovat kaikki hedelmät lukuunottamatta banaania, viinirypäleitä,
kirsikoita ja kuivattuja hedelmiä. Suositeltavia ovat omena, marjat, meloni,
greippi, kiwi, persikka, päärynä, nektariini ja mango.
Toinen uusi elementti on leipä. Päivässä sallitaan kaksi siivua
kokojyväleipää, joiden päällisenä on sallittua käyttää pieni määrä
vähärasvaista levitettä ja 40 grammaa juustoa (ei kuitenkaan sinihomejuustoa,
brie-, camembert- tai vuohenjuustoa).
Myös pieniä määriä tärkkelyspitoisia ruokia voi alkaa syödä vähitellen.
Tasausvaiheen ensimmäisellä puoliskolla sallitaan yksi annos tärkkelystä
viikossa, jälkimmäisellä puoliskolla kaksi annosta. Suositeltavia ovat pasta,
kuskus, pavut ja linssit, mutta myös peruna ja riisi ovat sallittuja. Annoksen
koko saa olla enintään 225 grammaa.
Tasausvaiheessa sallitaan myös ”juhla-ateriat”, vaiheen ensimmäisellä puoliskolla
kerran viikossa, jälkipuoliskolla jopa kaksi kertaa viikossa. Juhla-aterian on
tarkoitus olla nautinnollinen ateria, joten mitään ruoka-ainetta ei tarvitse
erityisesti välttää, vaan voi syödä mitä haluaa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole
ahmia, vaan pysytellä määrän suhteen kohtuudessa.
Juhla-aterioiden vastapainoksi yhtenä päivänä viikossa palataan 1. vaiheen
ruokavalioon, eli syödään ainoastaan proteiinipitoisia ruoka-aineita.
Proteiinipäivän voi valita vapaasti, mutta sen tulisi olla jatkuvasti sama
viikonpäivä.
Tasausvaiheessa tehdään 25 minuutin kävelylenkki joka päivä.
4. vaihe:
ylläpito vaihe
Ylläpitovaihe kestää koko loppuelämän.
Ruokavalio on normaali terveellinen ruokavalio ilman mitään yksilöityjä
rajoituksia. Yhtenä päivänä viikossa kuitenkin palataan 1. vaiheen
ruokavalioon, eli pidetään kerran viikossa proteiinipäivä.
Päivittäin syödään 3 rkl kauraleseitä, tehdään 20 minuutin kävelylenkki.
Lisäksi sitoudutaan olemaan käyttämättä hissejä ja liukuportaita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti