perjantai 16. toukokuuta 2014

Onnistunutta painonhallintaa!


601.
Helene Schjerfbeck, mansporträtt.
Myytävänä Bukowskin klassikoissa.
On hienoa kuulla hyviä uutisia onnistuneesta painonpudotuksesta ja sitä seuranneesta painonhallinnasta. Moisesta tulee aina hyvä mieli, joku on todellakin onnistunut ja jatkaa omaa elämäänsä, ehkä paremman laatuista elämäänsä, ja iloisin ja hyvillä mielin.
Tänään luin Vesa Huopanasta, joka muutamia vuosia sitten päätti ottaa itsestään niskaotteen ja pudottaa painoaan ryhtyä aktiivisesti sitä hallitsemaan.
Aikoinaan ensimmäinen herätys laihduttamiseen Vesa Huopanalle tuli, kun peilistä pilkistänyt mies ei näyttänyt enää tutulta, siellä olisi siis outo ja lihava lyllerö. Tosin hänen puntarinsa näytti tuolloin noin 110 kilon lukemia.
Vesa toteaa ihmetellen, että tuoltako minä todella näytän. Tajusin myös syyn siihen miksi olonsa oli väsynyt ja passiivinen, näin mies kertoi Iltalehdelle vuonna 2008.
Huopanan mukaan paino oli alkanut kerääntyä vähitellen, ja etenkin vatsanseudulle. Todennäköisesti se oli iltasyömisen seurausta.
Sitten tapahtui herätys, kuten ainakin uskonnollisessa herätyskokouksessa. Tämän koettuaan mies vaihtoikin rasvaiset makkarat, lihapiirakat ja juustot kevyisiin leikkeleisiin, panosti aamiaiseen sekä jätti pois vaalean leivän. Kuitenkin yksi hänen laihdutuksen kulmakivistä oli myös se, ettei hän syönyt mitään kello 18 jälkeen.
Elämäntaparemontin seurauksena Huopana onnistui pudottamaan painoaan noin 18 kiloa. Ja nyt hän on matkalla kohti 50-vuotisjuhlia ja hyvällä fiiliksellä mennään, hän toteaa.
Kuusi vuotta sitten Iltalehti julkaisi Viikon laihduttaja –jutun ja sen jälkeen Vesa Huopana otti yhteyttä toimitukseen. Nykyisen tilanteen mukaan Huopanan paino on kahdeksan vuoden aikana vaihdellut noin viiden kilon haitarilla.
Vesa toteaa, että tällä hetkellä tilanne on todella hyvä, sillä lehtijutun aikaisista lukemista olen onnistunut pudottamaan pari kiloa pois. Tällä hetkellä painan alle 90 kiloa, tyytyväinen mies kertoo. Hän on onnistuneen laihduttamisen lisäksi onnistunut enemmän kuin hyvin siinä kaikkein vaikeimmassa, eli painonhallinnassa.
Huopanan painonhallinnan kulmakivenä on edelleenkin tarkan ruokavalion noudattaminen. Tällä hetkellä hän ei käytä levitteitä laisinkaan, eikä leipääkään tule syötyä kovin useasti. Sen sijaan ruokavalioon kuuluvat vihannekset, kasvikset sekä jonkin verran myös lihatuotteet.
Liikuntaa en kiireiden takia ehdi harrastaa kuin hyötyliikuntana työmatkoilla, toteaa Vesa. Kolmisen vuotta sitten harrastin myös patikointia, jolloin paino putosi lisää. Erityisen ylpeä Huopana on siitä, että hän onnistui aloittamaan painonpudotuksen aikoinaan siinä kriittisimmässä vaiheessa - neljänkympin kieppeillä. Pian 50 vuotta täyttävä mies ottaakin uuden vuosikymmenluvun vastaan erilaisissa tunnelmissa ja aivan eri painoluokassa.
Sain itseni onnistumaan siinä vaiheessa, kun miehet yleensä retkahtavat. Lähestyn viiskymppisiä aivan eri fiiliksissä, ja uskon, että pystyn pitämään painoni kurissa myös jatkossa, mies sanoo.
Vesa antaa kaikille seuraavat vinkin elämänmuutokseen eli laihduttamiseen ja painonhallintaan:
1. Tee selkeä suunnitelma. Onnistumisen seurauksena into kasvaa, eikä pienistä takapakeista lannistu niin kovasti.
2. Keksi iltaisin syömistä korvaavaa tekemistä, jotakin, mikä saa huomion pois syömisestä. Ruoassa säästetyt rahat voi sijoittaa vaikkapa kulttuuriin.
3. Vertaistuki. Muiden laihduttajien kanssa keskustellessa voi saada uutta intoa ja näkökulmaa painonhallintaan. Vesa kertoo innostuksen tiukempaan ruokavalioon löytyneen nimenomaan muiden laihduttajien kanssa keskustelemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti