tiistai 27. tammikuuta 2015

Onko tämä hyvä uutinen?


Tässä tietenkin tavoitetaso!
Nyt julistetaan lehdistössä kaikkien läskeiksi itsensä tuntevien suurta mahdollisuutta onneen ja autuuteen. Vihdoinkin olemme saamassa kauan odotetun lihavuuslääkkeen myös meidän suomalaisten ulottuville.
Euroopan Unionin lääkevirasto on näet torstaina 22. tammikuuta päättänyt suositella Unionin komissiolle myyntiluvan myöntämistä lihavuuden vastaiseen sotaa tarkoitetulle lääkkeelle. Tämä Liraglutide-niminen valmiste on tietenkin ja pääsääntöisesti tarkoitettu avittamaan laihduttamisessa muista sairauksista potevia.
Lääkeaineen on todettu kliinisissä testeissä vähentävän mm. diabeteksen hoidon yhteydessä potilaiden ruokahalua. Se olisi oleellista meille kaikille läskeistämme kärsiville, eli syö vähemmän ja terveellisemmin, niin tulosta tulee. Vai tuleeko? Sillä tätä lääkettä tulisi käyttää lihavuuden hoitoon vain vähäkalorisen ruoan ja liikunnan lisänä.
Tätä ihmelääkettä saisivat vain ne henkilöt, joilla perinteisen menetelmän mukaan laskettu painoindeksi on yli 30, eli lihavuuden määritelmä täyttyisi. Nyt pitää palauttaa mieliin, että painoindeksi 30 – 34,9 osoittaa lihavuutta, 35 – 39,9 osoittaa vaikeaa lihavuutta ja yli 40 osoittaa sairaalloista lihavuutta.
Myös painonindeksin ollessa välillä 27 -30 voitaisiin määrätä lääkitys, jos ylipainon lisäksi on todettu tyypin 2 diabetes tai sen esiase, korkea verenpaine, rasva-aineenvaihduntahäiriö tai uniapnea.
Gerontologian professori (emeritus) Antti Hervonen toteaakin, että kaikki tutkitus lääkkeet ja toimenpiteet väestön lihomisen estämiseksi ovat hyvä asia. Liraglutiden uusi käyttötarkoitus on todella tervetullut. Hervonen on tutkinut erityisesti vanhuksia ja elän pituuteen liittyviä asioita ja hänen mukaansa lihavuus on todella uhka kansanterveydellemme.
Hervonen jatkaa pohtimistaan ja toteaa, että ihmisten, joilla on merkittävää ylipainoa, pitäisi laihtua. Vaikka ihmisten elinikäennuste ja väestön odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä nousevat, se ei koske merkittävästi ylipainoisia ihmisiä.
Tämä ehkä joillekin muutosta tuova lääkeaina on nyt siis Euroopan Unionin komission käsittelyssä. Euroopan komissio tekee päätöksen lääkkeen myyntiluvasta Euroopassa muutaman kuukauden sisällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti