![]() |
Professori Pertti Mustajoki! |
Kuka ja mikä on hän?
Professori Pertti Mustajoki innostui tutkimaan lihavuutta
yli 30 vuotta sitten, eikä hän malta lopettaa vieläkään, vaikka on jo eläköitynyt Peijaksen sairaalan ylilääkärin virastaan. Hoitotyön ohessa
Mustajoki on julkaissut niin vakavia kuin kevyitäkin kirjoja erikoisalaltaan eli lihavuuden torjumisesta.
Viimeksi häneltä ilmestyi vuonna 2009 esseekokoelma Berliininmunkki ja muita
kirjoituksia painonhallinnasta.
Nyt professorin edessä on kuitenkin kanelipulla.Hän näet istuu toimittajan kanssa e aurinkoisella
terassilla Helsingin keskustassa. Ohi kävelee kesäisesti pukeutuneita ihmisiä,
jotka ovat tutkimusten perusteella niitä kaikkein laihimpia suomalaisia. Silti
monella näyttää olevan runsaasti ylikiloja.
"Onhan tämä välillä aika turhauttavaa. Kun aloitin
lihavuustutkijana 1980-luvun alussa, lihavuuden riskit olivat jo hyvin
tiedossa", Mustajoki sanoo. "Sen jälkeen ihmiset ovat lihoneet 30
vuotta, vaikka eivät he ole halunneet lihota. Ihmiset ovat
yhteiskuntakehityksen uhreja."
Kirjassaan Ylipaino – tietoa lihavuudesta ja
painonhallinnasta (2007) Mustajoki vertasi tilannetta vastamäkeen, jossa
laihtumisen esteiksi on pantu muun muassa työelämän muutos, autoistuminen,
viihdeteknologia, annoskokojen kasvu ja lihottavien ruokien mainostaminen.
Niiden kaikkien kanssa ihmisraukka joutuu kamppailemaan, eikä saa tarpeeksi
apua.
"Ensin voitaisiin panna kuntoon ruokapakkausten
kalorimerkinnät sekä määrätä, ettei lihottavia ruokia saa mainostaa lapsille.
Yhteiskunnan tulee suojella ihmisiä kaloreilta." Toteaa näin professorimme.
Mustajoen nimi esiintyy melkoisen usein laihdutusta
käsittelevissä lehtijutuissa, kuten tässäkin blogissa on tehty ja nähty, mutta ei niin usein kuin voisi kuvitella. Hänellä
ei nimittäin juuri ole uutta ja jännittävää kerrottavaa. Sitä samaa vain:
ihminen lihoo, kun hän saa enemmän kaloreita kuin kuluttaa. Perusasia ei ole
muuttunut miksikään.
Mutta jos siinä olisi koko tarina ja jutun juoni, niin tuskin lihominen olisi
jaksanut kiehtoa Mustajokea näin pitkään. Ja tuskin se jaksaisi kiinnostaa muitakaan kymmeniätuhansia
lihavuustutkijoita – lääkäreitä, geneetikkoja, ravintotieteilijöitä,
psykologeja ja yhteiskuntatieteilijöitä – ympäri maailmaa.
Koko tämän valtavan tukijajoukon tutkimusongelma on helppo määritellä,
mutta sen ratkoisu on vallan vaikea: vaikka ihmiset haluavat laihtua ja tietävät, mitä
heidän pitäisi tehdä, miksi he eivät tee sitä? Tai sitten yrittävät ja useimmiten epäonnistuvat yrittämisessään.
Sen sijaan ihmiset yleensä turvautuvat erilaisiin tekosyihin ja yritettävät päästä
oikotietä onneen. Kaikki ovat varmaan kuulleet esimerkiksi siitä, kuinka
jotkut ihmiset voivat syödä vaikka kuinka paljon lihomatta, mutta toisten ei
tarvitse kuin vähän vilkaista ruokaa, kun kiloja jo kertyy. Itselle tämä on tuttua ja kuulun jo niin jotka lihovat katsoessä ja kuulevat puhuttvankaan asiasta.
Kirjoissaan Mustajoki ampuu urakalla alas tällaisia
uskomuksia. Se on välttämätön toimenpidet, ihmisten hyväksi. Maailmassa ei Mustajoen mukaan ole tavattu yhtään ihmistä,
joka lihoo, vaikka ei syö. Sen sijaan on tavattu hyvinkin monta ihmistä, jotka
valehtelevat syömisistään tai syövät huomaamattaaan.
Kun ruokapäiväkirjojen kirjauksia on verrattu vastaajan
energiankulutukseen, monen kohdalla on päädytty tilanteeseen, jossa jäljelle on
jäänyt vain kaksi vaihtoehtoa: joko vastaaja on unohtanut mainita syömisistään
– jopa puolet – tai sitten hän on ikiliikkuja.
Ikiliikkuja eli perpetuum mobile on laite, joka tuottaa enemmän
energiaa kuin siihen pannaan sisään. Tosin nykytieteen käsityksen mukaan sellainen ei
ole mahdollinen, vaikka vuosisatoja sellaista on yritetty saada aikaiseksi.
Lisää näitä yleisiä uskomuksia. Samanlainen mielikuvitushenkilö on Mustajoen mukaan
"läpipasko", jonka läpi herkut kulkeutuvat jälkiä jättämättä.
Normaalin ihmisen ohutsuoli imee käytännössä kaiken käyttökelpoisen ravinnon
verenkiertoon. Kirurgin puukolla läpipaskon voi tehdä, mutta silloin vähintään
kolmemetrisestä ohutsuolesta saa vatsaan jättää korkeintaan 45 senttiä.
Myöskään isot luutkaan kelpaa tekosyyksi, kun paino ei putoa.
Samanmittaisten ihmisten luiden paino voi poiketa korkeintaan pari kiloa. Jos
tosiaan haluaa selityksen sille, miksi yksi voi syödä enemmän kuin toinen,
kannattaa tarkastella kulutusta. On nöet meissä ns. sohvaperunoita ja maratoonareita, mutta
näiden väliinkin jäävissä ihmisissä on suuria eroja. Vilkas ja levoton ihminen
voi pelkästään istumalla kuluttaa päivässä jopa 700 kaloria enemmän kuin
rauhallinen viilipytty.
"Lihavuus on voitettavissa ilman nälkää. Riittää, kun
vaihtaa muutaman vakioruokansa kevyempään, esimerkiksi kevytmaidon rasvattomaan
maitoon sekä lisää vihannesten ja kasvisten syöntiä. Kammoksun ihmedieettejä ja
elämäntaparemontteja", Mustajoki sanoo.
Kirjassaan professori Pertti Mustajoki käy läpi yleisimmät pikadieetit, joista
muodissa on hiljattain ollut hiilihydraattien välttäminen eli karppaus. Tämä on tri Antti Heikkilän erityisesti suosittelema dieetti.
Karppaajat vähentävät sokerin, perunan ja leivän syöntiä,
mutta täyttävät vatsansa esimerkiksi juustolla ja lihalla. Eikö rasva siis
lihotakaan, jos se ei saa hiilihydraattia kyytipojakseen?
Lihottaa se
Karppaamisella sen enempää kuin millään muullakaan dieetillä
ei tieteellisten tutkimusten mukaan ole mitään erityisiä laihduttavia ominaisuuksia. Kaikissa
niissä eri dieeteissä laihtuminen perustuu siihen, että ihminen saa vähemmän energiaa. Kalorit
taas vähenevät siksi, että laihduttaja joutuu karsimaan ruokavalikoimaansa.
Ihmisen ruokahalu on ruokalajikohtainen. Ihminen voi tulla
kylläiseksi yhdestä ruokalajista, mutta jaksaakin taas, kun eteen tuodaan
jotain uutta, esimerkiksi jälkiruoka. Jos saa syödä pelkkää leipää tai pelkkää
lihaa tai pelkkää mitä tahansa, syömiseen kyllästyy nopeammin.
Karppaamalla siis laihtuu niin kuin laihtuu esimerkiksi
Montignacin dieetillä tai Zone-dieetillä – mutta yleensä kilot palaavat dieetin
jälkeen. Jos haluaa laihtua pysyvästi, ruokatapoja täytyy muuttaa pysyvästi.
Mustajoen mielestä paras laihdutuskeino on vanha kunnon lautasmalli, jossa
puolet lautasesta täytetään vihanneksilla.
Ja sitä lautastakin kannattaisi pienentää, siis lautasen kokoa. Tutkimuksissa on
havaittu, että suuresta pussista tai suuresta astiasta ihminen syö enemmän kuin
pienestä. Jos haluaa laihduttaa, kannattaa vaihtaa pienempään lasiin, lautaseen
ja haarukkaan.
Näin helppoa laihduttaminen siis on, suorastaan lapsellisen
yksinkertaista. Tosin tämä on teoriaa ja sitten tulee arki ja ankara käytäntö vastaan.
Mutta tuleeko lihavuustutkijalle itselleen koskaan halua vähän ravistella
ihmisiä?
Mustajoki katselee ohi kulkevia ihmisiä.
"Ei kaduilla kulkeminen minulle joka päivä tuskaa
tuota, mutta silloin surettaa, kun näkee oikein lihavia lapsia ja teinejä.
Heidät on tuomittu kömpelöön elämään." Niin, siinähän se on: maha, pakki,
pötsi, fylli, makkara, kupu, mätisäkki. Siinä se on. Kokeilit niitä farkkuja.
Ei vielä tänä kesänä, mutta ihan varmasti seuraavana. Vuoden kuluttua. Näinhän me perustelemme aina epäonnistumisiamme tai jos tavoitteena on liehoaminen, niin sitten onnistumisia.
Mutta ehkä meidän ei pitäisi tuomita itseämme liian
ankarasti.
Vuonna 1908 Sigrid Sundström jätti Helsingin yliopistoon väitöskirjansa,
jonka otsikko oli Untersuchungen über die Ernährung der Landbevölkerung in
Finnland. Siinä hän osoitti, että sata vuotta sitten tavallisen maalaismiehen
ravinto sisälsi päivässä 3 970 ja naisen 2 723 kaloria. Siinä sitä kului
melkoinen vuori leipää, perunoita ja kastiketta. Kovan työn ansiosta ylipaino
oli kuitenkin sata vuotta sitten harvinaista.
Sen jälkeen olemme koko ajan keventäneet syömistämme.
Sadassa vuodessa kaloreista on matkan varrelle jäänyt jo nelisenkymmentä
prosenttia. Se on paljon. Liikkumisemme on kuitenkin vähentynyt vielä enemmän kuin
syömisemme. Siksi olemme lihoneet. Oikeastaan tulleet läskeiksi!
Tähän asti kun on päästy, niin nyt näyttää siltä, että olemme vihdoin saapuneet
käännekohtaan. Tarvitaan enää pieni loppurutistus.
Periksi ei anneta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti