torstai 26. joulukuuta 2013

Pentti Haanpään tarina

578


Luettu on

Sain tänään luetuksi joululahjani, siis lahja itseltä itselle. Kyseessä oli Matti Salmisen kirjoittama teos Pentti Haanpään tarina, se on kustantanut Into-kustannus 2013. Kirjassa on 305 sivua, johon sisältyy sekä henkilöindeksi, että mielenkiintoisesti laadittu lähdeluettelo.

Matti Salminen

Hän ei ole se hyvin tunnettu Matti Salminen, jonka muheaa bassoa olen kuunnellut mm. Verdin Reqviemissä, joka esitettiin yli 10 vuotta sitten Savonlinnan oopperajuhlilla. Nyt on kyse kansantaloustieteen maisteri Matti Salmisesta, joka on innostunut kirjoittamaan eläntarinoista henkilöistä, jotka minä itsekin koen mielekkäiksi.

Vuonna 2011 Salminen julkaisi edellisen teoksensa Yrjö Kallisen elämä ja totuus, joka kertoo tuosta suuresta paradoksista. Yrjö Kallinen oli näet koko elämänsä todella suuri ja vakaumuksellinen pasifisti. Hän kuitenkin joutui sodanjälkeisissä poikkeusoloissa hoitamaan mm. maamme puolustusministerin tehtäviä vuosina 1946 - 1948. Tästä tuo erikoinen määritelmä paradoksista.

Pentti Haanpää

Jos Yrjö Kallinen on vakaumuksellinen pasifisti, niin sitä on eittämättä kirjailija ja eritoten novellisti Pentti Haanpääkin (1905 - 1955). Hän joutui supermilitarisoituneen yhteiskunnan kanssa tekemisiin jo vähän yli parikymppisenä kirjoittamiensa teosten tähden. Näistä tietenkin tunnetuin ja myöhemmin kiitellyin on tietenkin Kenttä ja kasarmi, kertomuksia tasavallan armeijasta (1928), jonka hän kirjoitti omakohtaisten kokemustensa perusteella. Tästä alkoi suomalaisen kustannustoiminnan häpeän aikausi, sillä Haanpää julistettiin hiljaisesti kustannuskieltoon, se koski myös valtaosaa lehdistöäkin, nehän oli tiiviisti samojen piirien valvonnassa.

Onneksi yleisvasemmistolainen lehdistö ja erilaiset tilapäisjulkaisut elättivät kirjailijan, joka olisi muuten varmaan sortunut. Sai hän jopa julkaistua teoksiaankin samojen piirien toimesta. Vaikka sotiemme jälkeen yhteiskunta totaalisesti muuttui ja tuli mahdolliseksi kirjoittaa ja julkaista jopa Tuntematon sotilas, niin suurten kustantajien  ohella pysyi Haanpää uskollisena noille erilaisille tilapääjulkaisuille sekä yleensä vasemmistolaisella työväenliikkeelle.

Teos itse

Kirja ja siten myös Salminen on saanut hyvän palautteen tekemästään työstä. Tuon palautteen hän on eittämättä ansainnut, sillä niin selkeästi hän tuo esille ne monet positiiviset hetket, joita Haanpää koki lyhyeksi jääneen elämänsä aikana. Esille tuodaan ne kaikki vaikeudet ja esteen joihin kirjailija törmäsi tuossa äärioikeistolaisten pappien ja sotilaiden hallitsemassa yhteiskunnassa. 

Salmisen tuotos poikkeaa tavanomaisesta elämänkerrasta, kuten myös Yrjö Kaalistakin käsittelevän teoksen ollessa kyseessä. Vielä enemmän se poikkeaa ns. tieteellisesta kirjailijaelämänkerrasta, mutta se poikkeaa niistä edukseen ja hyvin monesta syystä.

Vaikka teos on tieteellisesti työstetty, onhan asialla tieteellisen koulutuksen saanut maisteri, niin hän ei kuitenkaan rasita meitä liialla noottiaparaatilla, vaan loppuun on lisätty kattavat lähdeluettelo ja käytetyt alkuperäislähteet. Toinen merkittävä Salmiselle tyypillinen piirre on eräänlainen lukijan kanssa keskusteleva tyyli. Tämä on hyvin onnistunut valinta. Lähinnä tulee mielen ranskalainen historianfilosofi Marc Bloch, joka merkittävien teos Historian puolustus tuo mieleen takkatulen, jonka ääressä kirjoittaja tarinoi ja keskustelee.

Perusrakenteeltaan kirja on normaalin kronologisen järjestyksen mukaan sommiteltu. Kirjoittaja on tiukasti kronologisti ja jos hän joskus lipsahtaa tulevalle vuosikymmenelle, niin hän lupaa palata asiaan myöhemmässä vaiheessa. Tuota vuosikymmenittäin rakentunutta struktuuria voidaan hyvin puolustella, sillä niin olivat vuosikymmenet erilaisia Haanpään elämänjuoksussa. Ehkä temaattinen rakenne olisi ollut mahdotonkin, sillä sama vähäisten ihmisten puolustaminen, rauhan ajaminen ja oikeudenmukaisuuden vaatiminen, olivat läsnä Haanpäällä koko hänen elämänsä ajan.

Ohessa olevaa

Into kustannus julkaisi samaan aikaan Salmisen teoksen kanssa Pentti Haanpään novellikokoelman Ilmeitä isänmaan kasvoilla sen alkuperäisessä ja Haanpään itse tahtomassa muodossa. Tämä on hieno osoitus nuoren kustannusliikkeen suopeudesta merkittävän kirjailijan tuotannolle ja työlle. Novellikokoelman on toimittanut Matti Salminen, joka on ollut uskollinen Haanpään omille toiveille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti