Joulun aika yleensä koetaan Suomessa, ja myöskin muualla
kristikunnassa, erikoisen syömisen mässäilyn aikana. Tämä tietenkin johtuu
vanhasta perinteestä, eli satokauden päättymisestä ja sen juhlinnasta, Aiemmin
meillä oli tunnettu juhla Kekri, jossa nämä tulivat esille. Varallisuuden
kasvaessa koko Kekri on siirretty Jouluksi ja ylenmääräinen syöminen on astunut
mukaan kuvaan.
Tästä seuraa tietenkin tarve jaella erilaisia
opasteita laihduttamiseen, siis itse hankittujen ongelmien poistoon. Tällaista
kirjoittelua ovat erilaiset lehdet täynnänsä ja nykyisin siis myös netti
pullollaan.
Yksi
uusimmista
Lehdissä ja netissä on kovasti mainostettu erästä uusimmista
laihdutusmaailman villityksistä eli ns. 5:2-dieettiä. Ideahan tässä dieetissä
on, että kahtena päivänä viikossa kalorit pysyvät minimissä, kun muina viitenä
päivänä saa syödä kaikkia ruoka-aineita oman järjen rajoissa.
Nyt Helsingin yliopiston ravitsemustieteen
professori Mikael Fogelholm ei kuitenkaan usko dieetin hyötyihin. Hänen
mielestään dieetti on toki "yksi tapa laihduttaa", mutta
kokonaisuutena hän suhtautuu skeptisesti koko dieettiin.
”Dieetti
opettaa mustavalkoista ajattelua, kaikki tai ei mitään. Se ei opeta ruoan
säännöstelyä eikä arkipäivän selviytymistä”.
Professori Fogelholm muistuttaa, että dieettien
tulisi opettaa ihmisiä hallitsemaan omaa syömistään. Tähän tavoitteeseen
5:2-dieetti ei ole omiaan, juuri tuon mustavalkoisen maailmankuvansa tähden.
”Kukaan ei pysty jatkamaan tällaista ruokavaliota
vuosia”, Fogelholm arvelee dieetin onnistumismahdollisuudesta
Karppausbuumille
ei loppua
Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THK) tulkitsee
tuoreinta suorittamaansa tutkimustaan niin, että meidän suomalaisten
karppausinto olisi viimein hiipumassa. Myös Helsingin yliopiston
ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm näkee, että karppauksen kasvava
suosio on viimein taittumassa, mutta suoranaista loppua karppausbuumille ei
kuitenkaan vielä ole näköpiirissä. Näin siitä huolimatta, että eräs
Karppausinnon isistä eli ortopedian- ja traumatologian erikoislääkäri Antti
Heikkilä on saanut asialle todella runsaasti julkisuutta mm. MTV3:n
aamuohjelmissa.
”Oma
ennusteeni on, että karppaaminen tulee vähenemään muutaman seuraavan vuoden
aikana, mutta selvää käännöstä ei ole vielä tapahtunut. On edelleen tietty
porukka, joka on karppauksesta erityisen innostunut”, Fogelholm sanoo.
Professori Mikael Fogelholm näkee useita syitä
sille, miksi karppaus ei enää kasvata suosiotaan. Päällimmäinen ja keskeisin syy
on se, että ympäristömme ei kannusta juurikaan karppaukseen. Tv-mainokset,
kaupan perusvalikoima, tarjoukset ja ympärillä olevien ihmisten päätökset eivät
tue karppausta. Erilaiset karppausleivätkin ovat jo kadonneet suurilta osin
kauppojen hyllyiltä.
”Makeisia ja
leipää on tarjolla joka puolella, ruokakulttuuriimme kuuluu runsas perunan ja
pastan syöminen. Ja onhan tuore ruisleipä todella hyvää”.
Suomalainen ruokakulttuuri ei juurikaan tue
karppausta, vaikka se antaakin siihen yhä mahdollisuudet.
Ei
pitkälle aikavälille
Fogelholm toki myöntää, että karppaus on hyvä
laihdutusruokavalio, mutta pidemmälle ajanjaksolle hän ei dieettiä suosittele.
Professorin mukaan tutkimuksissa on havaittu epäsuoraa näyttöä siitä, että
karppauksesta saattaa pitkällä aikavälillä aiheutua haittaa terveydelle.
”Esimerkiksi
Välimeren ruokavaliosta on olemassa runsaasti tutkimuksia, jotka todistavat
pidemmän aikavälin hyödyt. Vastaavaa ei karppauksesta ole. En suosittelisi
kenellekään mitään näin epävarmaa pidemmällä aikavälillä”.
Professori muistuttaa, että karppaus sisältää useita
elementtejä, jotka ovat tutkitusti riskitekijöitä terveydelle. Karppaajan
ruokavalio sisältää useimmiten muun muassa paljon lihaa ja vähän
täysjyväviljavalmisteita. Eli sydän- ja verisuomisairaudet, jotka meillä ovat
todella yleisiä, kärsivät karppauksesta ja sen rasvaisesta ruokavaliosta.
Fogelholm ei kuitenkaan näe ongelmaa siinä, että
suomalaiset vähentäisivät hiilihydraattien saantia nykyiseltä tasolta.
Sokerissa ja vaaleassa viljassa on erityisesti vähentämisen varaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti