maanantai 21. lokakuuta 2013

21. lokakuuta 2013

Sydän

Meillä kaikilla on toki sydän, niilla ihmisilläkin, joita sydämettömiksi mainitaan.

Tänään YLE 1 esitti mahtavan dokumentin Prisman dokumenttisarjassa nimeltä Sydämen sopukoissa. Se on nähtävänä YLE Areenassa osoitteessa: http://areena.yle.fi/tv/2032003

Kannattaa katsoa. Itse pystyin katsomaan ensimmäinen kerran sen, mitä minun omalle sydämelleni tehtiin noin 7 vuotta sitten. Eli avokirurgian operaationa asennettiin Aorttaläppä-proteesi. Oikeastaan koko dokumentti alkaa juuri tuon operaation esittämisellä, Se tuntuu nyt ihan pieneltä jutulta. Kun se tehtiin kahdesti - siis minun kohdallani - niin se oli itse kokien iso asia. Ehkä jopa itse elämää isompi.

Jätti se toki jälkensäkin. Ei tuo lähes 30 sentin arpi rinnassa mitään ole, sitähän ei oikeastaan edes huomaa. Itse täytyy kaikilla asiasta tietämättömille aina huomautella ja osoittaa arpi, että on sitä minullakin iso arpi.

Mutta päähän se jätti pysyvämmän jäljen. Aivojen kolmas puhekeskus, jossa äidinkielin ihmisellä sijaitsee, tuhoutui eli pimeni tyystin. Ja se on pimeänä pysynytkin. Eikä se siitä uudelleen toimimaan ala, vaikka kuinka sitä yrittäisin herätellä.

Kuitenkin elä jatkuu ja olen kiitollinen tästä uudesta hienosta elämänmahdollisuudesta. Kiitokset menevät kirurgi Bernad Negrelle Tampereelle ja hänen työryhmälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti