sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Lehdistö laihduttaa

Inarin Hannulan porotila enne uudisrakentamista.
29. lokakuuta 2013

Lähes joka päivä tai ainakin melkein, saa lukea erilaisissa ja eri nimisissä lehdissä olevia oheita laihduttamiseen. Se on varmasti yksi lehtien kestosuosikeista - siis aiheena.

Nyt olen ajatellut jo melkoisen kauan sitten oheiden julkaisemista. Nyt kertoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toimiva reseptinsa laihtumiseen ja painonhallinan onnistumiseen.

Moni siis onnistuu laihduttamaan, mutta lihoo kuurin loputtua pikkuhiljaa takaisin. Useimmat ovat kuulleet, että dieettien sijasta pitäisi keskittyä elämäntapamuutokseen. Mutta miksi se on niin hankalaa?

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaakin, että sosiaalinen ja fyysinen ympäristö vaikuttavat siihen, minkälaiset elintavat meille muotoutuu. Vuosien aikana muodostuneiden tapojen muuttaminen yhtäkkiä pysyvästi on todella vaikeaa.

"Elintapojen muuttaminen rajoitetuksi ajaksi on helppoa, jos ihmisellä on tahdonvoimaa. Yleensä laihduttaja jaksaa tsempata 3-6 kuukautta", Fogelholm kertoo.

Lisäksi hän toteaa, että "Kuusi kuukautta on yleensä se kriittinen aika, jonka jälkeen laihduttaminen käy vaikeammaksi. Sen jälkeen ihminen ei jaksa pitää yllä uusia elintapoja. Koska ympäristötekijät ja geenit eivät ole muuttuneet laihduttamisen aikana, vanhat tavat hiipivät jälleen elämään."


Näillä Fogelholmin vinkeillä pysyväkin painonpudotus onnistuu:
- Selvitä itsellesi omat elintapasi ennen laihduttamista pitämällä kirjaa syömisestä ja liikkumisesta. Laihduttamisen jälkeen voit sitten helposti seurata, ovatko elintapasi palanneet vanhoihin uomiin.

- Tutki, onko elämässäsi tärkeitä tottumuksia, joita et pysty muuttamaan. Jos munkki työkavereiden kanssa kahvitauolla on niin oleellinen osa elämää, ettet pysty luopumaan siitä, tiedosta asia. Itsensä tunteminen on kaiken aa ja oo painonhallinnassa.


- Jaa laihduttaminen kahteen osaan jo ennen kuin ryhdyt siihen. Ensimmäisessä osassa tsempataan ja karistetaan kiloja vaikka 3-6 kuukautta, mutta ei ajatella, että laihduttaminen päättyy. Toisessa osassa jatketaan oman itsensä tarkkailua, jotta vanhat elintavat eivät hiipisi takaisin.

- Jos repsahdat laihduttamisen jälkeen, mieti, mikä sai sen aikaan. Siten osaat ennakoida tulevia vaarallisia tilanteita.

- Nettipalvelut ja ryhmät antavat pitkäaikaisen tuen laihduttamiseen. Niihin ei kuitenkaan pidä kiinnittyä liikaa, koska silloin antaa oman kontrollin ryhmälle tai ohjaajalle. Kun ryhmä hajoaa tai ohjaaja poistuu, kontrollikin poistuu.

- Askelmittari kertoo kätevimmin, ovatko liikuntatottumuksesi muuttuneet. Liikuntapäiväkirjakin on hyvä. Ruokapäiväkirjan pitäminen on työlästä, mutta sitä kannattaa käyttää ainakin silloin, kun paino alkaa nousta.


Nämä ohjeet ovat tietenkin yleispäteviä, mutta joskus ihminen tarvitsee tukea toiminnalleen ja samalla myös keinoja, joilla avittaa omaa painonhallintaansa. Eräs keinon on esim. Hoikistamon tapainen vertaistukiryhmä, jossa läskit voivat tukea toisiaan ja samalla ehkä pienesti kilpailla onnistumisestaan. Lisäksi Slankan tapaiset tukijalat ovat osalle verraton apuväline onnistuneeseen painonhallintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti