sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Taloyhtiölle rakennetaan uutta vierasparkkipaikkaa.

Tänään 13.10.2013

Syitä ja selittelyitä

Olen ollut hivenen tuuliajolla, mutta nyt pitää uudelleen ryhdistäytyä. Leikkaukseni meni hien osti ja sairaalan ja koko henkilökunnan toiminta oli ihailtavaa. en varmaan olisi päässyt koko prosessia nopeammin yksityisellä kuin nyt julkisen terveyden hoidon suorittamana.

Nyt pitää lähteä liikkumaan ja tiistaina onki ohjelmassa uimahallin kuntosali ja allas, siis ensimmäistä kertaa todella pitkään aikaan. Tosin vien automi aamulla huoltoon, mutta ainahan voi ottaa tuon matkanteon
liikunnan ja urheilun kannalta.

Ikäihmiset ja laihduttaminen

Taas on lehdistössä ollut runsaasti erilaisia artikkeleita laihduttamisesta. Niitä toki luen aina ja suurella innolla. Nyt on terveystieteiden maisteri Hanna Partanen antannut lehdistön välityksellä omia aneuvojaan.

Hänhän kohtaa työssään laillistettuna ravitsemusterapeuttina useita ravintoon liittyviä huolestuttavia piirteitä, joista hän myös kertoo hiljan ilmestyneessä kirjassaan Vireyttä vuosiin viisailla valinnoilla. Eli kohteena olemme me jo ikääntyneet aikuiset tai sitten ikääntymisen kohtaavat aikuistuvat ihmiset.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi painonpudotus tekisi monelle ikäihmiselle hyvää ja osalla olisi jopa todella tärkeätä.  Kuitenkin nykyisenä laihdutusvimmaisena aikana syntyy samalla myös terveyden kannalta hyvinkin vaarallisia suuntauksia, jotka ovat erinomaisen ongelmallisia meille ikääntyneille.

Hanna Partanen toteaakin, että; "valitettavasti on yllättävän paljon keski-ikäisiä, joiden laihdutustavoitteet ovat epärealistisia, jopa vaarallisia. Halutaan päästä samaan painoon, jossa oltiin parikymppisenä. Pyrkimys on hyvin huolestuttava. Keski-iässä ja eläkeiässä pitäisi olla painon suhteen oleellista se, että pysyy toimintakykyisenä, eikä pelkästään se, miltä näyttää."

Tietenkin laihduttaminen ja ravitsemus yleensä kiinnostavat kovasti myös eläkeikäisiä. Miksi eivät ne kiinnostaisi, sillä jokainenhan meistä haluaa nauttia tulevista elinvuosistaan.

"Eläkeiässä laihduttaminen voi olla vaarallista. Silloin laihdutetaan usein väärällä tavalla, vaikka nimenomaan juuri iäkkäämpien pitäisi olla laihduttamisessa hyvin tarkkana. Painon pitäisi tippua hitaasti liikuntaa ja proteiinia lisäämällä", toteaa Hanna Partanen

 Uutuuskirjassaan hän neuvoo kuinka kiloja voi karistaa turvallisesti.

 "Nopeasti painoa pudottavia ja vähän proteiinia sisältäviä pikadieettejä ei pitäisi kenenkään, mutta ei varsinkaan ikääntyvien käyttää. Mehupaastot, kaalisoppadieetit ja vastaavat ovat terveydelle haitallisia. Sen tarkemmin on hankala nimetä vaarallisia dieettejä, koska esimerkiksi karppausta toteutetaan niin monella tavalla, että mahdolliset haitat vaihtelevat."

Hannan vinkit painonhallintaan ja terveyteen

1. Varmista riittävä proteiinin saanti jokaisella aterialla. Vältä vähän proteiinia sisältäviä pikadieettejä kuten kaalisoppadieettiä tai mehupaastoa. Etenkin eläkeikäisellä ne syövät jo ennestään heikkenevää lihasmassaa.

2. Rapistuvan lihasmassan suojelemiseksi liiku ja mielellään harjoita nimenomaan lihaskuntoliikuntaa.

3. Tarkkaile rasvan laatua. Älä laita rasvoja pannaan. Hyvät, pehmeät rasvat ovat keholle tärkeitä.

4. Mieti tarvitseeko sinun todella laihduttaa vai riittääkö painonhallinta eli painon pitäminen entisellään.

5. Liiallinen lihansyönti on nykyihmisen helmasynti. Jokaisella aterialla ei tarvitse olla lihaa.

6. Älä käytä alkoholia rentoutumiseen tai unilääkkeenä. Ikääntyessä kehon nestetasapaino heikkenee, ja alkoholinsietokyky heikkenee.

Oscarin ohjeet

Ihminen tarvitsee hivenaineet, kivennaisaineet, vitamiinien ja muut vastaavat vanhanakin. Lankomieheni sytostaattihoito onnistui varmaankin juuri näiden aineiden taatun saannin tähden. Se oli menestystarina, jossa eivät edes hiukset lähteneet ja pahoinvointikin oli vain kerrantunne, että sellainen tulisi. Vaan ei tullut.

Eräs hyvä lähde kaikelle ihmisen vaatimalle ovat tietenkin Slanka-pussit, niiden sisältö koostuu ihmiselle tarpeellisista hivenaineista, ja niin ne ovat tukena niin painonhallinnassa kuin muussakin riittävän ravinnon saannissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti