maanantai 18. marraskuuta 2013


Eräs laihdustustarina
Ari ennen projektiaan!


Ari Elomaa oli ennen 220-kiloinen, mutta hänen elämänsä mullistuin kun hän päätti laihtua ja onnistui siinä. 

Ari Elomaa painoi ei enempää eikä vähempää kuin 220 kiloa, kun hän kiipesi Jurvan teatterin lavalle vuonna 2004. 32-vuotias harrastajanäyttelijä esitti Matin roolin  näytelmässä Populäärimusiikkia Vittulajänkältä. Hirmuinen ylipaino teki roolihahmosta väkisinkin koomisen.

Elomaalle jo pelkkä lavalle nouseminen oli suuri ponnistus. Hikikarpalot helmeilivät otsalla ja paita kastui. Mikään ei oikein toiminut.

Jopa yksi esitys oli minulle kuin olisi maratonin juossut. Niihin aikoihin en jaksanut kävellä edes kahtasataa metriä, totesi Elomaa.

Olen silti aina ollut tyytyväinen itseeni sellaisena kuin olen, myös ylipainoisena. Enemmän tilanne huolestutti ympäristöäni kuin minua itseäni. Itse en nähnyt mitään syytä laihduttamiseen. Sairauksiakaan ei ollut. Nyt tiedän, etten olisi nähnyt 40:tä ikävuotta, jos olisin antanut lihomisen jatkua.

Miehen paino nousi koko ajan, eikä ihme, sillä sellaiset olivat hänen olintapansa. Päivittäiseen ruokavalioon kuului muun muassa noin kolmekymmentä käristemakkaraa, tuubi sinappia ja kori olutta. Ruokahalu oli pohjaton.

"Syöminen oli addiktio"

Vielä murrosiässä Elomaa oli harrastanut aktiivisesti urheilua ja kisaillut pöytätenniksessä lähes Suomen huipulla. kuitenkin painoa alkoi tulla pikkuhiljaa. Parikymppisenä hän oli jo 150-kiloinen ja sain vapautuksen armeijasta. Hänelle syöminen oli jonkinlainen addiktio. Ruoka maistui koko ajan paremmalta ja paremmalta. Mutta ei se häntä silti huolestuttanut.

Nykyisin tuosta vuoden 2004 Elomaasta on jäljellä alle puolet. 130 kiloa on lähtenyt. Mitä oikein tapahtui?

Elomaa selittää muutosta seuraavasti. Hänellä on aina ollut kova kilpailuvietti, ja kun Suurin pudottaja -ohjelmaan haettiin kilpailijoita, laittoi hän piruuttaan paperit menemään. Ei hämellä ollut minkäänlaista motivaatiota laihduttamiseen, mutta halusi kuitenkin mukaan kisaan.

Elomaa päätti voittaa, vaikka tajusi, että ohjelmassa tehdään viihdettä ylipainoisten ihmisten kustannuksella. Kesällä 2005 alkaneet kuvaukset kestivät kaksi kuukautta. Niitä seurasi puolen vuoden tauko ja lopuksi finaalilähetys.

Laihtuminen alkoi heti kuvauksissa. Elomaa innostui suunnattomasti, kun oli pudottanut noin 20 kiloa ja pystyi sitomaan itse omat kengännauhansa. Niin silloin vasta hän heräsi. Tuli sellainen näyttämisen halu, ja  hän päätti laihtua niin paljon kuin se ikinä on mahdollista. Paino putosi kahdeksassa kuukaudessa 89 kiloa. Siinä vaiheessa, 130-kiloisena, hän totesi, että vielä hän juoksee maratonin.

Elomaa ei lopulta voittanut kyseistä kisaa, vaikka pudotti kiloja eniten. Hän kuitenkin koki olevansa kisan henkinen voittaja.

Täysipäiväistä työtä

Tuon kisan finaalilähetyksen jälkeen laihtuminen kuitenkin jatkui. Paino putosi vielä 40 kiloa. Laihduttaminen oli hänelle täysipäiväistä työtä, vaikkei siitä mitään maksettukaan. Hän kävi joka aamu uimassa, sen jälkeen söi aamupalan, lepäsi hetken, söi lounaan, teki kävelylenkin, söi päivällisen ja vielä iltapalan. Hän laski kaloreita ja omaksuin säännöllisen ruokarytmin. Jos hän ei  olisi ollut ilman työtä, niin homma ei olisi onnistunut, ainakaan niin nopeasti.

Laihtuminen toi mukanaan vaatepulmia. Kun kymmenen XL:n mies kutistui yhdeksi L:ksi, erilaisia vaatekokoja tarvittiin puolentoista vuoden aikana useita. Löysäksi jääneen nahan kursimiseen on kuitenkin tarvittu kirurgin veistä.

Kesällä 2008 tuli aika lunastaa lupaus: Elomaa juoksi Tukholman maratonin. Siinä vaiheessa hän vielä kantoi ympärillään roikkunutta 7 kilon nahkalastia, mutta juoksi silti. Elomaasta oli tullut himoliikkuja, eikä himo ole hellittänyt vielä tänäkään päivänä.

”Tunne maalilinjan ylittämisen jälkeen oli sanoinkuvaamaton.”

Nyt, vuonna 2013, takana on kaksi maratonia ja noin kymmenen puolikasta sekä monta maratonhiihtoa.

Liikuntaa Elomaa harrastaa viikoittain 3-4 kertaa, ja kerran viikossa hän tekee yhden pitkäkestoisen, noin kahden tunnin harjoituksen.

”Talvella hiihdän ja kesällä pyöräilen. Koripalloa pelaan kerran viikossa ja juoksemassa käyn aina silloin, kun kelien puolesta ei pääse pyöräilemään tai hiihtämään, Elomaa listaa.”

Sosiaalinen elämä

Ari projektinsa lopulla!
Laihduttamisella on usein myös erilaisia sivuvaikutuksia. Eräät liittyvät jopa sosiaaliseen elämään. Näin myös Elomaan sosiaalinen elämä mullistui laihtumisen ansiosta. Läskien alta kuoriutui komea poikamies, joka alkoi myös kiinnostaa vastakkaista sukupuolta. Nykyään Elomaa on perheellinen mies, 3-vuotiaan tyttären yksinhuoltaja, joka on eronnut lapsen äidistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti