sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Tapahtuuko oikeus?


Maailmalta kuuluu kummia.
Henri Matisse,
Punainen kala maljassa.Toisen maailmansodan päättymisestä on kulunut kohta 70 vuotta, mutta yhä edelleen se ja sitä edeltäneet tapahtuvat ovat uutisissamme.


Saksankielinen nettilehti FOCUS online kertoo hätkähdyttävän uutisen, että Saksassa tehtiin jättimäinen taidetakavarikko. Takavarikoitujen  taulujen joukossa on mm. Picasson, Matissen ja Chagallin töitä. Focusin mukaan kyseisen 1 500 teoksen suuruisen kokoelman arvo saattaa olla jopa miljardi euroa. Teosten arvellaan olevan peräisin  natsiaikana omaisuutensa menettäneiltä juutalaisilta.


Näin  siis Saksan tulli on tehnyt Münchenissä ehkäpä kaikkien aikojen suurimman taidetakavarikon. Kyseisen kaupungin eräällä laidalla asuneen iäkkään taidekauppiaan varastosta on löytynyt nämä noin 1 500 erittäin arvokasta taulua, joiden arvellaan olevan peräisin pääsääntöisesti omaisuutensa menettäneiltä juutalaisilta.


Taulujen joukossa on erityisesti 1900-luvun alussa vaikuttaneiden ekspressionistien töitä. Taiteilijanimistä tunnetuimmat varmasti ovat Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann ja Max Liebermann.


Kuitenkin Saksan tulli ja veroviranmaiset ovat tutkineet tätä tapausta jo kolmen vuoden ajan. Sysäyksen tutkimuksille antoi taidekauppiaan syksyllä 2010 Sveitsiin tekemä junamatka. Palatessaan kotimaahansa rajatarkastuksessa mieheltä löytyi huomattava summa käteistä rahaa. Saksan tulli suorittaa vielä rajatarkastuksia Sveitsin rajalla, juuri rahansiirtojen tähden.


Nyt tämän 80-vuotiaan miehen Gornelius Gurlittin, on todettu myyneen satunnaisesti osaa tauluistaan rahoittaakseen elämäänsä. Taidekauppias on perinyt taulut omalta isältään Hildebrand Gurlitilta, joka toimi taidekauppiaana Münchenissä -30 ja -40-luvuilla.


Monet Saksan juutalaiset joutuivat natsiaikana luopumaan omaisuudestaan joko ilman korvausta tai nimellistä korvausta vastaan päästäkseen muuttamaan maasta. Myös keskitysleireille viedyiltä juutalaisilta natsit ryöstivät heidän kaiken omaisuutensa, jopa kultahampaat heidän suustaan. Natsijohtajista mm. Göringillä oli suuret kokoelmat tätä juutalaisista ryöstettyä taidetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti