keskiviikko 5. helmikuuta 2014

5:2 -dieetti

Tämäkin on tapa säilyttää kirjoja.
591.

5:2 –dieetti

Perusajatuksesta

Tämän dieetin on tehnyt tunnetuksi brittilääkäri Michael Mosley. Nimitys tulee viikkojärjestelmästä, jossa kahtena päivänä paastotaan ja viitenä syödään normaalisti ruoka-aineita rajoittamatta.

Dieetissä sallitaan naisille paastopäivän aikana 550 Kilokalorin syöminen, miehille raja menee 600 Kilokalorin kohdalla. Eli naisille siis 2093 Kilojoulea ja miehille 2512 Kilojoulen. Ruoka-aiheissa ei ole mitään rajoituksia eli saa syödä mitä tahansa kunhan vain pysyy asetetun kalorirajan puitteissa. Myöskään ei säännöstellä sitä kuin useasti syö eli syökö kaiken kerralla vain useassa osassa päivän aikana. 

Koska rasvaa palaa pääsääntöisesti ja tyypillisesti noin puoli (½) kiloa viikossa, kuitenkin sillä ehdolla, että ei sorru ja syyllisty ylensyöntiin viikon viitenäkään päivänä. Rasvan lisäksi elimistöstä poistuu nestettä, joko enemmän tai vähemmän. 

Tällä dieetillä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia myös verenpaineeseen, veren sokeriarvoin, veren rasva-arvoihin sekä insuliiniherkkyyteen. Toisin itse en ole nähnyt yhtäkään tieteellistä kirjoitusta dieetin vaikutuksesta juuri esim. noihin mainittuihin arovihin.

Kenelle?

Dieetti sopii sellaiselle henkilölle, joka ei halua luopua mistään ruoka-aineesta eikä halua laskea päivittäin nauttimiensa kaloreiden määrää. Tietenkin päästöpäivät on melkoisen helppo mukauttaa omaan viikkorytmiinsä. Kunhan vaan muista, että viikon paastopäivät eivät saa olla koskaan peräkkäisinä päivinä.

Tämä 5:2 –dieetti on edullinen, sillä se oikeastaan aiheuttaa vain säästöjä, sillä jos kahtena päivänä ateriointimenot laskevat ja ei muinakaan päivinä sorru tavanomaista suurempaan mässäilyyn. Eli kerrankin laihtumisella voi voittaa taloudellista etuisuutta.

Lupaamiset ja vaiva

Tämän dieetin puolustajat lupaavat myös tuloksia. Heidän mukaansa painon pitäisi pudota vajaan kilon per viikko, joten kolmen kuukauden ahkeroinnilla saataisiin kokonaista 10 kiloa hoikempi minä!

Kuten kaikki dieetit, niin tämäkin vaati jokusen verran vaivannäköä. Mutta ei sitäkään liikaa, sillä kahden päivän kaloreiden laskemin riittää. Ja se nyt ei ole oikeastaan vaiva eikä mikään.

Sosiaaliseen elämään 5:2 –dieetillä ei ole kovin suurta merkitystä, pitää vain valita paastopäivä itselleen ja omaan sosiaalliseen ympäristöönsä sopivasti.

Tästä dieetistä saa lisätietoja sivulta: thefastdiet.co.uk


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti