torstai 13. helmikuuta 2014

LCHQ –DIEETTI595

LCHQ –dieetti

Mikä sen on?

Tämä on ruotsalaisen ravitsemusterapeutti Fredrik Paulúnin kehittämä muunnos  VHH –dieetistä eli muunneltu karppaaminen. LCHQ tulee sanoista Low Carb High Quality eli laadukasta vähähiilihydraattista.Tässä dieetissä laadulla tarkoitetaan rasvan, hiilihydraattien ja myös proteiinin laatua. Tavoitteena on luoda ympäristö, jossa on mahdollista polttaa rasvaa, kehittää lihaksia ja välttää tulehdustilaa.

Paulún suosii rasvan osalta tyydyttymätöntä rasvaa, ja prosessoimattomia rasvan lähteitä. Ruoka-ainetasolla tämä tarkoittaa oliiviöljyä, rypsiöljyä, rasvaista kalaa, avokadoöljyä ja kookosöljyä. Voi ei ole täysin kielletty, mutta trans-rasva on. LCHQ:ssa rasvan osuus energiasta on 40-50%.

Hiilihydraattien osuus energiasta on 20%. Paulún perustelee osuutta liian vähien hiilihydraattien mahdollisilla terveyshaitoilla kuten elimistön happamoitumisesta johtuvalla osteoporoosiriskillä. Dieetissä korostetaan matalaa glykeemistä indeksiä (GI), onhan Paulún aiemmin tuotteistanut juuri GI-dieetin. Suositeltuja ruoka-aineita ovat vihannekset, vähähiilihydraattiset juurekset, pähkinät, siemenet, hedelmät, marjat sekä viljat kuten kaura, bulguri, kvinoa ja käsittelemätön riisi. Sokeria tulee välttää

Proteiinin osuus on 30-40%. Paulún suosittelee siipikarjaa, vähärasvaisia maitotuotteita, kananmunia, kalaa ja muita mereneläviä. Punainen liha ei ole kielletty, mutta riistaa suositaan naudanlihan kustannuksella.

LCHQ ei ole tarkoitettu painonpudotusruokavalioksi. Tähän tarkoitukseen Paulún suosittelee 
Isodieettiä, jossa makroravintoaineiden suhde on 33/33/33. Molemmissa ruokavalioissa on absoluuttisesti sama määrä hiilihydraatteja n. 130g, isodieetti on vain näistä kahdesta vähäkalorisempi.

Isodieetti

Ruotsalaiset ravitsemusasiantuntijat Fredrik Paulún, Kristina Andersson jaMartin Brunnberg ovat luoneet laihdutusruokavalion nimeltään: isodieetti. Ohjelman erikoisuus on makroravintoaineiden jakauma; proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja neuvotaan syömään samassa (iso=sama) suhteessa. Käytännössä tämä tarkoittaa kaloreiden vähentämistä 1600 kilokaloriin. Vähennys on toteutettu hiilihydraatteja runsaasti karsimalla ja hieman proteiineja lisäämällä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ns. matalahiilihydraattinen ruokavalio. Kirja sisältää ohjelman lisäksi paljon ruokaohjeita, joiden avulla laihduttaminen käy helposti.

Ohjelmassa on huomioitu terveellisen ruokavalion vaatimukset, onhan kirja laadittu ravitsemusterapeutin näkökulmasta. Kaikkien vällttämättömien ravintoaineiden riittävä saanti on keskeisellä sijalla. Pientä ihmetystä aiheuttaa gluteiini-proteiinin karsiminen ohjelman alusta. Tälle ei kerrota mitään kovin vahvoja perusteita. Kyseessä ei kuitenkaan ole keliakikoiden huomioiminen, vaan ohjelman lopussa gluteiini palaa jälleen ruokavalioon. Teoksessa esitellään myös muiden muodissa olevien laihdutusruokavalioiden hyvät ja huonot puolet. Isodieetti pyrkii yhdistämään näitä hyviä puolia, ja onnistuukin tässä melko hyvin.

Mitä luvataan?

Vain isodieetti, vaan ei LCHQ –dieetti lupaa painon pudotusta. LCHQ lupaa pitää yllä normaalipainoa kun ja jos se on saavutettu. Lisäksi luvataan kohennusta kolesterolitasoon ja veren sokeriarvoihin.

Laihtumisen tahti on hyvin rauhallinen ja jopa ei sitä tapahdu laisinkaan. Kyse on elämäntavasta ja siihen liittyvistä muutoksista. Isodieetti on tarkoitettu selkeästi painon alentamiseen ja sillä aloitettu painonpudotusta hallitaan tasapainossa juuri LCHQ –dieetin avulla.

Lisätietoja www.lchq.se

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti