maanantai 3. helmikuuta 2014

ENE- VLCD -dieetti

590.
Ennen ja jälkeen!


Erittäin niukkaenergiainen (ENE) dieetti
Aloittaminen
Ennen ENE-dieetin aloittamista tarvitaan tähän hoitoon perehtyneen lääkärin arvio. Pysyvä lääkitys ei ole este ENE-dieetin käytölle, mutta diabeteslääkitystä ja joskus verenpainelääkitystä pitää vähentää dieetin ajaksi. Jos on kihtitaipumusta, niin siihen aloitetaan lääkehoito kihtikohtauksen varalle ENE-dieetin ajaksi.
ENE-dieettiä käytetään hoidon alussa yhtäjaksoisesti ainoana ravinnonlähteenä 6–12 viikkoa, enintään 16 viikkoa. Jakson pituus riippuu liikapainon määrästä. Vähäenergiaisia vihanneksia ja juureksia voi syödä sekä vettä tulee juoda noin 1½–2 litraa päivässä.
A) eli neuvottele omän hoitavan lääkärisi kanssa.
B) muista, että pysyvät tulokset edellyttävät ruokailutottumusten muutosta.
c) että jos olet diabeetikko tai sinulla on todettuja sydänsairauksia niin usein lääkkeiden tarve vanhenee.

Mitä se on?
ENE-dieetti on erittäin niukkaenergiainen dieetti, jota voidaan käyttää lihavuuden hoidossa esimerkiksi tyypin 2 diabeetikoilla silloin kun painoindeksi on yli 30. Dieetistä käytetään myös VLCD (Very Low Calorie Diet) -nimitystä. Yleensä tämä dieetti sopii niille henkilöille, joiden on, syystä tai toisesta, pudotettava painoa nopeasti esim. lihavuus- tai muiden kirurgisten toimenpiteiden tähden.
ENE-dieetissä käytetään ruuan tilalla ravintovalmistetta, jotka ovat yleisimmin annospusseihin pakattuja. Ne sisältävät tarpeelliset suojaravintoaineet ja joita käyttämällä energian saanti voidaan vähentää erittäin niukaksi, jolloin se sisältää vain noin 1700–2500 kJ eli 400–600 kcal päivässä. Elimistö menee ketoosiin eli paastotilaan, nälän tunne häviää ja laihtuminen on erittäin nopeaa.

Ongelmia voi olla?
ENE-dieetin vasta-aiheita ovat mm. normaalipainoisuus, jokin vaikea perussairaus kuten hankala sepelvaltimotauti, verenkiertohäiriöt, huomattava munuais- tai maksasairaus, tyypin 1 diabetes, raskaus tai imetys, syömishäiriöt, mielenterveyden vaikeat häiriöt.
ENE-tuotteita ovat Slanka®, EasyDiet®, Nutrilett®, Nutrifast®, Modifast®, Naturdiet®, Allevo® ja Cambridge®. Näitä saa apteekeista sek’ hyvin varustetuis terveyskaupoista ja jopa marketeista. Apteekkihenkilökunnalta, omalta hoitajalta, ravitsemusterapeutilta ja lääkäriltä voi kysyä tuotteista lisätietoa.

Tuloksiakin tulee
ENE-dieetin aikana laihdutaan tavallisesti 1,5–2,5 kg viikossa, ja 8–16 viikon aikana keskimäärin 15–21 kg.
Yhdestä kahteen vuotta kestävän ENE-laihdutusohjelman lopussa tai alle vuoden pituisen ohjelman yksivuotisseurannassa todettava tulos vaihtelee (keskimäärin 8,6–14,2 kg), eikä se eroa selvästi muuten laihduttavalla ruokavaliolla saavutettavasta.

Sivuvaikutuksia?
ENE-dieetin sivuvaikutuksia voivat olla ihon kuivuminen, palelu ja tilapäinen hiusten harveneminen, koska hiusaiheet ovat lepotilassa paastossa. Joskus on dieetin lopettamisen jälkeen todettu sappikivikohtaus. Ylipainoon voi sinällään liittyä sappikiviä ja jos normaaliruokaan siirtyminen ENE-dieetin jälkeen ei tapahdu asteittain, niin se lisää sappikivikohtauksen riskiä.

Pysyvät tulokset?
Pysyvät tulokset edellyttävät ruokailutottumusten muutoksia. ENE-dieettiä käyttämällä ei saavuteta pysyviä tuloksia, ellei samalla opetella laihdutustulosta ylläpitäviä ruokailutottumuksia.
Tämän tähden ENE-dieettiä ei saa käyttää ainoana hoitona, koska tällöin tuloksen pysyvyys on huono. Sen pitää olla osa laajempaan elintapojen ja ruokailutottumusten muuttamiseen pyrkivää ohjelmaa tai neuvontaa. Yleensä ihmiset kokevat itse ENE-dieetin noudattamisen helpoksi, ja sen aikana myös usein kadoksissa ollut ruokailurytmi korjaantuu. Siirtyminen ENE-dieetistä takaisin aikaisempaa vähäisempään syömiseen on vaikeampi vaihe. 
Mikäli on terveysongelmia
On hyvä muistaa, että ENE-dieetillä saavutettava nopea laihtuminen, lihavuussairauksien oireiden lievittyminen ja aineenvaihdunnan korjaantuminen vähentävät yleensä lääkityksen tarvetta sekä parantavat fyysistä toimintakykyä ja elämänlaatua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti