keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Slanka ja/tai Slankatta?

Taitelija Kalervo Palsan kotimuseo eli asuinmökki Kittilässä.
DIEETTIPÄIVÄ II - 239

Hyttyset

Nyt olemme kotona jälleen ja elämä on jotensakin tasaantunut. Tosin myllerrykset jatkuvat. Mennyt matka oli eritoten hyttysten täyttämä matka. Niitä oli näet kaikkialla ja miljoonia ja taas miljoonia. Enää ei voi pyhya edes yksilöistä' vaan suurista parvista. Kaikki oli epätodellista ja luonnotonta. Tosin luontohan nuo hyttyset meille lahjoittaa.

Syynä Levin korvessa riehuvaan hyttyspilveilyyn oli tietenkin ennätyksellisen lämmin alkukesä, joka antoi parhaan mahdolliset eväät hyttysten lisääntymiselle. Vielä kun on riittävästi kosteutta, ja sitähän Ounasjoen varrella toki on, niin yhtälö on selvä.

Suomessa on tiedemiesten mukaan yli 2700 eri hyttyslajia ja ne olivat kaikki läsnä ja jokaista oli monta sataa miljoonaa kappaletta ja kaikki vain ja ainoastaan minun kimpussani.

Paikalliset asukkaat eivät edes huomaa moista hyttysten saamaa valtaa, vaan ovat täydellisen tietämättömiä kaikesta siitä. mitä Levin korvessa tapahtuu. Parhaina päivinä onneksi oli edes pientä tuulenvirettä, joka vaikuttaa sääskiä karkoittavasti, vaan silti niitä riitti joka paikkaan ja joka hetkeen.

Lankomies

Levin lankomies, eli sisareni aviomies ja äitini niin suuresti rakastama vävy, kotiutui juuri samana päivänä, ja oikeastaan jopa samana hetkenä kun pääsimme perille Levin korpeen. Kaverille on tehty kaksi suurta leikkausta ja osa haavoista olisi päässyt tulehtumaan bakteeritartunnan takia. Eli sairaalareissu oli tavanomaista pidempi. Sisareni on ollut siis lähes kokopäiväinen sairaanhoitaja, sillä pakollisten ihoriistojen jälkihoito on ollut vaativaa ja työlästä.

Tänään tule uutinen, että leviläisten pitkään odottama kesäloma Inarinmeren pohjoisrannan Hannulan porotilalla peruuntuu. Lankomies joutuu näet saamaan säädehoitoa ja sen jälkeen sytostaattihoitoa ongelmiinsa. Hoito on koko loppukesän pituinen. Tämä on ollut lankomiestäni varmaan eniten rassanut päätös, hän ei näet pääse kalastamaan, ei nyt koko kesänä. Samalla peruuntuvat jopa kaikki sukulaisvierailut kuten muutkin vierailut.

Tosin emme ole missään muodossa rouva Äitini kanssa edes suostuneen ajattelemaankaan menemistä ko. porotilalle. Se nyt vaan ei ole meitä varten. Olemme enemmän kiintyneet tällaiseen kaupunkimaiseen sivistykseen, jossa ei ole niin mielettömästi itikoita.

Elämä muuten

Kirjoitettavaa olisi paljonkin, sillä kävin juuri avatussa Kalervo Palsan taitelijamökissä, se oli mielenkiintoinen kokemus, jonka ehdottomasti tulen uusimaan tulevaisuudessa. Myös muuta kirjoittavaa olisi, sillä nyt taas uudistetaan virsikirjaa ja minulla on tietoja Kustaa Paturista ja vuodelta 1865 käydystä uudistuskeskustelusta. On niitä muitakin artikkeleita, joihin pitäisi ryhtyä. 

Kuitenkin ulkona vallitseva kuumuus on niin rasittavaa ja tuskallista, että en edes rohkene yrittää. Onneksi sentään saan edes jotain luetuksi ja uudelleenaloitetuksi tämän bloggaamisekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti