keskiviikko 11. syyskuuta 2013

DIEETTIPÄIVÄ II - 313

Laihtuuko joku toinen helpommin kuin minä? Kas' siinä pulma, vaan onko olemassa vastausta moiseen suureen ongelmaan. Asiaa on pohdittu lehdistössä ja asiantuntijana on ollut usein tämänkin blogin kirjoituksissa mainittu professori Pertti Mustajoki, joka lienee arvostetuin ja kokenein läskiyden ja painonhallinnan asiantuntijoita maassamme.

Tänään siis tarinaa laihtumisen autoodesta ja siitä miten tuo autuuden tila olisi saavutettavissa. Onko se edes yleensä mahdollista saavuttaa?

Eli miten on?

Onko siis mahdollista, että reilusti ylipainoinen ihminen edes yleisesti ottaen laihtuu niin sanottuihin normaaleihin mittoihin? Nykyisin väitetään tai jopa tiedetään, Mustajien mukaan, että se on täysin mahdollista, vaikkakaan ei kovin yleistä. Kuitenkaan reilusti ylipainoisen ei edes kannata ottaa ehdottomaksi päämääräkseen niin sanottua normaalipainoa, vaan koettaa ensin laihtua 5–10 kiloa. Joka jo parantaa niin terveyttä kuin toiminallisuuttakin.

Kuitenkin tähänkin hommaan tarvitaan aikaa, ehnkä enemmän kuin laihduttaja osaa edes arvioida. Kymmenen kilon laihduttamiseen menee minimissään kolme kuukautta, kolmenkymmenen kilon pudottamiseen yli vuosi. Nopea laihtuminen ei siis missään nimessä saisi olla ensisijainen tavoite. Koko ajan pitää tietenkin ajatella, että saavutettu laihtumistulos myös pysyy. Siksi juuri maltillinen laihtumisvauhti on järkevä.

Millä keinoin tällainen onnistuu?

Paras tapa on vähentää ruuasta ja juomista saatua kalorimäärää. Kaikesta ravinnosta nipistäminen tai ns. juustohöylällä leikkaaminen ei ole lainkaan viisasta. Esimerkiksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja on syytä jopa lisätä, sillä ne vievät tilaa kaloripitoisemmilta ruuilta.

Liikunta vai ruokavalio?

Jos on tarve laihtua vähänkin reilummin, ruokatottumusten muuttaminen on paljon tehokkaampaa kuin liikunta. Liikunta tulee yleensä kuvaan laihduttamisen jälkeen, kun haluaa pitää saavutetun painon. ELi kun harrastetaan tosissaan sitä painonhallintaa. Tiedetään tutkimusten perusteella, että liikuntaa lisänneillä kilot pysyvät paremmin poissa. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että askelmittarilla mitaten 10 000 askelta päivässä vaikuttaa painonhallintaan.

Laihtuvatko toiset helpommin?

Erot ihmisten laihtumisessa ovat todella suuria. Joku ei saa aikaan mitään, toinen onnistuu laihduttamaan pysyvästi 20 kiloa. Yleensä vähäinenkin aikaansaaminen vaati yritystä niin vaan perusteellisen paljon.

Yleisimpiä syitä vaihteleviin tuloksiin ovat erot elämäntilanteissa, tottumuksissa ja kyvyissä, kuten ehkä kaikessa inhimillisessä toiminnassa. Laihduttaminen ei ainakaan onnistu kovin helposti ja hyvin esim. stressaantuneena, liian vähillä tiedoilla tai läheisten tuen puuttuessa. Ihmisiä ei kuitenkaan voi, eikä saa jakaa onnistujiin ja epäonnistujiin. Usein voi käydä niinkin, että parin epäonnistumisen jälkeen kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, ja tapahtuukin onnistuminen.

Varmasti ihmisillä on myös erilaisia aineenvaihdunnallisia omaisuuksia, joiden vuoksi painonhallinta on vaikeampaa kuin toisilla. Mutta mahdotonta se ei ole kenellekään. Näin sanovat alan asiantuntijat. Mutta helppo se on sanoa vaan niin hankalaa käytännössä toteuttaa.

Miksi useat lihovat uudelleen?

Kokemukseni mukaan, toteaa professori Mustajoki,  monet laihduttavat sekä kieltäytymisen että tahdonvoiman avulla. Laihduttamisen jälkeen sitten kärsitään nälästä. Kun sitä ei enää  jaksa, niin koko vaivalla aikaansaatu homma romahtaa. Painonhallintavaiheessa siis pitää syödä itsensä sopivan kylläiseksi ruualla, josta saa vähemmän kaloreita kuin aikaisemmin. Se on tietysti täysin mahdollista. Säännöllinen painon seuranta laihduttamisen jälkeen vähentää painon nousua.

Lisaksi oman minänsä punnitseminen kerran päivässä on tehokkaampaa kuin kerran viikossa.

Lihooko aiemmin ylipainoinen ihminen uudelleen?

Vastaus on yksinkertaisesti, että kyllä. Useimmilla laihduttaneilla paino pyrkii takaisin vanhaan parin vuoden kuluessa, mutta ikänsä normaalipainoinen ei sinä aikana todennäköisesti liho. Selitys on jälleen tottumus ja tavat. Normaalipainoinen on yleensä löytänyt sopivat elämäntavat, joiden kanssa hän rauhassa jätkää omaa elämistään. Laihduttanut joutuu etsimään uusia tottumuksia, mikä se ei valitettavasti onnistu helposti.

Ero voi tietenkin selittyä myös osittain aineenvaihdunnalla. On viitteitä siitä, että pitkään lihavien ihmisten aineenvaihdunnan säätely sopeutuu ylipainoon. Heille muodostuu eräänlainen termostaatti, joka pyrkii palauttamaan kilot takaisin. Tästä kuitenkin kiistellään tieteentekijöiden parissa, eikä pysyvä laihtuminen aineenvaihdunnan vuoksi ole kenellekään mahdotonta.

Teamleader

Pikaista toipumista Hoikistamon Teamleaderille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti