torstai 19. syyskuuta 2013


DIEETTIPÄIVÄ II - 320


Huomenna on projektin huipennus. Osittain kaikki on mennyt kohtalaisen hyvin. Tosin flunssa tuntuu uhkaavan kaikkea huomista. Eli aamulla menen ensin verikokeeseen ja sitten odottelen hekeä, jona asetun leikkauspöydälle. Mutta eiköhän siitä selvitä.

Tänään käsitellään vanhemenista, sillä lehdistössä oli mielenkiintoinen artikkelin siitä, mistä tuntee vanhenevansa.


Näistä merkeistä tiedät, että vanhuus on jo kulman takana

Tukka harmaantuu ja hiusraja vetäytyy - nämä ovat selviä merkkejä ikääntymisestä. Daily Mail listasi vähemmän tunnettuja todisteita siitä, että vanhuus kolkuttelee ovella.

Hampaat näyttävät pidemmiltä
Samalla tavalla kuin iho menettää kimmoisuuttaan, ikenet menettävät massaansa. Nelikymppisen ikenet alkavat jo heikentyä: ienraja nousee ja hampaat paljastuvat. "Hautakivihampaiden" kehittymistä voi hidastaa kunnollisella hampaidenhoidolla. Muista siis harjata hampaat perusteellisesti ja käytä hammaslankaa. Vältä kuitenkin liian aggressiivista harjaamista!

Miehen äänestä tulee korkeampi, naisen äänestä matalampi
Vanhuksen ääni on usein heikompi kuin nuoren. Ikääntyminen vaikuttaa kaikkiin lihaksiin, myös äänihuuliin. Äänenkorkeus muuttuu ikääntyessä: miehen korkeammaksi ja naisen matalammaksi. Paras tapa torjua ikääntymisen vaikutuksia äänessä, on käyttää sitä säännöllisesti. Puhuminen ja laulaminen ovat äänihuulten fysioterapiaa.

Painonnousu
Yli viisikymppisen paino nousee noin kilon vuodessa eikä tämä johdu pelkästään fyysisen aktiivisuuden vähentymisestä. Ikääntyessä myös lihasmassa vähentyy ja siitä syystä aineenvaihdunta hidastuu. Siksi olisi tärkeää harjoittaa lihaksia aktiivisesti myös vanhemmiten.

Aivastuksien lisääntyminen
Yhä useammille keski-ikäisille kehittyy allerginen nuha, mikä aiheuttaa muun muassa aivastelua, kutinaa ja silmien vuotamista. Yksi teoria tähän on se, että jokin sairaus, stressi tai yksinkertaisesti pelkkä ikääntyminen aiheuttaa immuunijärjestelmän heikentymistä.

"Luomien" lisääntyminen
Tummanruskeat tai mustat täplät iholla voivat olla luomia tai sitten ikääntymisen laukaisemia rasvasyyliä, joita kutsutaan myös vanhuuden syyliksi. Ne ovat yleisiä ja yleensä vaarattomia, mutta ihomuutokset kannattaa kuitenkin tarkistuttaa ihotautilääkärillä.

Korvat ja nenä suurentuvat
Toisin kuin luut ja lihakset, korvat ja nenä kasvavat ihmisen ikääntyessä. Korvat koostuvat rustosta, joka kasvaa kunnes ihminen kuolee. Rusto myös ohenee iän myötä, jolloin iho venyy ja alkaa roikkua. Niinpä korvat ja nenänpää voivat alkaa roikkua ja näyttävät isommilta.

Päänsärkyyn herääminen
Päänsärky, joka herättää muutaman tunnin unen tai torkkujen jälkeen liittyy usein ikään. Särky tuntuu yleensä pään takaosassa ja on yleistä yli 60-vuotiailla.

Nopeampi humaltuminen
Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä nopeammin humallumme alkoholista, sillä maksan aineenvaihdunta ja alkoholin hajoaminen maksassa hidastuvat.

Silmien vuotaminen
Yli 60-vuotiaiden silmät vuotavat helposti, tämä johtuu yleensä kyynelkanavien kaventumisesta.

Allerginen reaktio saippuasta
Ihosta tulee iän myötä kuivempi ja ihokerros ohentuu. Ikääntynyt iho on herkempi kemikaaleille.

Lisääntynyt köhiminen
Äänihuulien kosteutta limalla ylläpitävät rauhaset vähentyvät iän myötä. Liman puute ärsyttää kurkkua, mikä puolestaan saa ihmisen selvittämään kurkkuaan köhimällä. Tähän ongelmaan löytyy apu ainakin riittävästä veden juomisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti