torstai 16. tammikuuta 2014

Taitolaji se on laihdottaminenkin!

Divari se on vaatimatonkin divari!
584.Laihduttaminen on eittämättä taitolaji, siinä onnistuu jos tietää ja omaa pitkän vieterin. Maailmassa on lukemattomia erilaisia dieettejä ja varmasti jokainen voi löytää niistä omansa ja itselleen sopivan ja omalle minälleen miellyttävimmän.


Kuitenkin lähes kaikille dieteille on löydettävissä 9 erilaista yhteistä tekijää, jotka yhdistävät lähes kaikkia tehokkaita dieettejä. Näin voidaan sanoa, että maailma on täynnä erilaisia laihdutusohjeita, mutta toimivissa dieeteissä on tiettyjä yhtäläisyyksiä.


Goodhousekeeping.com -sivusto on listannut asiantuntijoiden vinkit niistä keinoista, jotka yhdistävät kaikkia todistetusti toimivia dieettejä.


1. Hitaampi tahti


Pysyvä painonpudotus ei yleensä onnistu nopeilla dieeteillä. Birmingham City Universityn professori Nigel Penny sanoo, että jos laihdutustahti on reippaasti enemmän kuin kilon viikossa, menetät todennäköisesti lihasmassaa.


2. Sokeri pois, mutta ei rasvaa


Joissakin dieeteissä rasvoja karsitaan reilusti. Tämä ei ole asiantuntijoiden mukaan järkevää, sillä hyvät rasvat ovat elimistölle välttämättömiä. Hyviksi rasvoiksi kutsutaan pehmeitä rasvoja, joita saa esimerkiksi oliivi - ja rypsiöljyistä, pähkinöistä ja rasvaisesta kalasta. Erittäin vähärasvainen dieetti saattaa väsyttää ja jättää nälkäiseksi, mikä ei edistä laihduttamista. Sokerin karsiminen sitä vastoin edistää terveyttä.


3. Aamiaisen tärkeyttä painotetaan


Toimivissa dieeteissä ohjataan nauttimaan kunnollinen aamiainen. Hitaat hiilihydraatit, hyvät rasvat, kuidut ja proteiinit pitävät kylläisenä pitkään, jolloin ylimääräisten napostelujen tarve vähenee. Esimerkiksi kananmuna, täysjyväleipä, puurot ja marjat tarjoavat näitä kaikkia.


4. Syöminen säännölliseksi


Hyvissä laihdutusmenetelmissä nostetaan esille säännöllisyyden tärkeys. Kun syö suunniteltuja aterioita noin kolmen tunnin välein, myös verensokeriarvot pysyvät tasaisena.


5. Pysyvät muutokset


Dieetti toimii jatkossakin, jos ohjeita voi jatkaa osana uutta elämäntapaa. Professori Nigel Penny ei suosittele tiettyjä ruoka-aineita karsivia ja korostavia dieettejä, vaan sanoo muutoksen pysyvän, jos dieetissä otetaan huomioon kaikki ruokaryhmät ja että ruokavalio sallii monipuolisen kattauksen eri tuotteita.


6. Proteiinit aina hiilareiden kanssa


Pennyn mukaan verensokerin heilahtelut vaikuttavat laihdutuksen onnistumiseen ja tulosten ylläpitämiseen. Dieetti onnistuu, jos verensokeriarvot eivät nouse liikaa. Tätä voi edistää nauttimalla proteiinipitoiset ruoat aina hiilihydraattia sisältävien tuotteiden kanssa, sillä tämä hidastaa verensokerin nopeaa nousua ruokailun yhteydessä.


7. Kielto kaloreiden laskemisesta


Kaloreiden laskeminen ei välttämättä edistä laihtumista, vaan saattaa jopa haitata kuurin onnistumista. Kaloreiden laskeminen voi johtaa myös turhiin ja ylimääräisiin suupaloihin, jos laihduttaja perustelee esimerkiksi kevyttuotteiden syömisen niiden kalorimäärien perusteella. Niin kutsutut kevyttuotteet voivat kuitenkin sisältää yllättävän paljon piilorasvaa ja sokeria.


8. Liikkumaan


Dieetit, joita mainostetaan tehokkaiksi ilman liikuntaa, eivät ole usein pysyviä. Fyysisen aktiivisuuden lisääminen vilkastuttaa aineenvaihduntaa, edistää laihtumista ja tuo lisää energiaa.


9. Einesten välttely


Hyvissä ohjeissa korostetaan puhtaamman ravinnon merkitystä ja kehotetan välttämään prosessoitujen ruokien käyttämistä.


- Einekset eivät ole edes ruokaa, ne ovat vain sekoitus kemikaaleja, laihdutuksesta kirjan kirjoittanut Marisa Peer sanoo lehdelle.


Jos et tiedä, mitä pakkauksen kyljessä oleva merkki tarkoittaa, älä käytä tuotetta, Peer painottaa. Kun ruoan tekee itse ja välttää valmiita maustekastikkeita, ravintonsa sisällöstä on aina paremmin selvillä.

Oma kuntoilu

Tänään, viikon tauon jälkeen olin taas kuntopyörän satulassa. Aikaa käytin tällä kertaa 41 minuuttia, josta tehokasta fillarointia oli kaikkiaan 20 minuuttia.

Mutta otetaan nyt käsittelyyn tuo kokonaisaika, jonka mittäsi Suunnon MemoryBeltillä. Kaloreita siis kulutin 678 kilokaloria, joka on mielestäni kohtuullisen paljon suhteutunna käytettyyn aikaan. Toisaalta se kuitenkin kertoo enemmänkin kehnosta kunnostani, sillä homman jälkeen, siis virutettuani minäni, oli täysin naatti. Oikeastaa paremminkin sellainen lakastunut ja irti kirkaistu naatti.

Keskisyke oli 117 kertaa minuutissa, joka on minulle melkoisen hyvä saavuts. Kovimmillaan minäni takoi lukeman 144 kertaa minuutissa. Se ylittää tavoitesykkeeni, sehän näet lasketaan, siten että ikävuodet vähennetään luvusta 220 ja sitten siitä lasketaan 90%. Eli minun sykkeeni korkeimmillaan voisi tai tulisi olla noin 140 kertaa per minuutti.

Mielenkiintoinen kuitenkin on se tulos, että reippaasti sykki pulssi 21 minuttia ja jopa kovaa  4 ja ½ minuuttia. Mutta olin homman jälkeen todella lopussa ja se on jatkunut pitkin päivää. Joskin nyt se on melkein parantunut. Pitää kuitenkin ottaa vielä rauhallisemmin koko kuntoilu. Ehkäpä huomenna olisi syytä mennä uimaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti