maanantai 13. tammikuuta 2014

Nyt liikettä niveliin...

582.
Näin se pitäisi toimia...


Nyt aloitetaan…


eikä meinata, sillä taas on tullut se aika vuodesta, kun moni mieskin harkitsee treenin ja yleensä kuntoilun aloittamista. Mielessä kuitenkin pyörii ajatus rapakunnosta ja tuskaisesta ja pitkästä tiestä kohti kovempaa kondista. Näinhän se aina on, mutta toisaalta asia ei ole noin mustavalkoinen.

Kuitenkin on ollut jo jonkin aikaa muistakin keinoja kuntoiluun, ja niistä on puhuttu tässäkin blogissa. Eli nyt seuraa hyvä uutinen: mitä heikompi kuntotaso on, sitä nopeammin se treenillä kohoaa. Ja tämä tapahtuu jopa yllättävän pienellä treenimäärällä. Voidaan todellakin katos, mitä voi saada aikaan jo kuukaudessa. Siis vain yhden kuukauden rutistuksella.


Kestävyyskunto kohoaa kohisten


 Kestävyys ei ole niitä helpoimpia ominaisuuksia kehittää, jos sinulta raskaat ja pitkät lenkit sujuvat kuin vettä vaan, niin näistä neuvoista ei ole hyötyä, mutta rapakuntoisella tilanne on toinen, koska matkaa todella hyvään kuntoon on runsaasti.


Mutta on toki mahdollista, että m maksimaalinen hapenottokyky kohoaa jopa 13 % ensimmäisen kahden viikon aikana. Mutta miten se on mahdollista?

Kun lenkillä alituiseen ravaava ja maratonjuoksuistaan muistutteleva naapurin kaveri ja jopa hänen vaimonsa saavat vain uneksia tällaisesta kehityksestä vuoden aikana. Erityisesti, jos treenisi on hieman kovatehoisempaa, vaan ei kuitenkaan aivan tapporääkkiä. Miksi pitäisi itsensä tappaa ennenaikaisesti.

Kuitenkin jo melkoisen lyhyellä harjoituksella 2–3 kertaa viikossa saat jo valtavasti aikaan. Voit kokeilla vaikkapa asiaa kuntopyörällä tai muulla vastaavalla kuntosalivälineellä tai ihan juoksemalla.


Intervalleilla tehot irti


Eli nämä intervallitreenit ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina. Yleensä kovatehoisissa intervalleissa tehdään 20–30 sekuntia maksimaalista työtä, ja sen jälkeen huilitaan 1,5–4 minuuttia. Tällainen rypistys toistetaan vain 3–4 kertaa.


Näillä tehopläjäyksillä kunto nousee jopa neljän minuutin treenillä. Ne myös parantavat insuliinihormonin toimintaa kropassa, laskevat verensokeria ja polttavat erityisesti terveydelle haitallista viskeraalirasvaa. Viskeraalirasva on rasvaa, joka jämähtää vatsaonteloon sekä sisäelinten ympärille, mistä se liikkuu tekemään pahojaan esimerkiksi verisuoniin ja maksaan.


Aina ei tarvitse räyhätä täysillä


Intervallit kiistatta toimivat, mutta innokkaimmilta intervallien puolestapuhujilta unohtuu usein, että liian kova repiminen intervalleissa saattaa olla riskaabelia. Kainen lisäksi he eivät ole tainneet vetää näitä treenejä turhan monille hieman heikkokuntoisemmille. Käytännön treenissä maksimaaliset rypistykset nimittäin saattavat pistää tottumattoman äijän kaksinkerroin ja ihmettelemään pian edessään viimeistä ruokalistaa. Naiset ovat tosin usein tässäkin asiassa meitä miehiä paljon fiksumpia.


Maksimaaliset treenit vetävät lihakset niin kovasti maitohapoille, että hieman vähemmän treenanneella äijällä äärimmillään jylläävät hapot ja maksimiin pomppaava syke saattavat aiheuttaa helposti hankalia tuntemuksia ja sangen epämiellyttävää oloa.


Treenistä saa samankaltaisia hyötyvaikutuksia, vaikka sitä ei tekisi aivan sata lasissa. Treenin työaikaa voi kasvattaa 20–30 sekunnista 60 sekuntiin. Tehoa voi tiputtaa niin, että syke nousee noin 90 prosenttiin maksimista. Sykemittaria käyttävät voivat laskea maksimisykkeensä vähentämällä ikänsä luvusta 220.

Kun maksimisyke kerrotaan 0,9:llä saadaan sopiva tehoalue. Jos mittaria ei omista ja lomarahat käyttää mieluummin johonkin muuhun, voi rasituksen määrittää vaikkapa 0–10 asteikolla, jossa 0 vastaa kaukosäätimen näpräämistä ja 10 täysin maksimaalista tehoa. Tässä treenissä pyritään noin 9 tasoiseen kuormitukseen.Itselläni maksimisyke on siis 155 ja siitä 90% on noin 140. Eli katsellaan Suunto Ambit –mittaria, niin se näyttää intensiteetin.


Jos suomalaisäijälle on kertynyt ikää yli 45 vuotta tai terveys on reistaillut, kannatta käväistä lääkärintarkastuksessa ennen treenin aloittamista. Niin, ja myös neidit ja rouvatt saavat tehdä tätä treeniä. Heillä ikäraja menee sydän- ja verisuonitautien myöhäisemmän ilmenemisen vuoksi 55 vuodessa.


Äijäinintervallit


Treenin tietenkin voit tehdä pyöräillen, juosten, sauvakävellen ylämäkeen tai vaikka soutaen. Tee itsellesi mieluisinta kestävyyslajia.


a) Tee alle noin 5 minuutin rauhallisempi verryttely.


b) Tee ensimmäinen 1 minuutin spurtti ja tarkasta syke sykemittarista spurtin jälkeen.


c) Tee hyvin rauhallista työtä 60 sekuntia ja toista spurtti.


d) Toista sama ralli aluksi 6 kertaa ja nosta vetojen määrä pikku hiljaa 10 spurttiin.


Lihasvoima – nopeimmin kohoava kunto-ominaisuus


Voima kasvaa fyysisen kunnon osa-alueista kaikkien nopeimmin. Jopa muutamat treenit saattavat nostaa voimatasoa kymmenkunta prosenttia. Kuukauden harjoittelulla voi hyvin päästä 20–30 prosentin voimankasvuun, tietyissä liikkeissä kehittyminen voi olla nopeampaakin.


Myös lihasmassa alkaa kasvaa saman tien. Jo kahden treenin kuluttua esimerkiksi reisilihaksesta voidaan mitata kasvua. Kilo lisää lihasta ensimmäisen treenikuukauden aikana ei ole SuomiMiehelle utopiaa, vaan realismia. Tässä suuntaviivoja voimaharjoitteluun.


Miten huomaat tämän arkielämässä


Kunnon kohoaminen nostaa nopeasti energiatasoja arjessa. Työpäivän jälkeen jaksaa tehdä muutakin kuin lösähtää sohvalle. Parantunut lihasvoima näkyy tehokkaammissa arkiaskareissa – kyykistyminen ja istumaannousut alkavat sujua helpommin.


Myös terveysmuuttujat kohentuvat. Todennäköisesti onnistut sulattamaan erityisen haitallista sisäelinrasvaa. Tämä näkyy monesti ulospäin siinä, että vyöhön saa tehdä reiän, pari lisää. Hyötyjen lista on pitkä paremmasta työtehosta aina piristyneisiin petipuuhiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti