![]() |
Mejenes'in kirjasto Ain en Provencessa. |
Uutinen THL:n toimesta
Tereveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on meille suomalaisille iloinen ja hyvä uutinen. Suomalaisten
lihominen on pysähtynyt! Voiko tämä olle edes totta vai onko se unta ja huumaa?
Meidän ylipainoisten määrän
kasvu on pysähtynyt, näin siis kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus. Koska viimeiset viisi vuotta ylipainoisten osuus miehistä on
pysynyt noin 60 prosentissa ja naisten reilussa 40 prosentissa. Sitä ennen
ylipainoisten osuus väestöstä kasvoi useiden vuosikymmenten ajan.
Kuitenkaan THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mielestä lihomisen
pysähtymistä ei selitä mikään yksittäinen asia. Siihen ovat vaikuttaneet
esimerkiksi valistus, limsavero ja arkiliikunnan lisääntyminen.
"Mikä näistä on ollut muita tärkeämpi, on vaikea sanoa.
Niin monella tavalla on suomalaisessa yhteiskunnassa alettu ylipainosta puhua,
että sen on pakko vaikuttaa", Puska toteaa.
Puska myös muistuttaa, ettei lievä ylipaino sinänsä ole
vaarallista yksilölle, mikäli tämä ylipainoinen harrastaa liikuntaa, ei tupakoi ja veren
kolesteroli ja verenpainearvot ovat kunnossa. Kuitenkin ylipainosta johtuvia
terveyshaittoja saavat vasta lihavat, eli he, joiden painoindeksi on yli 30.
Tässä pari vinkkiä painoindeksin laskemiseksi:
- Vanha tapa laskea painoindeksi: TÄSTÄ
- Uusi tapa lapskea painoindeksi: TÄSTÄ
Eettiset valinnat nousemassa trendiksi
Kuten olen jo aiemmin kertonut, niin tutkimuksen mukaan karppauksen, eli vähähiilihydraattisen
ruokavalion, suosio näyttää hiipuneen. Voi-kasviöljyseosten käytön kasvu on
pysähtynyt, eivätkä naiset enää vähennä leivän syöntiä.
Tosin laillistetun ravitsemusterapeutin Reijo Laatikaisen mielestä
karppaustrendi ei ollut yksinomaan pahasta. Hyvänä tekona karppaukselle voisi antaa hänen
mielestään hieman kunniaa myös ihmisten laihduttamisesta tai ainakin painonhallinnan pohdinnasta tuomisesta ihmisten tietoisuuteen.
"Ei voi poissulkea, etteikö karppauksella olisi jotain
pientä merkitystä. Oli se niin iso trendi", Laatikainen toteaa.
Karppauksesta tuli Laatikaisen mielestä suosittua siksi,
että sen käytöstä laihduttamiseen on olemassa myös tieteellistä näyttöä. Jotta
ruokavaliotrendistä tulisi valtavan suosittu, niin olisi sillä oltava Laatikaisen mukaan myös
tieteellinen perusta. Siksi mistään uudesta trendistä tuskin tulee mitään yhtä suurta ja suosittua
kuin karppauksesta.
Laatikainen kuitenkin uskoo, että etenkin nuorten ruokavaliossa
korostuvat lähiaikoina eettiset valinnat. Lähiruoka, luomu ja kasvissyönti
lisääntyvät, punaisen lihan ja juuston käyttö taas vähenee. Tämä vaikuttaa erotyisesti sydän- ja verisuonitauteja vähentävästi.
"Punaisella lihalla on suuri hiilijalanjälki. Tulee myös
koko ajan enemmän näyttöä, ettei sen liikakäyttö ole terveellistä", Laatikainen
toteaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti