keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Emme me enää lihoa?

Mejenes'in kirjasto Ain en Provencessa.
580.


Uutinen THL:n toimesta


Tereveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on meille suomalaisille iloinen ja hyvä uutinen. Suomalaisten lihominen on pysähtynyt! Voiko tämä olle edes totta vai onko se unta ja huumaa?

Meidän ylipainoisten määrän kasvu on pysähtynyt, näin siis  kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus. Koska viimeiset viisi vuotta ylipainoisten osuus miehistä on pysynyt noin 60 prosentissa ja naisten reilussa 40 prosentissa. Sitä ennen ylipainoisten osuus väestöstä kasvoi useiden vuosikymmenten ajan.

Kuitenkaan THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mielestä lihomisen pysähtymistä ei selitä mikään yksittäinen asia. Siihen ovat vaikuttaneet esimerkiksi valistus, limsavero ja arkiliikunnan lisääntyminen. 

"Mikä näistä on ollut muita tärkeämpi, on vaikea sanoa. Niin monella tavalla on suomalaisessa yhteiskunnassa alettu ylipainosta puhua, että sen on pakko vaikuttaa", Puska toteaa.

Puska myös muistuttaa, ettei lievä ylipaino sinänsä ole vaarallista yksilölle, mikäli tämä ylipainoinen harrastaa liikuntaa, ei tupakoi ja veren kolesteroli ja verenpainearvot ovat kunnossa. Kuitenkin ylipainosta johtuvia terveyshaittoja saavat vasta lihavat, eli he, joiden painoindeksi on yli 30.

Tässä pari vinkkiä painoindeksin laskemiseksi:

- Vanha tapa laskea painoindeksi: TÄSTÄ 
- Uusi tapa lapskea painoindeksi: TÄSTÄ


Eettiset valinnat nousemassa trendiksi

Kuten olen jo aiemmin kertonut, niin tutkimuksen mukaan karppauksen, eli vähähiilihydraattisen ruokavalion, suosio näyttää hiipuneen. Voi-kasviöljyseosten käytön kasvu on pysähtynyt, eivätkä naiset enää vähennä leivän syöntiä.

Tosin laillistetun ravitsemusterapeutin Reijo Laatikaisen mielestä karppaustrendi ei ollut yksinomaan pahasta. Hyvänä tekona karppaukselle voisi antaa hänen mielestään hieman kunniaa myös ihmisten laihduttamisesta tai ainakin painonhallinnan pohdinnasta tuomisesta ihmisten tietoisuuteen.

"Ei voi poissulkea, etteikö karppauksella olisi jotain pientä merkitystä. Oli se niin iso trendi", Laatikainen toteaa.

Karppauksesta tuli Laatikaisen mielestä suosittua siksi, että sen käytöstä laihduttamiseen on olemassa myös tieteellistä näyttöä. Jotta ruokavaliotrendistä tulisi valtavan suosittu, niin olisi sillä oltava Laatikaisen mukaan myös tieteellinen perusta. Siksi mistään uudesta trendistä tuskin tulee mitään yhtä suurta ja suosittua kuin karppauksesta. 

Laatikainen kuitenkin uskoo, että etenkin nuorten ruokavaliossa korostuvat lähiaikoina eettiset valinnat. Lähiruoka, luomu ja kasvissyönti lisääntyvät, punaisen lihan ja juuston käyttö taas vähenee. Tämä vaikuttaa erotyisesti sydän- ja verisuonitauteja vähentävästi.

"Punaisella lihalla on suuri hiilijalanjälki. Tulee myös koko ajan enemmän näyttöä, ettei sen liikakäyttö ole terveellistä", Laatikainen toteaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti