keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Francesco Petrarcan koti Padovassa Italiassa
583.


Jos ja kun puhutaan läskeistä ihmisen tapaisessa olennossa, niin silloin aina vähäkin on paljon. Muutama kilo lisää läskiä voi olla paljon, mutta voi olla myös tosinkin.

Kuten kaikki varmaan tietävät niin liikakiloihin ja lihavuuteen liittyvät sydän- ja diabetesriskit saattavat pienentyä jo suhteellisen pienellä laihduttamisella, tämän osoittaa jälleen kerran tuore yhdysvaltalaistutkimus. Siksi laihduttamisesta ei kannata luopua, vaikka tulokset jäisivät aluksi melkoisen vähäisiksi ja pieniksi.

Tämän yhdysvaltalaisten tutkimuksen perusteella apua on jo kymmenen prosentin painonpudotuksesta kahden vuoden aikana. Ylipainoisilla keski-ikäisillä naisilla tämä riittää kohentamaan kolesterolitasoja sekä insuliini- ja glukoositasapainoa. Tietenkin tästäkin pudotuksesta suurimman hyödyn saavat suurimmassa sairastumisriskissä olevat.

Valitettavasti merkittävä osa ihmisistä vähitellen lihoo ikääntyessään etenkin, jos he eivät harrasta liikuntaa ja liikkuvat muutenkin vähän. Tämä on blogistille hyvin tuttu ilmiö, kuten vakavat sairaudetkin, Mutta tämän negatiivisen  kehityksen pysäyttäminen tai kääntäminen pienelläkin laihduttamisella voi pienentää lihavuudesta johtuvia terveyshaittoja. Kaikkia lihavuuden haittoja se ei kuitenkaan poista. Vasta ns. normaalipaino tuo tähän ratkaisia, mutta kuitenkaan me emme vielä voi ratkaisevasti muuttaa ihmisen perintotekijöitä, jotka kuitenkin ovat aina keskeisessä roolissa ihmisen sairastumisen tai terveyden suhteen.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä. Siihen osallistui 417 keskimäärin 44-vuotiasta lihavaa ja ylipainoista naista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti