torstai 23. toukokuuta 2013

Slanka, läskit ja lihavuus

Bostonin kaupungin yleisen kirjaston lukusali.
DIEETTIPÄIVÄ II - 204

Lihavuuteni

Sehän on juuri minun ongelmani, olen siis ollut melkein aina liian lihava. Ehkä aikuisikäni aikana olen vain kerran ollut jotensakin normipainoinen tai jopa sen alle. Tämä tapahtui silloin kun kotiuduin ensimmäiseltä pidemmältä Pariisiin suuntautuneelta kielenopiskelumatkalta. Kyse taisi olla vuodesta 1968, jolloin koin Pariisin suuret opiskelijamellakat, joskaan en niihin mitenkään aktiivisti osallistunut. Oli siihen liian pelokas ja tavallinen suomalainen. Mutta silloin todellakin vaatteet roikkuivat päälläni, kuten Pomo tapasi sanoa.

Toki tuonkin jälkeen olen kokenut hoikempia kausia elämässäni, mutta samaa laihuuden tasoa en ole pystynyt saavuttamaan. Tuo edellä kerrottu oli olosuhteiden sanelemaa, mutta kaikki myöhempi on ollut oman päätäntävallan alaista tekemistä.

Miten laihtua?

Erään päivälehtemme toimitus on päättänyt pistää dieetit järjestykseen. Suurella otsikolla julistetaan, että on löytynyt vain yksi oikea tapa laihduttaa. Tämä jos mikä todistaa kirjoittajan kapeata ajatusmaailmaa ja kovin yksipuolista kuvaa laihduttamisesta.

Kuitenkin samassa ingressissä toimittaja kuitenkin toteaa, että vähäkaloriselle pussikeittodieetille kannattaa ryhtyä jos ylipainoa on reilusti. Kyseessä olen juuri minä, koska ylipainoa on reilusti ja tai jopa ylikin sen kun aloitin. 

Mutta mikä oli asiantuntija toimineen lihavuustutkija ja professori Kirsi Pietiläisen mielestä - siis varauksellisesta - paras ja ainoa oikea keino karistaa kiloja? Niin, tuo varaus koskee meitä runsaasti ylipainoisia henkilöitä, joille vähäkaloriset  Slanka-tuotteet ovat sopiva ja hyvä tapa laihduttaa. 

Nyt pitää kuitenkin ottaa huomioon sellainen tosiseikka, että juuri saman konsernin toinen lehti julkaisee kyseisen ns. laihdutusvalmentajan neuvoja ja ohjeita laihduttajille. En voi olla kovin suuri sattuma, että toisessa lehdessä kehutaan toisen kirjoittajan ohjeita ja neuvoja. Kyllä jopa Pihtiputaan mummokin tiedostaa jonkinmoisen ristiriidan jääviyden ja mahdollisen väärän totuuden puhumisen kanssa. Tai ainakin asiantuntijan sanoja voidaan tulkita hivenen sivuraiteella seisten.

GoFatGo-dieetti

Tämä erään lehden kovasti mainostama Jutta Gustafsbergin dieetti sai asiantuntijaprofessorin hyväksynnän. Tuohon dieetin yksinkertaisempaan versioon ei onneksi kuulu lisäravinteita ja edes tv-ohjelmasta tuttua hullunkiilto silmissä harrastettua rääkkäysurheilua.

Tähän perinteiseen tapaan koottuun dieettiin kuuluu viisi säännöllisesti syötyä ateriaa. Niiden aikana nautitaan runsaasti kasviksia, marjoja ja vähärasvaista proteiinia sekä kohtuudella ns. hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Kuitenkin asiantuntija Pietiläinen kohottaa pitämään tätäkin dieettiä vain eräänlaisena "ajattelutapana", jota voi varioida ja josta voi tehdä erilaisia sovelluksia. Elämässä pitää olla vaihtelua ja jopa erilaisia nautintoja, sillä kukaan ei pysty ylläpitämään mallipäivän kaltaista ruokavaliota esimerkiksi 50 vuoden ajan päivästä toiseen.

Tämä dieettipäivä voi olla esim. seuraavan kaltainen:


Aamiainen
45 g kaurahiutaleita
100 g rasvatonta raejuustoa
150 g sokeroimatonta mehukeittoa tai 100 g pakastemarjoja
 
Lounas
100 g kanaa tai naudanlihaa (max. 10 % rasvaa) tai kalaa
50 g kananmunanvalkuaista tai 25 g rasvatonta raejuustoa
200 g vihanneksia 
10 g oliiviöljyä
 
Välipala
250 g maitorahkaa
100 g pakastemarjoja
 
Päivällinen
100 g kanaa tai naudanlihaa (max. 10 %) tai kalaa
40 g riisiä tai pastaa tai 170 g perunaa
2 viipaletta täysjyväruisleipää
200 g vihanneksia
 
Iltapala
250 g maitorahkaa tai 150 g rasvatonta raejuustoa
150 g sokeroimatonta mehukeittoa tai 100 g pakastemarjoja

On todettu, Pietiläisen mukaan, että parhaiten ihminen pystyy ruokavalioon, joka on lähellä hänen oman maansa ja kulttuurinsa ruokavaliota. Mitään kummallisia ufo-dieettejä ei pysty noudattamaan normaaleissa suomalaisissa sosiaalisissa tilanteissa.


VLCD-dieetti

Näitä ns. pussikeittodieeteiksi kutsuttuja painonhallinnan muotoja professori Pietiläinen  pitää toimivina ja turvallisina, varsinkin silloin kun niitä käytetään ohjatusti. Juuri nämä VLCD-dieetit kuten Slanka-tuotteilla toteutettu ja Hoikistamon vertaistukiryhmän hoivissa tehty painonhallinta sopii todella hyvin ylipainoisille ja varsinkin laihdutuksen alkusysäykseksi. Ne näet antavat nopeasti osoitettavia positiivisia tuloksia.


On olemassa tutkimuksia, joiden mukaan VLCD-dieetti laihduttaa tehokkaasti, kun se on valvotusti toteutettu. Vaikean lihavuuden hoidossa VLCD on yksi vakiokäytännöistä sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Tämä dieetti ajaa elimistön ketoosiin, jossa pääsee eroon vimmatusta ruokahalusta. Eli 3–4 päivän jälkeen ei enää tule nälkää. Alussa kuitenkin lähtee kehosta paljon nestettä, koska saadussa ravinnossa on vähän hiilihydraatteja ja kaloreita.
Pussidieetistä saa takuuvarman alun painonhallinnalle. Jos ylipainoa on paljon, esimerkiksi vaikka 50 kiloa, niin laihtumisen alkuun on vaikea päästä muuten. Jotkut vaikeasti ylipainoiset hyötyvät lisäksi siitä, että he saavat irtioton ruuasta. Pussidieetin aikana on tilaisuus miettiä sitä, millainen ruokavalio laihduttajan olisi tulevaisuudessa painonsa hallittava ja miten se kannattaisi järjestää.
Näissä dieeteissä on muutama huono puoli. Proteiinia on vain 50–60 grammaa päivässä, kun pitäisi olla 80 tai jopa 100 grammaa. Siksi dieettiin pitääkin lisätä esimerkiksi vähän tonnikalaa tai raejuustoa. Lisäksi pitää syödä myös vähähiilihydraattisia kasviksia, kuten kurkkua, kaalia ja tomaattia, joista saa lisää kuitua ja vitamiinia.
Tyrmäys

Professori Pietiläinen tyrmää kovalla iskulla kuitenkin erilaisen muodikkaat ja paljon mainostetut dieetit. Näitä dieettejä ovat 5:2-dieetti, Dukanin dieetti, sekä laihdutuksen apuvalmisten glukomannaani. Nämä dieetit ovat usein voimakkaasti sosiaalisesti rajoittavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti