torstai 25. huhtikuuta 2013

Kyläpolun ensimmäinen Leskenlehti.
DIEETTIPÄIVÄ II - 176

On se vaan...

Eilen vein ja kävelin takaisin ja tänään hain ja menin kävellen. Siis auton kylän toisella laidalla olevaan autokorjaamoon. Matka ei kylän pienuuden takia ollu kovin kummoinen, vaan matka kävellen oli yhtä tuskaa. Eilinen kotiin kävely on huomattavasti tuskaisampi kuin tanään korjaamolle kävely. Yksinkertainen syy, tai oikeastaan kaksinkertainen, sillä väärät kengät olivat se ensimmäinen syys ja toinen oli kihti siis eilen paljon pahempi oikeassa jalassa kuin tänään. Auto tuli huollettua ja seuraava tänän lajin huolto eli ns. iso huolto on seuraavan 80.000 kilometrin kuluttua.

Tunne itsesi

Minulle tuo antiikin kreikkalaisten filosofien toteamus merkitsee ainakin sitä, että tunnen olevani syöppö. Jotkut ovat siis juoppoja, mutta minä olen syöppö. Juopot saavat parhaan avun AA-kerhoilta, jossa he oppivat elämään ilman viinaa. Minulle on tärkeätä puolestaan Hoikistamon vertaistuki ja sen myötä Slankan VLCD-tuotteet, jotka opettavat minua niukempaan ravintoon ja siten saavat aikaiseksi jopa painon pudotusta.

Nyt heraa aiheellisesti kysymys, että minäkö siis syöppö, eli olenko ongelma-aterioitsija? Mutta miten asian kanssa on kun tarkastelen itseäni ja yleisesti tunnettuja syöppöyden periaatteita?

Ajatteletko ruokaa koko ajan ja onko lounaan nautittuasi mielessä jo välipala ja sen jälkeen illan herkut?  Jos tunnistaa itsessään nämä oheiset viisi oiretta, niin ne saattavat kieliä ruokariippuvaisuudesta eli syöppöydestä. Myös pakonomainen syöminen tunnetaan myös ruokariippuvuutena, jonka tunnuspiirteitä useimmiten ovat hallitsematon syöminen, salassa ahmiminen ja näistä pahan olon ja häpeän tunteminen. 


Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että joillekin ruoka, varsinkin runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävät, aiheuttavat aivojen mielihyväkeskuksessa stimulointia ja jopa addiktioita, siis juuri sitä syöppöyttä.

1. Ahmiminen

Tähän häiriöön kuuluu epätavallisen suurten annosten syöminen säännöllisesti. Ahmijat eivät pysty kontrolloimaan sitä, kuinka paljon he syövät ja mitä he syövät. Yleensä he syövät nopeasti, kuin humalahakuisesti, saavuttaakseen mielihyvää ruoasta. Ahmijoilla on diagnosoitu usein masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Tässä on siis enemmän kuin paljon yhteyttä juoppouteen.

2. Sietokyvyn nouseminen

Jos voit syödä tuhansia kilokaloreita kerralla ilman pahoinvointia, olet todennäköisesti rakentanut vahvan toleranssin. Jättisuurten annosten syöminen on terveysriski. Jos siis suuhusi menee päivittäin tai useita kertoja viikossa paljon ruokaa kerralla, kannattaa hakea apua ennen kuin ongelma lähtee täysin käsistä ja aiheuttaa peruuttamattomia oireita. Eräs keinon on uusien tapojen opetteleminen ja siinä auttavat yleensä samat asiat kuin minulle ovat tehneet Slanka, Laihduttamo ja ryhmävetäjä Anne.

3. Masentuneisuus ja mielialan vaihtelut

Jos ja kun ruoka-addiktit eli syöpöt menettävät hallintakykynsä ruoan suhteen, niin samalla he yleensä menettävät myös kontrollinsa oman elämänsä valvomiseen. Tämän vuoksi addiktin eli syöpön itsetunto voi laskea dramaattisestikin ja hän saattaa tuntea, että hänen elämänsä on arvoton.

Kun riippuvuus syömisestä velloo kuten viinanhimo juopolla, niin ahmija on helposti tyytymätön, väsynyt ja unelias. Samalla tavoin heillä on myös vierotusoireita, kuten vapinaa ja huimausta, kun he siis eivät syö tai varsinkin kun he eivät saa lempiherkkujaan suurta määrää. 

4. Salassa syöminen

Useimmat ruokariippuvaiset ihmiset peittelevät tunteitaan, kun käsitellään aiheita ”ruoka”, ”syöminen” ja ”paino”. Miksi, toteavat he, niistä pitäisi edes keskustella.  Näin ahmijoiden ylensyöminen tapahtuu yleensä salassa. 

Ruoka-addikti voisi syödä normaalisti ja sivistyneesti ystäviensä tai jopa perheensäkin kanssa, mutta hän mieluusti ottaa usein esimerkiksi makeiset salassa muilta tai viimeistään kotona ahmien.

5. Seuraamukset tiedossa, mutta silti jatketaan

Yleensä syöpöt ovat tietoisia, että heidän käyttäytymisensä voi johtaa todella nopeaan painonnousuun ja vaaralliseen lihavuuteen. Heillä on myös suurempi riski sairastua muun muassa diabetekseen ja verenpainetauteihin. Tästä huolimatta syöpöt syövät liikaa, eivätkä välttämättä välitä asiasta, koska eivät pysty lopettamaan syömisiään - vaikka eivät olisi enää nälkäisiä ja vaikka kuinka tiedostaisivat riskit, oman syöppöytensä ja terveytensä vaarantamisen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti