lauantai 24. elokuuta 2013

INR ja Slanka

Ils sont fous ces proustiens!
DIEETTIPÄIVÄ II - 295


Eilisestä

Jotain jäi vielä kertomatta, oikeastana montakin asiaa, mutta ehkä tärkein unohtui. Olinhan verikokeessa ja siinä haluttiin tietää vereni INR-arvo. Tuosta arvosta voisin sanoa pari sanaa, mutta Pertti Mustajoki ja Jarmo Kaukua ovat kirjoittaneet siitä jopa tarkan artikkelin.

INR - viitearvot

Veren INR-viitearvot ovat ns. normaalilla ja terveellä ihmiselle välillä 0,7–1,2, mutta jos on riski esimerkiksi erilisiin vertulppiin, niin silloin veritulppien ehkäisyssä tavoite/hoitotaso on 2,0–3,0. Itselläni kardiologit ja neurologit ovat määritelleen hoitotasoksi  2,5–3,5, eli kelkeästi korkeamman tason kuin useimmilla hoitoa saavilla on.

Mikä se INR on? 

INR-termi tulee englanninkielen sanoista International Normalized Ratio. INR-tutkimusta käytetään eniten antikoagulaatiohoidossa eli ns. "verenohennushoidossa". Sitä siis käytetään varfariini-lääkkeen tehon seuraamiseen ja nämä verenohennuslääkkeet ovat  pääsääntöisesti antikoagulaatiohoito ja Marevan-hoito.

Varfariini tunnetaan paremmin lääkkeen kauppanimestä Marevan. Potilaat ja henkilökunta puhuvatkin usein INR:stä Marevan-kokeena. Näin teen pääsääntöisesti minäkin.

Varfariini estää hyytymistekijöiden muodostumista maksassa, minkä seurauksena veren hyytymistaipumus vähenee. Tämä on tarpeen tiloissa, joissa ilmenee hyytymiä eli veritulppia alaraajojen laskimoissa tai sydämen sisällä (eteisvärinä-nimisen sydämen rytmihäiriön yhteydessä tai jos sydämessä on keinoläppä eli juuri minun tapaukseni). Kokonaan hyytyminen ei saa loppua, sillä se voisi aiheuttaa vaarallisia verenvuotoja. Tarkoitus on vähentää hyytymistaipumusta sen verran, että vuotoja ei tule, mutta veritulpan vaara vähenee. Tämä edellyttää tarkkaa varfariinin annostelua, joka räätälöidään hyytymiskokeen avulla.

Laskimoveritulppien ehkäisyssä ja eteisvärinässä tavoitteena on, että INR-arvo asettuu tasolle 2–3. Jos sydänleikkauksessa on asetettu mekaaninen keinoläppä, pyritään hieman tehokkaampaan vaikutukseen, jolloin INR-arvo säädetään tasolle 2,5–3,5. Eri ihmiset reagoivat eri lailla varfariiniin, joten Marevanin viikkoannos on erikokoinen eri henkilöillä. Alussa INR-arvo mitataan usein, kun etsitään oikeaa annosta. Myöhemmin, kun INR-arvon todetaan pysyvän vakaana, pärjätään harvemmilla mittauksilla.

K-vitamiini

Maksan hyytymistekijöiden valmistukseen tarvitaan K-vitamiinia. Varfariini estää K-vitamiinin vaikutusta, jolloin hyytymistekijöitä ei pääse muodostumaan. Jos varfariinihoidon aikana K-vitamiinia saadaan huomattavasti, lääkkeen teho laskee ja INR-arvo pienenee. K-vitamiinia saadaan ravinnon kasviperäisistä ruoista. Varfariinihoidon alkaessa jatketaan aikaisempia ruokatottumuksia. Runsaasti K-vitamiinia sisältäviä kasviksien on kuitenkin syytä käyttää vain pieniä määriä "mausteenomaisesti". Runsaasti K-vitamiinia sisältävät persilja, tilli, yrtit, pinaatti ja ruusukaali. Alkoholi vaikuttaa varfariinin tehoon kuten myös eräät lääkkeet sekä luontaistuotteet (esimerkiksi omega 3 -rasvahapot ja mäkikuisma). Useimmat niistä voimistavat lääkkeen tehoa, jolloin verenvuodon vaara suurenee. Kun käy lääkärissä tai ostaa lääkkeitä tai luontaistuotteita, on tärkeä aina kertoa verenohennushoidosta, jotta varfariinihoitoa häiritseviä valmisteita voitaisiin välttää.

Ongelmani

Tämä on juuri olellista minulle. Vooimakas vihreän syänti on siis synnillistä ja alentaa Marvean-lääkitykseni tehoa. Siis mitä pitäisi syödä? Toisekseen tavalliset kipulaakitykset lisäävät Mervan-laakityksen vaikutusta, ja silloin riski esim. mustelmille, siis suurille sellaisille, kasvaa. Mitä siis saa ja ei saa syödä? Kun kuitenkin painonhallinnassa tarkkyys syömisessä olisi tärkeätä ja vihreä ruoka olisi terveellista. Vaan ei siis minulle, sillä vihreä ruoka sisältää runsaasti K-vitamiinia.

Ehkä ratkaisu löytyy slankaamisesta Slankan avulla ja sitä voi tehdä hyvin Hoikistamon vertaistukiryhmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti