torstai 1. elokuuta 2013

Läskeistä eroonLukemista valitsemassa

DIETTIPÄIVÄ II – 272

Tasavaltamme varmasti kokenein ja myös ansioitunein lihavuustutkija professori Pertti Mustajoki on mukana Helsingin yliopiston tutkimuksessa Onnistuneet laihduttajat. Tässä projektissa kerätään tietoja henkilöistä, jotka ovat laihduttaneet vähintään 10 prosenttia painostaan ja pitäneet tulokset ainakin kaksi vuotta. Tutkimukseen etsitään lisää pysyvästi laihduttaneita. Mukaan tähän tutkimuksen voi  ilmoittautua internetissä.

Mustajoki vastasi muutamaan asiasta eli siis läskeistä esitettyyn kysymykseen:

Onko mahdollista, että reilusti ylipainoinen ihminen laihtuu niin sanottuihin normaaleihin mittoihin?

Se on täysin mahdollista, vaikkakaan ei yleistä. Reilusti ylipainoisen ei kannata ottaa ehdottomaksi päämääräkseen normaalipainoa, vaan koettaa ensin laihtua 5–10 kiloa. Hommaan tarvitaan aikaa. Kymmenen kilon laihduttamiseen menee minimissään kolme kuukautta, kolmenkymmenen kilon pudottamiseen yli vuosi. Nopea laihtuminen ei saisi olla ensisijainen tavoite. Koko ajan pitää ajatella, että laihtumistulos myös pysyy. Siksi maltillinen laihtumisvauhti on järkevä.

Millä keinoin tällainen onnistuu?

Vähentämällä ruuasta ja juomista saatua kalorimäärää. Kaikesta nipistäminen ei ole lainkaan viisasta. Esimerkiksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja on syytä jopa lisätä, sillä ne vievät tilaa kaloripitoisemmilta ruuilta. Lautasmalli on tästä mainio esimerkki: otetaan ensin puoli lautasta juureksia ja kasviksia ja loppu täytetään muulla ruualla. Sokeripitoisista juomista pitää siirtyä veteen tai kevytlimuihin. Nopeita hiilihydraatteja eli vaaleaa leipää, leivonnaisia ja makeisia vähennetään ja maitotuotteet vaihdetaan rasvattomiksi. Laihduttajan on syötävä säännöllisesti ja varottava suuria annoskokoja. Tällaisilla muutoksilla energiansaantia on helppo vähentää monta sataa kilokaloria päivässä.

Kumpi on tärkeämpää, liikunta vai ruokavalio?

Jos on tarve laihtua vähänkin reilummin, ruokatottumusten muuttaminen on paljon tehokkaampaa. Liikunta tulee kuvaan laihduttamisen jälkeen, kun haluaa pitää saavutetun painon. Tiedetään, että liikuntaa lisänneillä kilot pysyvät paremmin poissa. Askelmittarilla mitaten 10 000 askelta päivässä vaikuttaa painonhallintaan.

Voiko niin kutsutuilla ihmedieeteillä, joissa syödään esimerkiksi vain ateriankorvikkeita, laihtua pysyvästi?

Ei voi. Kukaan ei voi olla ihmedieetillä loppuelämäänsä. Vaikka tahdonvoimaa riittäisi, kroppa ei kestä, sillä ihmedieeteistä ei saa riittävästi kaikkia ravintoaineita. Pysyvään tulokseen tarvitaan ruokailutottumusten muutoksia, jotka vähentävät pysyvästi kaloreiden saantia.

Laihtuvatko toiset helpommin?

Erot ihmisten laihtumisissa ovat suuria. Joku ei saa aikaan mitään, toinen onnistuu laihduttamaan pysyvästi 20 kiloa. Yleisimpiä syitä vaihteleviin tuloksiin ovat erot elämäntilanteissa, tottumuksissa ja kyvyissä. Laihduttaminen ei onnistu stressaantuneena, liian vähillä tiedoilla tai läheisten tuen puuttuessa. Ihmisiä ei kuitenkaan voi jakaa onnistujiin ja epäonnistujiin. Usein käy niin, että parin epäonnistumisen jälkeen palaset loksahtavat kohdalleen. Varmasti ihmisillä on myös aineenvaihdunnallisia omaisuuksia, joiden vuoksi painonhallinta on vaikeampaa kuin toisilla. Mutta mahdotonta se ei ole kenellekään.

Miksi niin monet lihovat uudelleen?

Kokemukseni mukaan monet laihduttavat kieltäytymisen ja tahdonvoiman avulla. Laihduttamisen jälkeen kärsitään nälästä. Kun sitä ei jaksa, koko homma romahtaa. Painonhallintavaiheessa pitää syödä itsensä sopivan kylläiseksi ruualla, josta saa vähemmän kaloreita kuin aikaisemmin. Se on täysin mahdollista. Säännöllinen painon seuranta laihduttamisen jälkeen vähentää painon nousua. Punnitseminen kerran päivässä on tehokkaampaa kuin kerran viikossa.

Lihooko aiemmin ylipainoinen ihminen helpommin kuin normaalipainoinen?

Kyllä. Useimmilla laihduttaneilla paino pyrkii takaisin vanhaan parin vuoden kuluessa, mutta ikänsä normaalipainoinen ei sinä aikana todennäköisesti liho. Selitys on jälleen tottumus. Normaalipainoinen on löytänyt sopivat elämäntavat, joita hän jatkaa rauhassa. Laihduttanut joutuu etsimään uusia tottumuksia, mikä ei onnistu helposti. Ero voi selittyä osittain aineenvaihdunnalla. On viitteitä siitä, että pitkään lihavien ihmisten aineenvaihdunnan säätely sopeutuu ylipainoon. Heille muodostuu eräänlainen termostaatti, joka pyrkii palauttamaan kilot takaisin. Tästä kuitenkin kiistellään, eikä pysyvä laihtuminen aineenvaihdunnan vuoksi ole kenellekään mahdotonta.

Tässä on käytetty hyväksi Helsingin Sanomien artikkelia, joka on hyvin valaiseva. Olen aikonut liittyä ryhmään osoitteessa http://www.sphr.fi/. Tosin teko ja aikomukseksi, sillä se koskee vain 18 – 60 vuotiaita. Eli olen todella yli-ikäinen. Olen kuitenkin aikonut jatkaa Hoikistamon vertaistukiryhmässä ja slankata Slankalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti