tiistai 27. elokuuta 2013

Tuleeko tauti?

Norppaneidin fillari
DIEETTIPÄIVÄ II - 298


Reistailee...

Nyt ei taida olla tässä papparaisessa kaikki ihan kunnossa. Tämä on ilmennyt  mm. keskellä päivää tapahtuneena lähes viiden (5) tunnin päivätorkkuina, Enhän usein öisinkään nuku moista pitää aikaa. Toisaalta kurkussa on tuntunut pientä pistelyä, joten olen sitä imeskelytableteilla ytitätnyt lievittää.

Mutta mistä tämä kaikki kertoo? Sitä en todellakaan osaa sanoa, saati sitten ennustaa. On vain odotettava mitä tuleman pitää.

Fillari

Meni sitten koko iltapäivä ja melkein koko iltakin nuorineiti Norpan fillarin hakemiseen. Miten voikaan olla vaikeaa saada nykyisin käyttöönsä käteistä rahaa. Maailma on todella muuttunut noin kymmenen vuoden aikana.

Hakupaikka oli Helsingin Lehtisaari, siis ihan tuttu alue ja jopa sama taloryhmä, jossa eräs tamperelainen koleegani asui opiskeluaikoinaan. Jätin käteisen hankkimisen vasta pääkaupungin saatavuuden varaan. Olenhan asunut Munkkiniemessä ja tunnen toisaalta alueen. Niin, tai luulin tuntevani. Ei ollu Munkkivuoressa automaattia, ei ollu Munkkinemessäkään, saari sitten olisi ollut Lehtisaaressa.

Tässä vaiheessa isku pienoinen paniikki. Kuitenkin päätin kokeilla köyhien asuttamasta Espoosta. Siellä asian toimittaminen onnistui. Otaniemen ostarin yhteydessä oli pankkiautomaatti ja sieltä sain nostettua tarvitsemani käteisen.

Ilmeisesti ihmiset ovat entistä enemmän siirtyneet muovirahaan, ja niin ovat käytön puutteen vuoksi automaatit kadonneet. Ne ovat siis jo melkoiselta osaltaan siirtyneen kansanperinteen pariin.

Oppiminen

Olihan itsestään selvää, että pyörä piti heti viedä pikkuneidin, siis eskarilaisen kokeiltavaksi. Sitä on innolla odotettiin. Mutta kuumasta päivästä ja ilmastoinnin puutteesta kärsivästä autostani huolimatta vein vekottimen neidille. Oli siinä riemu rajatonta ja homma oli kuin hanskassa. Neiti osasi heti ajaa, kun oli satulaa hivenen alennettu. Ja ei kulunut pitkääkään aikaa kun jo osattiin valita oikea vaihde tilanteen, nopeuden ja maaston mukaisesti.

En lakkaa varmaan koskaan ihmettelemästä sitä, miten nuori ja normaalilla älykkyydessä varustettu lapsi oppii erilaisia asioita. Ne ovat kuin itsestään selviä ja kun olet asian kerran kertonut, niin se on perille mennyt. Juuri tätä lasten suunnatonta kykyä oppia, pitäisi käyttää hyväsi myös vieraiden kielten oppimisessa. Ei lapsi me rikki tai rasitu liikaa, jos hänelle jo esikoulussa tai vaikkapa jo tarhassa, opetetaan jotakin vierasta kieltä.

Tämä vaan näkyi erinomaisesti juuri Norppaneidinkin tapauksessa. Itse ajattelin, siis tosi tyhmästi, että vaihteiden käyttö on vaikea oppia ja varmaan liian monimutkaista nuorelle neidille. Saisin hävetä ennakkoluuloisia asenteitani!

Läskit

Näyttelijä ja muusikko sekä ns. superlaihduttajajulkkia Raakel Lignell antaa seuraavanlaisia ohjeita kaikille niille, jotka ovat syystä tai toisesta retkahtaneet. Eli jotka ovat ajaneet painonhallinnan moottiritieltä pikkutielle tai lepolevikkeelle. Eivät ne pahasta ole.

1. Älä ripottele tuhkaa päällesi. Kunto kohoaa nopeasti tauon jälkeen.

2. Tee arjessa hyviä valintoja. Mieti, mitä syöt ja syö tarpeeksi. Tärkeää on myös säännöllisyys.

3. Älä päästä nälkää liian isoksi. Kyse ei ole itsekurista, kun on liian nälkä. Silloin mättää suuhunsa ihan mitä tahansa.

4. Mieti ravintoa koko loppuelämän kannalta. Ei kannata yrittää mitään kahden viikon projektia.

5. Älä rankaise itseäsi, vaan yritä tehdä parempia valintoja tästä eteenpäin.

6. On ihan sama, mitä urheilulajia harrastat, kunhan teet jotakin.

7. Varaa aika kalenteriisi, muuten liikkuminen siirtyy helposti eteenpäin. On hullua haaveilla puolimaratonin juoksemisesta, jos on aikaa treenata sitä varten vain puoli tuntia viikossa.

8. Nauti tuloksista. Mieti, oletko valmis aloittamaan nyt ison urakan vai etenetkö nyt pienemmällä liekillä.

9. Onko aina tarpeen miettiä kiloja? Jos koko energia menee siihen, että pitäisi ottaa väkisin pois kropasta kaksi kiloa, onko se sen arvoista? Ajatus on jatkuvasti taustalla elämässä, ja se vie enemmän kuin antaa.

10. Älä anna sohvalle periksi ja muista, että henkilökohtainen hyvinvointi on kaiken a ja o. Panosta siihen. Sen kautta avautuu paljon muutakin.

Jos homma ei onnistu em. konteilla, niin on parasta hipsiä vaikkapa Hoikistamon turvaan ja siellä tukiryhmässä saa varman avun myös muilta samaa ongelmaa potevilta. Ja sitten vaan slankaaman Slankalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti