perjantai 16. elokuuta 2013

Jutan dieetti vai Slanka?

Pieni tori Lyonin kaupungistä Ranskasta.
DIEETTIPÄIVÄ II - 287

Eräs tapa tehdä.......

Peursjulkimo Jutta Gustafsberg esiinty usein laihdottamisen suurena asiantuntijana. Jotkut iltapäivälehdet ja jopa melko vakavasti otettavat aikakausijulkaisutkin tekevät hänelle mainosta. Täti itse pullistelee usein lihaksiaa, joskaan minusta se ei ole naiselle kovoin kaunista, vana jos haluaa, niin minun puolestani vamaasti saa sitäkin tehdä.

Nyt eräs lehti on tiedostanut ko. Jutta Gustafsbergiltä ja samalla myös ravintoterapeutti Sirpa Soinilta, millä ruoka-aineilla rasvan saa palamaan.

Näillä tavallisilla ruoilla läski lähtee tai ainakin nuo em. henkilöt niin väittävät. Itse en ole kovin vakuuttunut ko. ruoka-aineiden laihduttavasta vaikutuksesta. Myöskin määrä on aina rarkaiseva,

1. Kaurapuuro

Kaurapuuro ja muut täysviljatuotteet ovat samanaikaisesti proteiinin- ja kuidunlähteitä. Proteiini ja kuitu pitävät molemmat tehokkaasti nälkää. Kaurapuuroon kannattaa lisätä leseitä, maitoa, rahkaa tai jogurttia, jolloin mahalaukun tyhjeneminen hidastuu entisestään. Minusta parasta siihen olisi lisätä marjoja, puolukoita, mustikoita jne,

2. Kananmuna

Kananmuna on todella hyvä proteiinin lähde. Kananmunanvalkuaisen proteiinikoostumus on todella hyvä, jopa parempi kuin vähärasvaisessa lihassa. Proteiini taas pitää pitkään kylläisenä. Ja nykyisin kanamuna ei pidetä kovin suurena ongelmana edes koleterolin suhteen.

3. Kalat & Äyriäiset

Kalat ja äyriäiset ovat proteiinipitoista ruokaa ja niissä on myös hyvä rasvahappokoostumus. Ei välttämättä kannata valita vähärasvaista kalaa, koska rasvaisesta kalasta saa runsaasti hyvälaatuista rasvaa, D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja. Kala on perinteisesti, mutta myös uusimman tutkimuksen mukaan hyvä ravinto myös aivoille ja niiden toiminnalle. Hyvän kalarasvan on todettu jopa auttavan lukihäiristä kärsiviä.

4. Chili

Voimakkaat mausteet, kuten chili, pistävät aineenvaihdunnan liikkeelle. Chili vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja pistää elimistön nesteet liikkeelle. Joskin tämä on hyvin kiistanalainen äittämä nykyise tutkimuksen mukaan. Tosin esim. juuri chilissä on runsaasti hiven- ja kivennäisaineita ja se on siten tärkeätä hyvinvoinnille.

5. Kasvikset

Kaali on hyvä ruoka laihduttajalle, koska elimistö kuluttaa yhtä paljon energiaa kaalin sulattamiseen ja prosessoimiseen kuin kaalista saa. Kaalia voi syödä vapaasti. Parsa ja kukkakaali sopivat painonpudotukseen erityisesti naisille, koska ne estävät testosteronin muuttumisen estrogeeniksi, joka kerääntyy rasvana vatsan, reisien ja takapuolen alueelle. Kaalis ja varsinkin parsakaali ovat minulle Marevan-potilaana rajoitettua herkkua - valitettavasti. Kuten siis kaikki vihreä, jota on käytettävä rajoitetusti ja hillitysti.

6. Palkokasvit

Palkokasvit ovat kuitu- ja proteiinipitoisia ruoka-aineita ja pitävät hyvin nälkää. Ne myös vaikuttavat positiivisesti veren rasva-arvoihin. Tähän pätee sama rajoitus kuin edelliseenkin kohtaan, eli vihreää varsin hillitysti.

7. Marjat

Marjat sopivat hyvin painonhallintaan, koska niissä on kuitua, ne ovat vähäenergisiä ja niiden ravintoainetiheys on korkea. Puolukka ja mustikka ovat pakastimeen laitettuja ja niitä nautin mahdollisemman runsaasti ja päivittäin. Juuri hankin uuden suuren pakastimen vain marjojen säilytystä varten, sillä nyt kun marja-aika on, niin tilaa tarvitaan.

8. Vähärasvainen liha

Kana, kalkkuna tai muu vähärasvainen liha on erinomainen proteiinin lähde. Proteiini pitää hyvin nälkää. Sipuli ja kanasuikaleet ovat parasta mitä oikeastaan lihasta voi valmistaa. Mitään muuta ei tarvita ja herkullinen ateria on valmis. Ne yhdessä karamelisoituvat herkulliseksi ateriaksi.

9. Vähärasvaiset maitotuotteet

On tärkeää, että ruokavalio on riittävän proteiinipitoinen. Vähärasvaiset maitotuotteet, kuten rahka ja raejuusto ovat hyviä proteiinin lähteitä. Itse käytän salaattikastikkeena rasvatonta piimää ja thais-kastiketta. Hyvää on ja maittavaa.

10. Pähkinät

Rasva ei pala ilman rasvaa. Hyvälaatuisia rasvoja saa esimerkiksi pähkinöistä ja oliiviöljystä. Tämä on oikeastaan uutta tietoa ja pitää tarkistaa onko se relevanttia, sillä pähkinöissä on runsaasti rasvaa, mutta taitaa olla ns. hyvää raskaa, koska esim. maapähkinöistä tehdää hyvää öljya.

11. Kahvi & Tee

Kahvia, vihreää teetä ja vettä voi nauttia huoletta. Ne vauhdittavat rasvanpolttoa ja niiden vaikutus on hyvin tehokas. Kahviin palaan toiseten, koska siitä esitetään hyvin ristiriitaista tietoa. Itse en kahvia juo, mutta teetä, erilaisina sekoituksia käytän runsaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti