perjantai 20. heinäkuuta 2012

Dieettipäivä 280


Corde-sûr-Ciel, kaupunki eteläisessä Ranskassa.

Eilen blogissani jo enteilin tänään kirjoitettavaa. Asia on mitä tärkein ja liittyy tavallaan Slanka-tuoteperheeseen ja VLCD-tuotteiden käyttöön. Slankan ruotsinkielisellä – valitettavasti moista ei suomenkielisellä kotisivulla ollut - kotisivulla on lyhyt maininta: Inget produktemballage eller tillbehör i Slanka sortiment  innehåller bisfenol A (BPA free). Eli toisella kotimaisella ilmaistuna: Mitkään Slanka tuotteiden pakkaukset tai valikoimat eivät sisällä bisfenoli-A:ta. Mitä tämä oikein tarkoittaa?

Slanka-tuotteet ovat tunnettuja laadustaan ja ne eivät sisällä aspartaamia, gluteenia eivätkä soijajauhoa. Tämä on mitä parhain asia erilaisista allergioista ja keliakiasta kärsiville. 

Muta ruotsissa on noussut häly bisfenoli-A:n käytöstä erilaisten tuotteiden pakkauksissa ja moninaisten laitteiden lisänä. Mutta mitä tuo bisfenoli-A sitten oikein on ja mihin sitä käytetään ja miksi?

Bisfenoli-A eli BPA on muoviteollisuuden laajasti käyttämä raaka-aine eli monomeeri, josta polymeroimalla tehdään polykarbonaattiamuovia ja epoksihartsia. Molemmat nuo viimeksi mainitut aineet ovat tuttuja esim. uusista puhelimista ja kulutusta kestävistä maaleista.

Nyt kuitenkin bisfenoli-A on todettu karsinogeeniksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Kuitenkin sitä yhä käytetään useissa kuluttajalle valmistetuissa tuotteissa ja näin sille kuluttajat altistuvat hyvin yleisesti.

Bisfenoli-A vaikuttaa todetusti myös ihmisen hormonitoimintaan, immuunijärjestelmään ja ennen kaikkea se aiheuttaa meille miehille erektiohäiriöitä. Näin bisfenoli-A on yksi niistä aineista, jotka mahdollisesti ihmisen elimistössä vaikuttavat hormonien tavoin eli se on ns. hormonihäirikkö. Bisfenoli-A voi matkia estrogeenia eli naishormonia ja siksi sillä on vaikutusta myös miesten erektiokykyyn.

Bisfenoli-A:ta sisältäviä muoveja on käytetty mm. säilykepurkkien ja lasten tuttipullojen sisäpinnoitteena. Sen tehtävänä on ollut suojella elintarviketta bakteereilta pitkän säilytyksen aikana. Sitä kuitenkin liukenee elintarvikkeeseen.  Joissain maissa (esim. Tanska ja Ranska) aineen käyttö on kielletty. Koko EU:n alueella bisfenoli-A:ta sisältävien tuttipullojen myynti on kielletty vuoden 2011 kesäkuun alusta lähtien.

Eli mitä siis opimme. Slanka-tuotteet ja erilaiset sekoittimet ja muut apuvälineet eivät sisällä tuota vaaralliseksi (paitsi USA) todettua ainetta. Ja se uutinen on hyvä uutinen jos mikä.
Näin voi hyvällä mielin slankata ja käytää Slanka-tuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti