torstai 21. maaliskuuta 2013

Painoindeksi

Brad Pitt, läskikö?
DIEETTIPÄIVÄ II - 147


Suulla suuremmalla...

Puhun siis tänään. Kunto on flunnsainen ja niin maan perusteellisesti. Olo on kuin maansa ja hevosensa myyneellä. Siksipä lainaan miesasiamiehenä tunnetun jyväskyläläisen misterin Henry Laasasen kirjoitusta, jonka han kirjoitti Uuden Suomen puheenvuorossa 16. toukokuut 2010. Aiheen on se miten painoindeksi syrjii miehiä. Painoindeksistä ja sen uudesta laskemistavasta olen kirjoittanut aiemmin esimerkiksi täällä ja täällä.

PAINOINDEKSI SYRJII MIEHIÄ

Painoindeksi(BMI) lihavuusraja 25 on naisille ja miehille sama. On kuitenkin kyseenalaista, kohteleeko painoindeksi miehiä ja naisia tasa-arvoisesti. Voikin olla, että miesten raja lihavuudelle pitäisi olla korkeampi. Korkeampaa painoindeksirajaa miehille on käytetty esimerkiksi poliiseista tehdyssä tutkimuksessa. Spearheadissa arvellaan, että naiset eivät hyväksyisi korotusta miesten painoindeksirajaan, koska naiset haluavat olla laihempi sukupuoli. Miesten korkeamman painoindeksirajan puolesta on neljänlaisia todisteita. 

1. Rasvaprosentti on naisilla suurempi. Miehillä ylipainoisen raja on 25 %, kun taas naisilla raja on joko 30 %, 33 % tai 35 %. Rasvaprosenttiin perustuva vertailu osoittaa, että miesten painoindeksin pitäisi olla 2,3 korkeampi kuin naisilla.

2. Mediaani-painoindeksi on miehillä korkeampi.

3. Tilastollinen oikeudenmukaisuus. Lihavuuden painoindeksiraja määrittää suuremman osan miehiä kuin naisia lihaviksi. Tilastollisen menetelmän mukaan miesten painoindeksi tulisi olla 2,2 korkeampi.

4. Visuaaliset todisteet. Samalla painoindeksillä naiset näyttävät miehiä lihavammilta.

Painonvartijoiden mukaan monet ihmiset kiistävät painoindeksin käytön, koska miehet näyttävät paremmilta samalla painoindeksillä. Painonvartijat perustelee samaa painoindeksirajaa yhtäläisillä terveysriskeillä. Naisten ylipainon tarkempaan syyniin on olemassa myös lisäsyy. Tutkimuksen mukaan nasen ylipaino heikentää parisuhdetta. 

Tutkimus osoitti jälleen kerran sen ikävän seikan, että naisen ulkonäöllä on parisuhteessa väliä. Mies saa parisuhteessa olla ylipainoinen mutta nainen ei.


Tutkimuksessa tuli siis esille, etteivät naiset suuresti kiinnitä huomiota miehen mahdolliseen ylipainoon. Naisen ylipaino vastaavasti vaikuttaa sekä naisen omaan että kumppanin käsitykseen parisuhteesta.

Ylipainoiset naiset ovat kyseisen tutkimuksen mukaan monesti sitä mieltä, etteivät he vastaa kumppaninsa odotuksia ihanneparista. Liikakilojen vuoksi ylipainoiset naiset pitävät itseään hoikkiin ja normaalipainoisiin naisiin verrattuna vähemmän viehättävinä. Tämän vuoksi he tyypillisesti valitsevat kumppanikseen miehen, joka eivät komeudella häikäise. Erittäin usein miehet ovat myös heikosti koulutettuja.

Ylipainonsa vuoksi kyseiset naiset myös kokevat, ettei kumppani pidä heitä lämpimänä ja luotettavana persoonana. Tällä on merkitystä naisen itsetunnolle, koska hän kokee, ettei ole kumppaninsa luottamuksen arvoinen. Ylipainoiset naiset pelkäävät normaalipainoisia naisia enemmän sitä, että mies tulee lopettamaan jossakin vaiheessa parisuhteen.

Naisten osaavat hyvin arvioida parisuhdettaan, sillä miehet todellakin pitävät ylipainosta naista vähemmän ideaalisena kumppanina. Miehet painottavat erityisesti sitä, ettei naisen vartalo vastaa heidän ihanteitaan. Miehet myös hyvin usein ilmaisevat tyytymättömyytensä kumppaninsa vartaloon.

Lihava mies näyttää hyvältä, eikä lihavan miehen ylipaino vaaranna parisuhdetta. Ehkäpä olisi syytä siirtää miesten painoindeksirajaa, jotta suuri joukko suuria miehiä saataisiin takaisin normaalien kirjoihin.


Kirjoituksesta syntyi monipuolinen ja laaja keskustelu, kuten Henryn kirjoituksista yleensä syntyy.

Nimimerkki Ville kirjoitti:

Painoindeksi ei kerro oikeastaan juuri mitään oleellista. Brad Pitt, Michael Jordan ja Mel Gibson ovat muka ylipainoisia. George Clooney ja Russel Crowe ovat liikalihavia (obese).

Rovaniemen keskussairaalan psykiatrian ylilääkäri Antti Liikkanen kirjoiti ja edusti näin tiedettä ja järjen ääntä:

Painoindeksi on aika hyvä syyllistäjä, jos muuta ei THL (Puskan terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitos) keksi (kolesterolin ja verensokerin lisäksi).

Mutta ihmisen elämänmittainen hyvinvointi on sitä helpommin yksinkertaistettavissa noihin lukuarvoihin, mitä huonommin hän elämässään syyllistyneenä ja syyllistettynä voi.

Kunankin aikakautena on ollut ja tulee olemaan omat, ulkonäköön ja suorituskykyyn useimmiten perustuvat ihanteensa.

Uskoisin, että niin verensokerin, rasva-arvojen kuin BMI:kin merkitys lastemme elämässä väistyy ja tilalle tulee jotain "älykkäämpää" (sofistikoituneempaa), mutta yhtä höpönhöpöä sen käytännön elämän nautittavuuden kannalta kuin nämä tämän päivä "moralismit".

Nimimerkki Tomas puolestaan totesi Henrynkin mainitseman seikan:

On yleinen totuus, että painoindeksi ei anna oikeaa tulosta pitkille tai hyvin lihaksikkaille ihmisille. Usein tämä siten koskettaa enemmän miehiä.

"3. Tilastollinen oikeudenmukaisuus. Lihavuuden painoindeksiraja määrittää suuremman osan miehiä kuin naisia lihaviksi. Tilastollisen menetelmän mukaan miesten painoindeksi tulisi olla 2,2 korkeampi."

Spearheadissa pointtina on, että naisten liikalihavuus ei näy tilastoista painoindeksin vääristymän takia. Mutta onko tällä muuta merkitystä? Käytetäänkö painoindeksiä sellaisenaan työterveystarkastuksissa, kolutukseen haussa tms., poliisiksi, palomieheksi, tapaturmavakuutusta haettaessa... Tietääkö joku, syrjiikö painoindeksin käyttö oikeasti jossakin? Suomessa tai muualla.

Ja onhan siellä niin monta muutakin kannanottoa, mutta tässä vain oli näytteeksi muutama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti