perjantai 1. maaliskuuta 2013

Laske uusi painoindeksi

Blogistin omakuva.
DIEETTIPÄIVÄ II – 137

Painoindeksi
Nyt kuuluu kummia ja tapahtuu jänniä. Meillä on olemassa vanha tuttu määritelmä painoindeksiksi ja sen kaava on melko helppo laskettavaksi. Tämä perinteinen kaava lasketaan siten että otetaan pituuden neliö metreinä ilmaistuna ja sillä jaetaan paino kiloina.  Voidaan ottaa esimerkiksi 70 kiloa painava ja 175 senttiä pitkä henkilö. Kun hänelle lasketaan painoindeksi eli 70 kg / (1,75m * 1,75m) ja tulos on 23 eli kyseessä on normaalipainoinen henkilö.  Voidaan tukeutua  painoindeksissä seuraavaan luokitteluun:

< 14,99 = sairaalloinen alipaino
15 – 16,99 = merkittävä alipaino
17 – 18,4 = Normaalia alhaisempi paino
18,5 – 24,9 = normaali paino
25 – 29,9 = lievä ylipaino
30 – 34,9 = merkittävä ylipaino
35 – 39,9 = vaikea ylipaino
40 > 0 sairaalloinen ylipaino

Kritiikkiä
Kritiikkiä tämän painoindeksin laskutavan suhteen on toki esitetty. Suomessa merkittävän kriitikko on ollut Henry Laasanen, joka on tullut tunnetuksi feminismin kriitikkona ja voimakkaana miesasian puolestapuhujana. Hän on todennut, että tämä painoindeksi laskentamalli syrjii miehiä. Hänen mukaansa tuon normaalipainon eli 25 ylärajan pitäisi olla miehillä korkeampi. Perusteluna hän esittää neljä seikkaa:
1. Rasvaprosentti on naisilla suurempi. Miehillä ylipainoisen raja on 25 %, kun taas naisilla raja on joko 30 %, 33 % tai 35 %. Rasvaprosenttiin perustuva vertailu osoittaa, että miesten painoindeksin pitäisi olla 2,3 korkeampi kuin naisilla.

2. Mediaani-painoindeksi on miehillä korkeampi.

3. Tilastollinen oikeudenmukaisuus. Lihavuuden painoindeksiraja määrittää suuremman osan miehiä kuin naisia lihaviksi. Tilastollisen menetelmän mukaan miesten painoindeksi tulisi olla 2,2 korkeampi.

4. Visuaalliset todisteet.  Samalla painoindeksillä naiset näyttävät miehiä lihavammilta.

Uusi painoindeksi
Nyt kuitenkin tieteessä tapahtuu tai on tapahtunut. Oxfordin yliopiston numeerisen analyysin professori Nick Trefethen on pohtinut kysymystä tuon jo 1830 –luvulla luodun painoindeksi laskemiskaavan perusteita.

Hän on päätynyt siihen tulokseen, että vanhan kaavan mukaan lyhyet ihmiset ovat ylipainoisempia kuin itse uskovatkaan. Kun puolestaan pitkät ihmiset eivät ole niin ylipainoisia kuin heille vanhan kaavan mukaan on väitetty. Trefethenin mukaan nykyinen laskutapa on epäonnistunut, koska se ei ota huomioon sitä, kuinka paljon enemmän massa on pidemmillä ihmisillä ihan luontaisesti.
Tämä uusi laskutapa vaikutta hivenen erilaisesti sekä naisiin että miehiin. Kuten tiedämme, niin naiset ovat keskimäärin kahdeksan (8) prosenttia lyhempiä kuin miehet. Ja näin olleen naisten lukema hivenen nousee, eli noin kaksi prosenttia kun taas miesten lukema laskee saman prosenttimäärän.

Tämä uusi laskukaava on 1,3 x paino kiloina ja pituus metreinä potenssiin 2,5. Uuden kaavan perusteluna Trefethen esittää, että kaavassa painon kerroin on ihmisten keskipituuden 1,69 m neliöjuuri. Potenssia 2,5 hän perustelee sillä, että ihmisetkään eivät ole kaksiulotteisia, joten painoakaan ei pitäisi mitata tällä perusteella.
Laskurit
Onneksi meillä on netti, joten voimme helposti laskea painoindeksimme, joko vanhan kaavan tai sitten uudistetun kaavan mukaisesti. Kuitenkin painoasteikko on molemmissa sama.

Vanhan indeksin mukaisen laskurin löydät täältä.
Uuden painoindeksin laskurin löydät täältä. Sitä on todella helppo käyttä ja se lisäksi ilmaiseen monenko kilon päässä sinulla häämötää ns. normaalipainosi.

Jos haluat saada tuloksen samalla kertaa molemmista indekseistä niin englanninkielisen laskurin löydät täältä  
Painoindeksi historiaa
  • Belgialainen Adolphe Quételet kehitti kaavan paino (kg) / pituus2 (m) mittaamaan ihmisen kehonkoostumusta jo 1830-luvulla.
  • Yleisnerona tunnettu Quételet ei kuitenkaan ollut kiinnostunut painon luokittelusta, vaan hän halusi määritellä "keskimääräisen ihmisen".
  • Vakuutusyhtiöissä kiinnostuttiin Quételet'n indeksistä ensimmäisen maailmansodan aikana, kun ne alkoivat tutkia yhteyksiä lihavuuden ja henkivakuutusilmoitusten välillä.
  • Indeksin nimesi BMI:ksi eli Body Mass Indexiksi ruokavalion yhteyttä terveyteen tutkinut yhdysvaltalainen Ancel Keys vuonna 1972.
  • Painoindeksin yhteydessä käytettäviä luokituksia, kuten "ylipaino" tai "lihavuus" ehdottivat JS Garrow ja JD Webster 1980-luvulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti