torstai 28. helmikuuta 2013

Plasebovaikutus, syömistutkimukset ja Slanka

Näkymä Hôtel Ciprianin ikkunasta Venetsiassa.
DIEETTIPÄIVÄ II – 136

Plasebovaikutus

Plasebovaikutusta on tutkittu syömistutkimuksissa melkoisen niukalta. Pääasiallinen tutkimusalue tämän ilmiön vaikutuksesta on ollut lääketiede. Kuitenkin tutkimustuloksia on kertynyt riittävästi, jotta voidaan sanoa sen olevan keskeinen vaikuttaja aika silloin kun ihmisten syömiseen vaikutetaan tai ihminen vaikuttuu jostakin alkaessaan muuttaa syömistä. Näitä käsittelin blogissani 24 helmikuuta. Nyt pitäisi käsitellä sitä miten tähän plasebo efektiin pitäisi suhtautua.

Suhtautuminen plasebovaikutukseen

Tutkimusten mukaan syömisen plaseboefekti on kaikkialla ihmisen syömiskäyttäytymisessä. Tietenkin käytännössä on erinomaisen vaikeata erottaa sitä mikä ihmisen kokemuksesta on plaseboa ja mikä sitä aitoa ja hyödyllistä. Useat meistä voivat hyvällä omallatunnolla julistaa, että juuri tällä ruokavaliolla kaikki toimii todella hienosti. Joku toinen voi totuutena san a, että juuri tämä ravintolisä antoi hänelle kaiken sen avun, mitä on ikinä tarvinnut. Jotkut henkilöt voivat yhteä oikeutetusti väittää totena, että juuria tämä ruokavalio aiheutti heille niitä ja näitä vaikeita terveydellisiäkin oireita. Kaikki nämä kertomukset ovat varmaan subjektiivisesti totta eli olivatpa ne sitten plaseboa tai niitä ”todellisia”.

Ravitsemusasiantuntija Borg toteaa suhtautuvansa asiaan siten, että lyhyellä aikavälillä eli muutamien kuukausien syömiskokemusten perusteella, asiat voidaan selittää sekä aidolla ja plasebolla. Kuitenkaan myönteistenkään kokemusten kautta, ei kannata hakata koko tulevaisuutta ja tulevaisuudensuunnitelmia kallioperään. On näet todennäköistä, että aikaa myöden plaseboefekti vähenee ja jopa katoaa. Tämä johtuu siitä, että elimistö muokkaan toimintaansa uudelleen ja muuttuneiden olosuhteiden mukaiseksi. Se ei muokkaudu hetkessä vaan kohtuullisen hitaasti ja ajan myötä.

Näin tietenkin asiat voivat jatkua yhtä ruusuisesti kuin ennenkin, mutta yhtä hyvin ongelmat alkavatkin nostamaan päätään ja asioita kannattaa muuttaa. Eli laihduttajan ja painonhallinnan harrastajan pitää elää jatkuvassa muutoksessa, koska elimistö tottuu tehtyyn muutokseen ja siten ehkä tehty työ romuttuu.

Slankaaminen

Itse olen omaksi tiekseni valinnut Hoikistamon, sen muodostaman vertaistukiryhmän sekä slankaammisen Slanka-tuotteilla. Tosin olen jymähtänyt vaniljan-makuiseen pirtelöön – se varmaan johtuu patakonservatiivisesta minästäni. Juuri tukiryhmän ja vetäjänä toimivan Anne avulla saan uusi vinkkejä ja vaikutteita tähän koko loppuelämäni pituiseen projektiini.

Päinvastoin kuin Borg neuvoo, olen koko ajan julistanut lähiympäristölleni onnistumisiani ja pettymyksiäni. Ja varmaan lähiympäristöni ulkopuolisetkin ovat saaneet tuta tekemisen niin hyvässä kuin pahassakin. Eritoten säälin vertaistukiryhmääni Hoikistamossa, sillä osaanhan olla todella rasittava. Tiistainakin moneen otteeseen ryhdyin pitämään historiantuntia ja olin äänessä lähes taukoamatta. Onnekseni eivät ole ainakaan vielä heittäneet minua pellolle höpinöineni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti