![]() |
Bibliothèque François Mitterrand Pariisissa. Kirjat sijoitettu neljään jättimäiseen torniin. |
Huomenna on lähtö Etelä-Pohjanmaalle viikonloppua
viettämään. Mielenkiintoinen matka siitä tulee, niin sään kuin oman kuntonikin
puolesta. Tosin eilen sain todeta, että kunto on kohtuullisen palautunut ja
uskallan taas lähteä matkaan. Nyt matka on vain vajaa kolmasosa Levin matkasta
ja öitäkin vietämme matkakohteessa tuplasti enemmän kuin vietimme Levillä. Eli
siis uskon selviäväni ainakin terveyden puolesta hengissä melkoisen hyvin.
Päivä onkin sujunut melkoisen yksitoikkoisen
tavanomaisesti. Aamulla kävimme parturissa ja hoitamassa täti Kirjailijan
asioita. Hän on toki huonossa hapessa, mutta aikoo vielä lähteä Kanarialle
tulevana keväänä. Pomo totesi, että onkohan siinä mitään järkeä. Vastaukseni on
yksiselitteinen, siinä on järkeä ja ihan yhtä tärkeää on hänelle myös kirjoittamisen
luova prosessi. Ilman sitä hän menettäisi elämänhalunsa ja se on varmin tie
ihmisen kuolemaan, niin henkiseen kuin fyysiseenkin.
Muuten päivä on mennyt kaupoissa juostessa. Tai
oikeastaan tuo on vain osittainen totuus, sillä olemme hankkineet elintarvikkeita,
kuten esimerkiksi kananmunia suoraan tuottajilta. Eli tuoreita, lähellä
tuotettuja, todella hyvän laatuisia, siis parasta mitä tämä maaseudulla
asuminen voi ihmiselle antaa.
Tuoreista kanamunista valmistin eräänlaisen
uunimunakkaan, joka on helppo valmistaa. Aineksina olivat 4 kananmunaan, 3
desiä rasvatonta maitoa, johon lisäsin suolan ja hienonnetut kuivatut tatit,
joita oli runsas kourallinen, Juustoraastetta sopivassa määrässä, yrttejä
kuivattuina ja hienonnettuina maun mukaan. Sitten vuoka kevyesti öljyttiin ja uuniin
ja uunin lämpö noin 200 astetta, uunissa riittävän kauan vaan ei liikaa. Pinta
kun on kauniin ruskea niin sitten vaan maistamaan ja todella hyvää on.
Porkkanoista, loistavan makeista ja kokonaan
syötävistä ja kookkaista, trrn neiti Saaran toivomaa porkkanalooraa, sen
valmistus on toki vasta lähempänä joulua ja erikoisuutena on nesteenä
käyttämäni kookosmaito, sillä kaikki nautaan liittyvä on neiti Saaralta kielletty.
Hankkimistani bataateista, jotka toki eivät ole
lähiruokaa, vaan ihan kaukaa tuotuja, aion valmistaa neiti Riina toivomaa
Bataattilooraa. Sama erikoisuus on myös mukana kuvioissa kuin
porkkanaloorassakin. En voi myöskään käyttää mitään viljapitoista jauhoa, vaan
eräänlaista riisin, maissin, perunan ja tattarin sekoitetta. Mutta kokemusta
on, sanoo tämä kokki, ja tietää, että hyvää tulee.
Ehkä täydellisimmin lähiruokaa edustaa perinteinen
rosolli, jotka tietenkin valmistan ja tietenkin kaikki raaka-aineet tulevat
lähituottajilta ja suoraan torilta, joka täältä tai kuntakeskuksesta.
On vain järkevä käyttää mahdollisimman runsaasti
lähistön raaka-aineita, tosin kookosmaito ja bataatti ovat todella kaukoruokaa,
jos mitkä – valitettavasti.
Samoin en itse muuta kuin maistan tekojani, sillä
meinaan joulunkin slankata ja toimia salaattiperustalla. Tosin ei vihreää
salaattiin, sillä kuten taas huomenna, ennen pohjanmaalle lähtöä, niin testautan
INR-arvoni, se ei toki salli kovin runsaasti vihreän käyttöä annoksissani.
Mutta Slankan käyttöä ei mikään kiellä ja se on huomenna matkaeväänänikin ja
pullosta sitä nautin ainakin litran per suunta.
Kiitos mukavista ruokavinkeistä!
VastaaPoista