maanantai 17. joulukuuta 2012

Dieettipäivä II - 065


Tänään tuli kanavalta TV1 mielenkiintoinen Prisma dokumentti. Tuo brittidokumentti käsitteli lihavuutta ilmiönä hyvin mielenkiintoisella tavalla. Koko dokumentti on katsottavissa Yle Areenalla osoitteessa: http://areena.yle.fi/tv/1739613. Ja se todella on katsomisen arvoinen. 

Tietenkin dokumentti päättyy suosittelemaan vatsalaukun ohitusleikkausta, joka tehdään dokumentin aikana tähystysleikkauksena, mutta läskien kertymisen syyt ovat varsinaiset ohjelman parhaat annit, eikä tuo niin kovasti korostettu operaatio.

Mielestäni parasta dokumentin antia ovatkin tutkimukset identtisillä kaksosilla, joita on useita, mutta he ovat samanlaisuudessaan jopa hyvinkin ja  melkoisen erilaisia, vaikka heidän geeniperimänsä on sama. Toinen kaksosista on lihava ja toinen ainakin kohtuullisen laiha, mutta mikä selittää erilaisen painon ja lihavuuden asteen. 

Dokumentti tuo esille väitteen, että lihavuusgeeni aktivoituu mahdollisesti stressin seurauksena. Näin tapahtuu kun kaksoset joutuvat pohtimaan elämistään ja mahdollisesti juuri sitä vaihetta, jossa toisen likoaminen alkoi. Minä tunnen jonkinlaista sympatiaa tuolle johtopäätökselle, sillä aina itseäni stressaavana ihmisenä koen stressin hyvin monipuolisesti vaikuttavan likoamiseeni ja laihtumiseeni. Tietenkin enemmän juuri tuohon läskien kertymiseen omaan minääni. 

Kun minulle sydämen proteesien takia ei voida tehdä laihdutusleikkausta, joka dokumentissa nimetään vatsalaukun ohituskeikkaukseksi ja taitaa olla hivenen erilainen operaatio kun meillä Suomessa tehdään, niin on tehtävä asiat jollainen toisella tavalla. Itse olen valinnut toiseksi tavaksi Slankan ja slankaamisen Hoikistamossa - olen valintaani tyytyväinen. 

Mutta dokumentin mukaan vatsalaukun ohitusleikkaus vaikuttaisi voimakkaasti myös aivotoimintoihin ja siten entiset suosikkiaterioinnit muuttuisivat epäsuosikeiksi. Tämä on mielenkiintoinen tapahtuma ja eräänlaisella PET-laitteella tarkkailtiin juuri aivoissa tapahtuvia ilmiöitä. Välittäjäaineet siellä toimivat hyvin eri tavoin kun potilaalle näytettiin ennen ja jälkeen leikkauksen rasvaisia ja himottavia ruokia. Näin tuo ohitusleikkaus vaikuttaisi jopa geenitasolla tapahtuvaan näläntunteeseenkin. 

Mutta dokumentti kannattaa ehdottomasti katsoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti