maanantai 10. joulukuuta 2012

Tapaaminen II – 04 ja dieettipäivä II – 59

Mielenkiintoinen taideteos, mielenkiintoisia päivän tapahtumat.
Katselin Ylen Areenasta juuri tänään aiemmin illalla lähetetyn  Prisma-ohjelman. Sen voi katsella osoitteesta http://areena.yle.fi/tv/1731195. Ohjelmassa itsekin lääkäri Michael Mosley valotti tiedemiesten nykyisiä näkökulmia kuntoiluun ja sen hyötyyn eri terveyden osa-alueille sekä tietenkin painonhallintaan.
Keskeisinä teemoina olivat geeniperimän vaikutus siihen että millaisen hyödyn kukin yksilö saa kuntoilustaan. Ohjelman oli valmistanut BBC ja se oli tuon yhtiön tunnettua laatutuotantoa.
Keskeinen osa oli HIT- kuntoilulla, jota voitaisiin suomeksi kutsua Suuri Tehoiseksi Harjoitteluksi (STH). Olen jo kertoillut aiemmin moisesta tavasta kuntoilla ja olen sitä itsekin melkoisen menestyksellisesti kokeillut. Kyse on siis kyntöpyörällä ajamisesta ja mahdollisimman tehokkaalla tavalla. Eli mitä suurempi teho, joka ilmaistaan kilowatteina, niin sitä parempi.
Itse olen lukenut, että 30 sekunnin eli puolen minuutin korkea teho riittää, mutta tässä ohjelmassa kerrottiin, että jo 20 sekuntia on riittävä ja se tehdään kolmesti ja välillä pidetään pieni tauko. Kyseistä harjoitusta tehdään kolme kertaa viikossa, niin se parantaa tuloksia merkittäväsi.
Tarkoituksena on saada ihmiskeho työskentelemään mahdollisimman tehokkaasti koko harjoituksen ajan eli saamaan liikkeelle kehon sokerivarastot ja polttamaan niitä tehokkaasti myös harjoituksen jälkeen.
Koehenkilö eli toimittaja MM, testasi ohjetta kuukauden ajan. Häneltä oli otettu erinäisiä kokeita ennen ja samat kokeet toistettiin tuon treenikauden kuluttua. Vaan mikä oli tulos?
Veren sokerikäyttäytyminen oli parantunut noin 30 prosenttia tehokkaammaksi kuin ennen koetta. Mutta koehenkilön hapenottokyky ei ollut parantunut, mutta syys ei suinkaan ollut harjoittelussa, vaan jo asia oli ennustettu geenipestillä. Eli koehenkilö kuului  % ryhmään ihmisiä, joka eivät parannan hapenottokykyään minkäänlaisen harjoittelun avulla. Toisessa ääripäässä on ne 15% joilla harjoittelut teho on suorastaan ihmeitä tekevää. Näin siis näyttäisi, että kuntoilulla on oma vaikutuksensa joka tapauksessa, vaikka ei suinkaan kaikkiin henkilöihin heidän kaikilla osa-alueillaan.
Parasta tuossa oli tietenkin se, että STH tekniikka puree ja parantaa ainakin osaa minun kunnon erilaisista alueista. Se on paljon se ja kun voin yrittää huomenna mennä pitkästä aikaa kuntosalilla ja yrittää testata siellä tuon STH-teorian pitävyyttä.
Tänään pääsin pitkän tauon jälkeen Hoikistamon tukiryhmään ja Annen opastukseen. Oli helpottavaa ja miellyttävää kun sai taas kerran tavata henkilöitä, jotka ovat samojen ongelmien kanssa painiskelevia kuin tämä Oscari repsikkakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti