perjantai 1. kesäkuuta 2012

Dieettipäivä 231

Kesäkuu

Tänään on jälleen kesäkuu ja siten on aika esitellä Berryn herttuan tuntien kirjan (Les Très Riches Heures du duc de Berry) kirjan kesäkuukaudesta kertova kuva.

Yleisesti kuvan tekemiseen todetaan, että kuvan tekemiseen ovat osallistuneet kaikki kolme Limburgin veljestä: Paul, Jean, Herman, mutta kuvaa olisi myöhemmin täydentänyt 1400-luvun loppupuolella Jean Colombe. Joskin Colomben osuus on näkemykseni mukaan todella epävarma ja jopa osittain mahdotonkin. Colombe kautti hyvin paljon tummempaa välipalettia kuin veljekset tämän kirjan kuvituksessa käyttivät. Esimerkiksi Colomben tekemä marraskuun kuva on huomattavasti toisen sävyinen ja oloinen kuin veljesten tekemät kuvat.
Kesäkuun kuvassa on tietenkin keskiajalle ominaisen tavan mukaan maatalousyhteiskunnan keskeisen toiminnan kuvaaminen, eli heinäkorjuu on jo käynnissä. Meillä pohjolassa vastaavaa tapahtuu perinteisessä maatilanhoidossa vasta heinäkuussa.
Mitä kesäkuun kuvassa oikein tapahtuu ja mitä siinä kuvataan?
Kuvassa tietenkin kerrotaan ajankohdan tyypillisistä töistä keskiajan ruraalissa yhteisössä. Tosin ympäristö on tuon ajan suurin kaupunki Pariisi.
Kyseessä on heinänteko, joka vielä 1800-luvulla ja pitkälle 1900-luvullakin tehtiin Suomessakin perinteisesti viikatteella niittäen ja heinät seipäälle kooten. Jokainen vähän vanhempi henkilö tietää ja muistaa, miten heinät niiton jälkeen koottiin harvalla ja nostettiin hankmolla seipäälle kuivumaan. Etualan upean sinisiin mekkoihin pukeutuneet naiset ovat juuri tuossa pellolla tapahtuvassa niiton jälkeisessä askareessa. Miehet ovat jo aiemmin niittäneet heinät. Työt olivat keskiajalla, kuten on vielä paljon nytkin, kovin suuresti sukupuolittuneet.
Naisten perinteisen pukeutumisen lisäksi miehillä on yllään pitkät paidat. Mutta kaikki kuvan henkilöt ovat peittäneet päänsä joko hatuilla tai liinoilla.
Mielenkiintoista on kuvan värien vähäisyys, sillä maalarit ovat käyttäneet lähinnä vihreätä ja harmaat eri sävyissä. Lisänä on tietenkin koko tuntien kirjalle tyypillinen sininen, joka oli yleensä kallein väri, sillä sen valmistaminen oli vaikeaa. Se oli myös Neitsyt Marian tunnusväri, ehkäpä juuri tästä samasta syystä. Vain välähdyksin, yhdellä viikatemiehistä ja kahdessa tornissa on näkyvissä punaisen sävyjä.
Yleensä oikeanpuoleinen nainen, joka käyttää hankmoa, on ollut mallina lukuisiin Neitsyt Mariasta tehtyihin kuviin, niin väriensä kuin koko asusteensäkin puolesta.
Kuva on sijoitettu Seine-joen rantamalla ja samalla paikalla on ollut Hôtel Nestle, joka oli Berryn herttuan pariisilaisresidenssi. Paikalla on nykyisin Mazarine kirjasto.  Tässä kuvassa, kuten useissa muissakin kalenterikuvissa tapahtumat ovat sijoitetut joen tai lammen rannalle.
Seine-joen toisella rannalla on kuva Cité-saarella sijaitsevasta Pariisin vanhasta hallinnollisesta keskuksesta ja kuninkaallisesta puistosta. Kuvassa ovat myös kolme tornia; Bonbec, däArgent ja César sekä Kellotorni. Keskella kuvaqa sijaisevan Pyhä Ludvigin salin taustalla kaksi suuren salin kattorakennelmaa, kuninkaan Sali sekä Mongonery-torni. Oikealla, erillisenä rakennuksena piirtyy kuvassa Saint-Chapelle, joka on  vieläkin jäljellä ja luistavasti entisöitynä historiallisena monimenttina.
Tutkija Stirnemannin mukaan kyseessä on suora jatkumo toukokuun kuvan tapahtumille, jossa häätapahtumat tapahtui lähellä tätä samaa paikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti