lauantai 4. elokuuta 2012

285. dieettipäivä

Muistutukseksi minulle itselleni!
En uskalla vieläkään - siis fillaroida. Pelkää kaatuvani ja kun noiden veriarvojen kanssa on vähän niin ja näin, niin sitä vaan en uskalla ottaa riskiä. Niin ja kun vielä trikoo on riskillä ruma, sanoo Mikko Alatalo ja häntä on uskominen. Mutta mitä hän riskillä tarkoittaa, se jääkööt kullekin omanansa pohdittavaksi.


Iloisin mielin menimme Pomon kanssa tänään velipojan tyttären nuoremman pojan synttäreille. Täyteen kaverilla tuli eilen kuusi vuotta. Olihan kutsu oikein käynyt. Vaan ei näkynyt juhlakalua eikä koko perhettä kotona. Olivat saadun tiedon mukaan vanhemman pojan futiscupissa Hangossa. Selvisihän lopulta syy moiseen erhetykseen. Pomo oli pitänyt itsestään selvänä asiana synttäreiden viettoa tänään ja kuitenkin kutsu on koskenut juhlia viikon päästä lauantaina. Parempi ajoissa kuin lainkaan, vai miten se sanonta nyt taas kuuluikaan.

Ja aamulla lähdimme metsästämään painekeitintä. Matkaa kertyi yhteen suuntaan aina vähän yli 70 kilometriä. Olihan tuo painekeitin haettava aina Lahdessa sijaitsevasta tavaratalo Kärkkäiseltä. Kyseessä oli 13 litran vetoinen paineastia jolla lappalaisemme Inarin järven perukoilla haluavat valmistaa kalasäilykkeensä. Joko puuliedellä tai kaasuliedellä. Sähkö siellä ei siis tunneta. Heillä on iso monen kymmenen purkin painekeitin, jolla säilykkeet voidaan valmistaa isona eränä. Sitten on aivan minimaalinen 6 litran vetoinen keitin, joka taas on tarkoitettu lähinnä pottujen keittoon. Tämä nyt hankittu on juuri sopiva pienten saaliiden päiviksi, sillä ei Inarin järvikään aina ja jokaisena päivän anna suuria saaliita.

Kaikki tämä merkitsee vain sitä, että tule nauttimaan Slanka-valmisteiden lisäksi lähinnä vain kalaa eri muodoissa. Siis tuoretta kalaa, säilykkeet tehdään talven kulutusta varten. Porotilalla ei ole siis kylmäsäilytystiloja. Ainoa tapa pitää jotenkin kylmänä on asioiden ja ruokatavaroiden upottaminen järveen. Sitä pitää kokeilla erilaisten omien ruokieni suhteen.

Saas muuten nähdä miten onnistuu slankaaminen, sillä käytössä on vain puhdasta järvivettä Inarista. Kaivoa ei ole koskaan tilalla edes ollut eikä sitä haluta sinne tehdäkään. Mutta eiköhän se sekoitu hyvin, sillä ainakin Levin korvessa, jossa on oma kaivo ja siinä hyvä mineraalipitoinen vesi, onnistuu sekoittaminen jopa paremmin kuin käsitellyssä vesijohtovedessä.

Pomo on muuten uhannut, että hän ei tule tyytymään kalaisaan ruokavalioon koko viikon aikana. Hän kuulemma vaatii oikeata ruokaa, joka siis on lihaa ja maitoa ja muuta vastaavaa. Niitä meidän siis pitää sinne itse viedä sillä sisareni ja lankoni eivät viitsi lähteä 100 kilometrin päässä olevaan lähimpään kauppaan niitä hakemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti