sunnuntai 5. elokuuta 2012

286. dieettipäivä

Maailma pienoiskoossa?

Olen täydellisesti unohtanut, että posti toi mukanaan perjantaina kirjeen Pirkankaan syöpäyhdistykseltä. No ei minulle mitään syöpää ole, ei ainakaan vielä - tietääkseni. Kyse on oman kunnan tarjoamasta mahdollisuudesta osallistua suolistosyövän seulontaan. Tämä mahdollisuus koskeen kaikkia tai jotakin oman kuntamme 60 - 69 vuotiaita miehiä ja naisia. Olen jo ainakin kahdesti tai jopa kolmesti osallistunut tähän testiin. Eli olen todella tyytyväinen oman kuntamme tarjoamaan mahdollisuuteen ja tietenkin käytän sitä hyväkseni.

Seulonta tietenkin on vapaaehtoista ja tulokset ilmoitetaan näytteen antajalla ja omalal terveyskeskukselle. Siis siinäkin mielessä hieno asia.

Näyte pitää ottaa kolmena eri päivänä viikon sisällä. tästä t'ulosteesta sitten tehdään tietyt analyysit. Ei sitä t'uleostetta tarvitse suuria määriä lähettää vaan ihan pari sipaisua kunkin t’ulosteen kohdalla riittää. Tiedot saadaan joskus parin kuukauden kuluttua.

Mukana olleessa esitteessä on hivenen tilastoa. Suomessa sairastuu noin 2550 henkilöä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Heistä kuolee vuosittain noin 1000 sairastunutta. Eli luku on todella suuri verrattuna esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa kuolleisiin. Ja kuinka moni puhuu näistä syövistä ja kuinka moni manaa liikennekuolemia suurena ongelmana?

Eli nyt on kiltisti syötävä jotain kiinteätä ruokaa. Pidän parhaana vihanneksia ja todella kevyitä keittoja. Niistä pitäisi Slankan pussiruokien lisäksi saada tuotetuksi riittävästi t'ulostetta, jotta saan kaikki kolme näytettä lähetettyä ennen viikon kuluttua tapahtuvaa Inarin lomaani.

Hivenen faktaa tuosta näytteenotosta ja sen syistä eli miksi?
Seulontaan osallistuvat ovat 60-69-vuotiaita, sillä kahdeksan suolistosyöpään sairastanutta on yli 60-vuotiaita. Eniten uusia syöpiä on 70-79 –vuotailla, jolloin tauti on usein ja levinnyt. Kun seulonta kohdistetaan 60-69 –vuotiaisiin miehiin ja naisiin, niin sillä pyritään syöpä toteamaan siinä vaiheessa, kun se voidaan vielä parantaa.

Mitäs minulla on tuohon lisättäväksi? Ei yhtikäs mitään, sillä olen vain tyytyväinen, että minusta pidetään huolta ja terveyttäni seurataan. Taidan olla ihan etuoikeutettu tässäkin asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti