keskiviikko 29. elokuuta 2012

309. dieettipäivä


Hämeenlinnan satamakonttori (purettu).
Tänään on ollut todellinen välipäivä, olen siis vaan ollut olemassa. Tuli ehkä rehkittyä liikaa eilisen päivän nimissä. Ei ole kovin järkevää rasittaa itseään liiaksi joka ikinen päivä. Mutta jos palaan vielä maanantaihin ja kaikkeen siihen uhoon mitä kirjoitin sunnuntaina, niin en kuitenkaan fillaroinut tukiryhmän tapaamiseen. Meni kiltisti autolla ja syynä oli liian vähäinen aika, sateinen keli ja tietysti ylenmääräinen laiskuuteni. Olin kuitenkin muuten varautunut maanantain kovin kesäisesti ja ehkä se oli viimeinen kesäinen käyntini. Eli syksy saa ja samalla alkavat uudet kujeet ja kova yritys pistää kiloja piiloon eli pois isosta minästäni. 

Jos ja kun jatketaan eilistä teemaa, eli lehdistön vouhkaamista laihduttamisesta ja liikojen likojen pudottamisesta, niin kuitenkin kyse on kovasta työstä ja raudan lujuutta vaativasta tahdosta.

Eräs lehti pohtii artikkelissaan niitä syitä, jotka saavat ihmisen aloittamaan laihduttamisen, joka toivottavasti muuttu ajan myötä ja tulosten karttuessa painonhallinnaksi.

Artikkelin asiantuntijana toiminut Opinium- terveystutkimuskeskuksen johtaja Kate Norfolk toteaa todella asiallisesti, että jos ihminen päättä laihduttaa tai kasvattaa kuntoaan, niin pääasia on muuttaa omaa elämäntapaansa ja samalla myös asenteita. Tuohon kokonaisuuteen kuuluu oleellisena osana entistä terveellisempi ruokavalio kuin myös liikunnan lisääminen. Hyötyliikunta olisi tietysti liikunnan paras muoto, vaan nyky-yhteiskunta pyrkii kaikin tavoin tekemään ihmisestä liikkumattoman. Eihän meidän tarvitse edes vaihtaa television kanavaa laitteen luokse mennen, vaan sekin käy tosi sutjakkaasti sovalla löhöten. 

Mikä sitten saa aikaiseksi päätöksen läskien lähdettämisestä? 

Naisten vastaukset jakautuivat seuraavasti: 
- Huono ostosreissu (32%) 
- Tulossa oleva lomamatka (25%) 
- Tulossa oleva juhla, kuten häät tai luokkakokous (18%) 
- Median ja yhteiskunnan paineet hyvältä näyttämiseen (14%) 
- Halu miellyttää ihastusta tai ex-kumppania (11%) 
- Perheen painostus painon pudottamiseen (8%) 

Miesten vastauksissa saatiin esille seuraava jakautuma:  
- Huonosti onnistunut kuva (22%) 
- Tulossa oleva lomamatka (13%) 
- Perheestä tulevat paineet hyvältä näyttämiseen (9%) 
- Kumppanilta tulevat paineet painon pudottamiseen (8%) 
- Halu tehdä vaikutus ex-kumppaniin tai kiinnostuksenkohteeseen (8%) 
- Uuden vuoden lupaus (8%) 

Samassa tutkimuksessa selvitettiin myös niitä syitä, joihin painon pudottaminen ja painonhallinta yleensä lopahtavat: 

1. Juhlissa, joulupöydässä ja häissä (34%) 
2. Kun olo tuntuu stressaantuneelta, väsyneeltä tai alakuloiselta (30%) 
3. Lomamatkoilla (30%) 
4. Viikonloppuina (27%) 
5. Kun rahat eivät riitä terveelliseen ruokaan (11%) 

Omassa itsessäni tunnista suurimman riskin omalle projektilleni tuossa kohdassa 2, eli kun olo tuntuu stressaantuneelta, väsyneeltä tai alakuloisesta. Juuri väsymys on omasta mielestäni keskeisin syy mahdolliseen omaan epäonnistumiseeni. Kun olen huono nukkuja, niin tuo mahdollisuus väijyy aina selkäsi takana. 
Mutta onneksi minulla on kavereita. On siis Slanka, jonka avulla slankaan joka ikinen päivä. On Hoikistamon tukiryhmä, joka auttaa minua kestämään ja onnistumaan. Lisäksi on vielä personal-trainerini Anne, jonka apu ja tuki ovat todella keskeiset omalle projektilleni. 
Mielestäni laihduttajan pitäisikin puhua vain ja ainoastaan omasta projektista, johon liittyvät niin painon pudotus, kuin sen  tasaantuminen, jonka kruunaa onnistunut painonhallinta, ja se on pitkäaikainen projekti, jota ei päivässä tai kuukaudessa saada tehdyksi. Ehkä se on jopa elämän mittainen, eli aina ja aina kestävä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti