keskiviikko 8. elokuuta 2012

289. dieettipäivä

Sisäkuvaa Inarin porotilan pirtistä. 

Tämä päivä toi mukanaan yllätyksen. Tai oikeastaan olen moista jotenkin odottanut ja tavallaan siihen jo ennakolta asennoitunut. Kuitenkin lehdistön kirjoittelu oli suuri yllätys. Yllätys tuli tieteellisestä julkaisusta nimeltään Sleep Medicine. Artikkeli ilmestyi kuitenkin myös suomalaisissa lehdissä.  Alkuperäinen artikkeli on nimeltään “Is shortened sleep duration a risk factor for overweight and obesity during adolescence? A review of the empirical literature” Tekijöinä ovat Matthew Guidolin ja  Michael Gradisar. Artikkeli ilmestyi kuluvan vuoden elokuun numerossa.

Uutisen ja artikkelin mukaan univaje lihottaa ja kasaa läskin vaaralliseen paikkaan.

Olen itsekin ihmetellyt että miksi minulla on runsaasti ylimääräisiä kiloja. Tietenkin syitä moiseen on useita, ja vähäisimpiä eivät ole suinkaan huonot elintapani, joihin liittyy hyvin voimakkaasti ruoasta nauttiminen ja ylensyömisen perisynti. EN kuitenkaan ole mikään terassien viihtyilijä ja alkoholilla ei ole minkäänmoista osuutta kilojeni lisääntymiseen.

Tämä Sleep Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että univaje lisää vaarallisen sisäelinrasvan määrää. Eli kyseessä on juuri ns. viskeraalinen rasva, josta olen kirjoittanut aikaisemmissakin blogeissani.

Artikkelin mukaan lyhytuniset henkilöt ovat merkittävästi paksumpia eli läskimpiä kuin ne, joilla riittää unta 7-8 tuntia yössä. Alle viidellä unitunnilla sinnittelevien vatsamakkarat aiheuttivat sydän- ja verisuonitautien vaaran. Ja juuri tähän vähän unta saaneiden ryhmään olen kuulunut koko ikäni. Olenhan näet ylpeillyt tulevani toimeen vain 3 – 4 tunnin yöunilla. Ja kuluneen kevään ja kesän aikana ole nukkunut hyvin huonosti, jopa nukahtamislääkkeiden ottamisesta huolimatta.

Myös suomalaiselle Työterveyslaitoksen tutkijalle professori Mikko Härmälle saia tulee uutena tietona. Joskin hänen mukaansa monet aiemmat tutkimukset ovat todistaneet, että vähän nukkuvat ja unihäiriöiset lihovat herkemmin, ja heillä on kehossaan enemmän rasvaa kuin tarpeeksi nukkuvilla. Nyt kuitenkin on tieteellisesti selvitetty, että univaje kasaa rasvaa vaaralliseen paikkaan.

Juuri vatsanseudulle ja sisäelinten ympäristöön kertyvä rasva eli juuri viskeraalinen rasva, kasvattaa riskiä sairastua esimerkiksi sepelvaltimotautiin, professori Härmä selventää.

Mutta ongelmia on muitakin, sillä myös aikuisiän diabetes uhkaa keskivartalostaan lihavia. Tähän on syynä se, että jatkuva univaje muuttaa aineenvaihduntaa siten, että energia varastoituu helpommin rasvaksi.

Suomalaisten tutkimusten mukaan alle kuuden tunnin yöunilla sinnittelee 15 prosenttia meistä suomalaisista ja olen yksi tuosta lukuisasta joukosta.
Heidän ongelmanaan on häiriintyneen aineenvaihdunnan lisäksi lisääntynyt ruokahalu, etenkin himo rasvaiseen ruokaan.

On kuitenkin syytä muista, että uni on tärkeää, mutta pelkkä nukkuminen ei laihduta. Laihtumiseen tarvitaan liikuntaa ja omalla kohdallani se on onnistunut Slanka-tuotteiden eli VLCD-dieetin avulla. Apuna on ollut loppilainen upea vertaistukiryhmä ja tietenkin sen vetäjän kuntovalmentaja Anne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti