torstai 13. syyskuuta 2012

324. dieettipäivä


Kirjastosarja: Firenzen vanha  kaupunginkirjasto
Tänään oli maksun päivä, sillä maksoin eilisestä kuntopyörällä raatamisesta niin, että tänään en oikein onnistunut ulkofillaroinnissakaan.
Nyt hivenen tietoa liikkumisesta. Aikaa käytin 55 minuuttia, joka ei ollu kokonaan tehokasta polkemista, vaan eräänlaista chillailua. Energiaa paloin 531 kilokaloria ja harjoitusvaikutus oli vain 28/5, eli kovin hääppöisesti mennyt. Syke oli laimeahko eli 135 / 97 / 62 kertaa minuutissa. Oikeastaan kyse oli suurelta osaltaan vain sosiaalisten suhteiden hoitamisesta. Mutta toki niitäkin pitää ylläpitää, ja ihan aikuisen oikeasti. Muuten matkaa tuli tehtyä 13,49 kilometriä, eli sekin jäi kovin vähäiseksi määrältään.
Oman näkemykseni mukaan eilinen sisäpyöräily vaikutti paljon tämänpäiväisiin tuloksiini. EI vaan fillari kulkenut ja tuntui oudon raskaalta vaikka matkalla ei suuria mäkiä edes ollut. Tuntui kuin jalat eivät olisi jaksaneet, mutta tosiasiassa syy löytyy aivan varmasti ylempää, eli tuosta päästä. Se ei vaan toiminut kuten sen pitäisi vastaavassa tilanteessa toimia. Ja sitä kautta se vaikutti jalkoihin ja polkemisen tehoon ja nopeuteen ja määrään ja matkaan. Eli siis aivan kaikkeen.
Mutta on tässä elämässä muutakin kuin fillarointi, se on sitä slankaamista. Ja vielä Slanka vaniljalla. Se on kuin yhtä juhlaa. Olen kuitenkin eräästä artikkelista jossain vaiheessa kopioinut muutaman faktan eli  tässä ovat ne muutamat perusasiat läskeistä, niiden lähdettämisestä ja painonhallinnasta:
- Suomalaismiehistä noin kaksi kolmannesta ja naisista noin puolet on ylipainoisia. Yksistään koululaisten ylipaino on peräti kolminkertaistunut sitten 70-luvun lopun.
- Lihavuudesta aiheutuvia terveyshaittoja ovat muun muassa tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, kuten sepelvaltimotauti ja kohonnut verenpaine sekä tuki- ja liikuntaelinten ongelmat. Lihavuus lyhentää tutkitusti elinikää.
- Jo 5-10 prosentin laihtuminen parantaa usein terveydentilaa. Terveydelle haitallisinta on vyötärölle kertyvä rasva. Naiselle sopiva vyötärönympärys on alle 80 senttiä ja miehelle alle 90 senttiä.
- Laihduttaminen onnistuu helpoimmin, kun toimeen tarttuu mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
- Painonpudotuksessa tärkeimpiä keinoja ovat ruokavalion järkeistäminen ja liikunta. Pelkillä ruokavalionmuutoksilla voi laihtua, mutta laihtuminen ei automaattisesti tee kroppaa kiinteämmäksi. Liikunta on kiinteytymisen kannalta ensisijaisen tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti