![]() |
Minimalismia. Ei steriili sairaala vaan jonkun koti! |
Nykyisin pan paljon kirurgin veitsestä ja se tehokkuudesta
lauhduttamisessa. Vaan miten se oikein
on? Itselleni ei saamani tietojen mukaa moista
tehtäisi, sillä tämän vanhan äijä sydän ja pää eivät ilmeisesti kestäisi ja
riskit ovat suuremmat kuin mahdolliset hyödyt. Tietenkin tieteellisen
koulutuksen saaneena minun pitäisi pystyä suhtautumaan tähänkin asiaan viileän
rauhallisesti. Vaan pystynkö näin tekemään ja jos en, niin miksi epäonnistun?
Onko oma lehmän ojassa liian selkeästi?
Ensinnäkin leikkausta voi harkita vasta silloin kun
painoindeksi on vähintään 35 ja henkilö samalla sairastaa jotakin lihavuuden
oheissairautta, kuten esim. diabetesta tai verenpainetautia. Jos paino indeksi
on yli 40 niin leikkaukseen voi päästä ilman tuota oheissairauttakin. Oma
painoindeksini oli vuosi sitten 45, eli olisin ollut selvää läskiä kirurgin
veitselle.
Yleensä kaikki kirurgin veitsen kohteeksi joutuvat
ovat siis vaikeasti ylipainoisia. Hei eivät muilla keinoilla tehtyä
laihduttamistaan onnistu pitämään, vaan yleensä paino palaa takaisin ja siihen
tule korot päälle, eli lisäkilotkin vielä vaanivat. Leikkaus ei sovellu
esimerkiksi ruokatorven, mahalaukun tai keuhkojen sairauksista kärsiville.
Myöskin alkoholismi, vaikea ahmimistaipumus tai leikkaukseen halukkaan
psyykkiset ongelmat ovat este kirurgin veitsen välähtelylle.
Meillä Suomessa on käytössä kaksi eri menetelmään
tehdä näitä laihdutusleikkauksia. Ohitusleikkauksessa mahalaukku suljetaan pois
ruokakierrosta ja mahalaukusta muodostettuun pieneen pussiin yhdistetään ohutsuoli.
Tässä tapauksessa ruoka pääsee lähes välittömästi ohutsuoleen. Toisessa menetelmässä
eli ns. hihnatypistyksessä mahalaukkua pienennetään. Samalla poistetaan nälkähormonia
tuottava alue, mikä taas puolestaan vähentää nälän tunnetta.
Jokaisessa leikkauksessa on mukana omat riskinsä.
Potilaan saama keuhkokuume ja veritulppa ovat suurimmat riskit. Tietenkin
ompelusaumojen pettäminen ja verenvuoto ovat myös mahdollisia. Näistä em. Syistä
uusintaleikkauksia tehdään 3 – 6 prosentille. (Leikkauksen verenvuodot
aiheuttivat minulle sydämen uusintaleikkauksen, joka puolestaan aiheutti aivoinfarktin,
jossa tuhoutui kolmas puhekeskus.) Kuoleman riski on hyvin pieni ja
tilastollisesti keskimäärin yksi tai kasi potilasta tuhannesta kuolee.
Mikä sitten on yleinen ohje elämäntapojen
muutokseksi? Leikatun tulee opetela uusi
syömisen ja juomisen rytmi. On syötävä useita pieniä aterioita päivässä ja
rytmitettävä juominen useiksi pieniksi annoksiksi. Janon ja/tai nälän tunnetta
ei saa tulla, koska leikattu ei pysty toteuttamaan moisia tunteita syömällä tai
juomalla. Jos leikattu ahmii harkitsemattomasi niin seurauksena voi olla
suolituko tai suolen puhkeama.
Olen itse valinnut, ehkä lääkäreiden kieltäydyttyä
leikkaamasta ja muun terveydenhoitohenkilökunnan ohjeiden mukaisesti VLCD-laiduttamisen.
Ja vahakalorista dieeteistä valitsin slankaamisen, jossa käytän
Slanka-tuotteita. Viihdyn erinomaisesti omassa vertaistukiryhmässäni
Hoikistamossa Lopella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti