lauantai 1. syyskuuta 2012

Dieettipäivä 312

Syyskuu.

Eilinen bloggaus jäi väliin. Tavallaan kunto ei kestänyt, eli en tuntenut itseäni kovin hyvinvoipaksi, siksi homma ei eilen ottanut onnistuakseen. Kokeilin jopa fillarointiakin, joskin tuuli oli koko ajan vastainen, menit sitten miten tahansa päin paikallista maastoa. Aikaa kertyi vain 34 minuuttia ja kilometrejäkin ainoastaan 10,75. Keskinopeudeksi mitattiin tosin Lumian SportTrackerilla 10,4 kilometriä tunnissa. Kuitenkin syke kertoo kaikesta muusta kuin kovasta suorituksesta. Enimmillään se sykki 132, keskimääräisesti 98 ja alimmillaan 52 kertaa minuutissa. Koko homman lopputulos oli, että vaikutus oli vain ylläpitävä. Onneksi edes sellaista sain aikaiseksi. Kaloreita onnistuin kuluttamaan ainoastaan 452 kilokaloria.

Parin kuukauden ajan olen jättänyt väliin Berryn herttua keskiaikaisen tuntien kirjan kuukausikuvien käsittelyn. Nyt olisi siis Syyskuun vuoro!

Syyskuun kalenterikuva kertoo sadonkorjuusta. Olihan eri aikoina suoritettavat sadonkorjuut keskiaikaisen yhteiskunnan keskeisiä tapahtumia.

Syyskuussa tapahtui viinirypälesadon korjaaminen. Kuvassa viisi henkilöä on työn touhussa ja saman aikaiseksi yksi miehistä ja yksi naisista, joka on todennäköisesti raskaan, ovat lepovuorossa.  Rypäleet kerätään koreihin, jotka tyhjennetään muuleihin kiinnitettyihin suurempiin keräilyastioihin. Nämä puolestaan kaadetaan härkien vetämien rattaiden päälle sijoitettuihin keräilysaaveihin. Työ on pysynyt melko samanlaisena halki vuosisatojen, joskin muulit ja härät on korvattu koneilla. Varsinainen terttujen keräys tapahtuu edelleenkin käsin ja siksi rypälesadon korjaamiseen tarvitaan paljon työvoimaa ja jopa hyvin ammattitaitoistakin. Varsinkin jos ja kun kyseessä ovat todelliset laatuviinit ja niiden sadon korjaaminen.

Mitä tulee syyskuun kalenterikuvan tekniseen toteutukseen, niin taustalla on Saumurín Anjoun maakunnassa sijaitseva linna. Alueella viljeltiin viiniä jo keskiajallakin. Linnan tornien huiput ovat kortiteltuja ranskan kuningasvallan linjoilla. Linnan vasemmassa reunassa on voimakkaasti pykälöinen aitaus, joka oli varattu yleisesti turnajaisten pitopaikaksi. Linnassa ei ole laskusiltaa, vaan sivistä rakennettu pysyväisrakennelma. Sitävastoin porttitornitorni on vankkarakenteinen ja sen avulla linna voidaan eristää helposti ulkopuolisilta.

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että kaksi eri tekijää on taman kuvan takana, toinen on maalannut kohtauksen sadonkorjuusta ja toinen taustalla olevan linnan ja sen rakenteet. Kauan pidettiin linnan maalarina Limburgien veljeksiä ja eritoten Paulia. Kuitenkin linna oli vuosina 1410 – 1416 Anjoun herttua Louis II:n omistuksessa. Hän puolestaan oli Burgundin herttuan Jean Pelottoman liittolainen, olihan hän kihlannut poikansa Louis III:n  eräälle Burgundin herttuan tyttäristä. Nain Louis II oli hallitsevan kuninkaan ja Berryn herttuan vihollisleiriläisiä.

Tämän taulunosan maalaus ja rakennetyyli kertoo kuitenkin enemmän vuotta 1440, jolloin tekijä olisikin Barthélemy d’Eyck. Tätä olettamusta tukee se tosiasia, että tuolloin Saumurin linna kuului Renè d’Anjoulle, Louis II:n veljelle. Hän puolestaan toimi d’Eyckin mesenaattina.

Mitä tulee kuvan etualalla olevaan aiheeseen, niin useat asiantuntijat pitävät sitä Jean Colomben tuotantona tai ainakin hänen ateljeensa tekemänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti