maanantai 17. syyskuuta 2012

38. tapaaminen ja 328 dieettipäivä

Ei ihminen osaa lentää omatoimisesti, koneitta!

Pääsin kuin pääsinkin tapaamaan Hoikistamoa ja mitä sitten tapahtuikaan? Tietenkin ihme ja hieno sellainen. Hetken aikaan palaveerattua tapahtui juuri tuo ihme. Kivut sydämestäni poistui ja nytkin tuntuu helpommalta kuin vielä iltapäivällä ennen tapaamista. Siis ihmetohtori tuo Anne!

En kuitenkaan uskaltanut rintakehan tuntemusten tähden lähteä tänäänkään fillaroimaan tai edes uimaan, vaan tyydýin passiiviseen olemiseen. Tosin aamupäivä oli vielä aurinkoisen ihana, nyt tosin on ilmassa myrskyn merkit jasellainen todella hankala ja luotaantyöntävä syysilma.

Pääsin kuin pääsinkin tapaamaan Hoikistamoa ja mitä sitten tapahtuikaan? Tietenkin ihme ja hieno sellainen. Hetken aikaan palaveerattua tapahtui juuri tuo ihme. Kivut sydämestäni poistui ja nytkin tuntuu helpommalta kuin vielä iltapäivällä ennen tapaamista. Siis ihmetohtori tuo Anne!

En kuitenkaan uskaltanut rintakehan tuntemusten tähden lähteä tänäänkään fillaroimaan tai edes uimaan, vaan tyydýin passiiviseen olemiseen. Tosin aamupäivä oli vielä aurinkoisen ihana, nyt tosin on ilmassa myrskyn merkit jasellainen todella hankala ja luotaantyöntävä syysilma.

Kuten olen monesti todennut, niin syksy on luvattua laihtumisen kultaista aikaa ja tietenkin lehdet ja muut julkaisut pursuavat erilaisia ohjeita nopeaan laihtumiseen. No, jokainen hivenenkin tervettä älliä omistava tietää, että homma ei koskaan ole helppo ja jos se olisi niin meitä läskejä ei olisi edes olemassa. Mutta tässä erään julkaisun ajatuksia siitä miten laihtua.

1. Syö nykyistä hitaammin ja kuuntele aina kehoasi. Jos ruokaa ahmii, niin sitä ennättää syödä liian paljon ennen kuin viesti riittävästä energiamäärästä ehtii perille aivoihin. Tunnustan usein hotkaisevani ruokani liian nopeasti ja sitä teen yhä vieläkin.

2. Nuku hyvin. Jatkuvassa univajeessa elävän ihmisen kehon rasva-aineenvaihdunta sekoaa. Kun ihminen on "vikatilassa" niin paino nousee, ja läskiä kertyy vaarallisesti vyötärölle. Olen läski ja lisäksi uniongelmainen. Aiemmin olin ylpeä vähillä unilla pärjäämisestäni, vaan vuodet ovat olleet opettavaisia ja nykyisin pidän vähäistä nukkumistani syynä niin sydämeni kuin painonikin ongelmiin.

3. Vaihda astiat ja eritoten lautaset pienempiin. Tehdyissä tutkimuksissa koehenkilöt ovat tunteneet nälän kaikonneen vasta, silloin kun lautanen tyhjeni. Tunnetusti ihminen söisi silmillään enemmän kuin vatsa vetäisi ja siksi isolta lautaselta tulee luonnollisesti syötyä enemmän kuin pieneltä ja vatsa tarvitsisi. Tunnustan syyllistyväni tähänkin syntiin, sillä isot lautaset ovat näyttäviä välineitä kattamiseen ja kun pöytä on hyvin katettu, niin silloin maistuu ruokakin ja tulee hienoilta ja isoilta lautasilta syötä tietysti tarvetta enemmän.

4. Syö jokaisella aterialla. Aterioiden väliin jättäminen tutkitusti kasvattaa nälän liian kovaksi, mikä puolestaan taas vääjäämättä johtaa ylensyöntiin. Aterioiden väliin jättämisellä vaarana on myös aineenvaihdunnan ajautuminen säästötilaan, jolloin keho ei polta kaloreita yhtä tehokkaasti kuin pitäisi. Varsin tuttu tapa lauhduttaa ja sitten on vielä se ongelma jos jättää väliin niin sitten tilaisuuden tullen syö sen väliinjättämisen, ja vielä enemmänkin. Siis oikein ahmimalla.

5. Rentoudu. Sillä stressaantunut keho erittää enemmän kortisolia, joka kasvattaa ruokahalua. Ja minulla kyse on myös sydämen toiminnasta, sillä kaikkea stressiä pitäisi välttää, vaan miten usein siihen sorrunkaan. Olenhan sellainen tyhjästä itselleen stressiä luova yksilö.

6. Älä juo kaloreita. Juominenhan ei vie nälkää suinkaan samalla tavalla kuin syöminen. Erityisesti vältä energia- ja kahvijuomia, sokerilimuja ja alkoholia. Myös smoothieissa on yllättävän paljon kaloreita. Tämä puoli minulla on kunnossa, viinaa, viinejä, olutta en käytä ja makeat juomat yleensäkään eivät ole minun juttuni.

7. Erota kevyt ja terveellinen. Terveellinenkin ruoka-aine voi lihottaa. Esimerkiksi pähkinät tekevät keholla hyvää, mutta niissä on hurjasti kaloreita. Tämä on eräs vaikeimmista oppimiseen ja ruokailuun liittyvistä asioita. Varmasti itsellänikin on varaa parantaa tietämystäni.

8. Suosi keittoja. Keitoissa on suuremman vesipitoisuutensa ansiosta vähemmän energiaa kuin vastaavassa kiinteämmässä ruoassa, mutta suuremman tilavuutensa vuoksi se tekee silti hyvin kylläiseksi. Tässä  on kyse ruoan laimentamisesta, se on Annen antama hieno termi, jonka olen oppinut ja sisäistänyt. Itse teen mielelläni lämpimäksi ateriaksi jonkun keiton esim. tomaattia, sipulia, valkosipulia, sieniä ja tarvittavat mausteet. Siinä se on.

9. Sammuta janosi. Janon ja nälän tunne saattavat sekoittua keskenään. Kokeile, olisiko mahdollista, että pikku nälkä menisi ohi vesilasillisella. Tämä on hankalaa itseni kannalta, sillä perusjuomiseni pitää olla todella runsaasti ja jopa 1,5 litraa siitä pitää olla kivennäisvettä.

10. Syö vain yksi ruokalaji. Kun tarjolla on vain yhdenlaista ruokaa, ihminen syö vähemmän kuin jos pöydässä on useaa sorttia. Kyseessä on ns. ruotsinlaivaefekti, sillä niukan ruokavalikoiman Suomessa 50- ja 60-luvuilla ruotsinlaivojen noutopöydät edustivat runsauden huippua ja hienoa ylellisyyttä. Vältä noutopöytiä ja monen ruokalajin aterioita.

11.Jätä alkudrinkki väliin. Pieni alkoholimäärä ennen ateriaa lisää ruokahalua ja saa syömään enemmän. Ei ole minun juttuni, sillä en vaan ole koskaan oppinut nauttimaan alkoholin mausta. On minussa varmasti jotain vikaa kun frankofiilille ri viinit kelpaa!

Ennen kaikkea muuta pitää slankata ja käyttää siinä Slanka-tuotteita. Vaniljan makuisena se on parempaa kuin  oikea ja aito vaniljakastike!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti