perjantai 9. marraskuuta 2012

Dieettipäivä II – 028


Mon Chér Marcel.

Vaikka aamulla muistin käydä terveydenhoitaja JR:n luona, se on aina ilo ja aiheuttaa suurta mielihyvää, ja verikokeessakin INR-avon mittauksen tähden, niin oli loppupäivän enemmän kuin sekaisin. Jossain vaiheessa perjantaita aloin elämään lauantaita. Se ei ole kunniaksi minulle, eikä tavalleni kokea elämä tässä ja nyt.
 
Koska päivät menivät totaalisesti sekaisin, niin unohdin tietenkin puhelimeni kotiin kun lähdimme isolle kirkolle, siis Pomo ja minä. Terveyskeskus oli soittanut minulle monasti, vaan en ollut tilaisuudessa vastaamaan, ei olut luuria mukana. Eli elän tietämättömyyden suuressa sumuverhossa aina maanantaihin saakka, jolloin saatan tiedustaa asiaa terveyskeskuksesta, ihan itse ja paikalle menemällä.
Terveyskeskuksessa odottaessani vuoroani, menen näet aina riittävän ajoissa paikalle, osui katseeni TESSO-lehteen. Se on Sosiaali- ja terveyspoliittinen aikakauslehti. Kyseessä oli kuluvan vuoden numero 7.

Lehden sivulla 4 eli osastossa poimitus oli mielenkiintoiselta tuntuva lainaus: ”Ylipainossa ja painonhallinnassa on mukana tunteita, olosuhdetekijöitä, elämänkriisejä. Kuormittavassa tilanteessa hyvää tarkoittava ravitsemustieto ei välttämättä osu maaliin, kun elämän haasteet imevät energian.”  Näin toteaa  ravitsemusterapeutti Anette Palssa. 

Sisäsivuilla on artikkeli ”Tietoa ja tunteita”, jossa Anette Palssa ja ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kertovan näkemyksiään ravinnosta, laihduttamisesta, painohallinnasta ja kaikesta niihin liittyvästä.
Artikkelissa on erillinen tietoisku, joka on tarkoitettu lehtiä lukeville ammattilaisille.

Vinkit asiakkaan kohtaamiseen

- Kuuntele rauhassa asiakasta – saatat olla ensimmäinen, jolle hän avautuu huolestaan.

- Kiireessä heitetty ylimalkainen kysymys toi kommentti lihomisesta voi tyrmätä asiakkaan halun kertoa asiasta. Lihoamisen kohdalla liikutaan haavoittuvalla alueella – ihmiset kokevat asioita eri lailla.

- Kysy, mitä hänelle on tapahtunut ja miten hän kokee voivansa.

- Mitä hän itse ajattelee lihomisestaan.

- Ota hänet todesta, kyse on hänen huolestaan.

- Motivoi häntä maltilliseen etenemiseen painonpudottamisessa.

- Miettikää yhdessä, miten painonhallinta parantaisi hänen elämänlaatuaan.

- Kerro faktoja, jotka perustuvat tutkittuun tietoon.

-Anna luettavaksi tietoa painonhallinnasta ja muusta ravitsemukseen liittyvästä.

- Hae itse tietoa esim. Duodecimin Terveyskirjaston ja potilasjärjestöjen nettisivuilta.

Yllättäen totesin, että olen tämän kaiken itse kokenut, siis asiakkaana, en ammattilaisena kuten ohjeet kertovat. Kun sii ensimmäisen herran meni Hoikistamoon Lopella, niin siellä teamleader Anne oli juuri niin opastava ja ohjaava kuin ihminen vain voi olla. Se oli minulle suuren löydön päivä ja muistan sen koko lopun ikäni. Kaikki tuo tapahtui 10.10. 2011 eli Aleksin Kiven päivänä.

Voisin lyhyesti todeta, että tulin silloin uuteen uskoon, eli Slanka-sektio sai minut pauloihinsa ja ryhmäterapia Hoikistamossa. En ole muuten katunut asiaa hetkeäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti