sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Dieettipäivä 13


Iltalehdessä kirjoitettiin tänään seuraavaan tapaan:
”Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Katja Hätönen sanoo, että karppaajalle saattaa helposti muodostua liian yksipuolinen ruokavalio. Tiukasti hiilihydraatteja,  kuten pastaa, perunaa ja leipää välttelevä voi alkaa kärsiä kivennäisaineiden, vitamiinien ja kuitujen puutoksesta.
- Karppauksessa hiilihydraattien optimaalinen saati jaa liian pieneksi. Riippuu kuitenkin ihmisestä, milloin oikeat puutostilat alkavat. Harva kuitenkaan karppaa täydellä ketoositilalla kovin pitkään, eli niin, että hiilihydraatit ovat täysin pannassa.
Hätönen sanoo, että liian nopea painonpudotus ei ole täysin terveellistä.
- Laihdutustuloksen pysyvyyden kannalta suositellaan 0,5  - 1,0 kilon pudotusta viikossa. Tämä siksi, ettei paino lähtisi lihaksista.
- Karppaajan kompastuskiveksi muodostuu usein se, että poisjätettyjä hiilihydraatteja ei korvata millään. Karppauksen loputtua paino saattaa nousta helposti takaisin.
- Karppaajalle esimerkiksi pähkinät ja siemenet ovat oivallinen kuidun lähde. Myös marjat ja kasvikset ovat hyvin lähteitä.
- Karpatessa ei myöskään tarvitse syödä päivätolkulla epäterveellisiä eläinrasvoja.
- Lihan voi korvat kasviperäisillä tuotteilla, kuten soijalla tai pähkinöillä. Kasviperäinen rasva on elimistölle terveellisempää.

Näin siis tämän sunnuntain Iltalehti.  Tässä kirjoituksessa tuodaan esille useita mielenkiintoisia seikkoja joista olen saanut tuta ihan henkilökohtaisestikin edellisen laihdottamisenki aikana, jollain INR-arvot lähtivät vuoristoradalle. 

Omalla kohdallani oleellisinta on lääkärin vaatinus nauttia vähintään 1,5 litraa kivennäisvetta, jotta suolat- ja kivennäisaineet pysyisivät normaaleina. Tosin toivon, että pudotus ei olisi ihan noin hidasta, mutta realistina suhtaudun siihenkin ihan hyvillä mielin.

Minulle henkilökohtaisesti on ollut nyt meneillän olevassa laihdutusprojektissa kaksi erinomaisen tärkeätä asiaa. Ensinnäkin on ryhmä, jossa säännöllisesti käyn. Se antaa minulle juuri sen saman tuon, jota AA-ryhmä antaa alkoholisteille. Toiseksi Cambridge-menetelmä sisältää kolmessa pussissa kaikki ne ravinneaineet, joita ihminen tarvitsee elääkseen ja voidakseen hyvin. Elin kolmen pussin 400 kaloria riittäisivät, mutta sen lisäksi saadaa otta toinen mokoma erilaisesta ravinnosta. Itselläni tuo osuus muodostuu pääsääntöisesti kasviksista ja marjoista, sillä en ole kovin lihasta innostunut. Ei minlla ole mitään lihansyöntiä vastaan, mutta se ei erityisemmin vaan ole minun juttuni.

Tuossa oheisessa kuvassa on iso minäni 10.10.2011 ja massaa on siinä täydet 150 kiloa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti