keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Dieettipäivä 9


Nyt palataan hetkeksi eiliseen ja saavuttamaani tuhannen kulutetun kalorin tulokseen. Teoksessaan "Yksilöllinen painonhallinta" Pertti Mustajoki käsittelee myös liikuntaa painonhallinnan osana. Pitää nyt kuitenkin huomata, että kirjoittaja painottaa painonhallintaa, joka on tavallaan dieetin seurantatila ja jonka pitäisi jatkua normaalisti läpi koko loppuelämän.

Teoksessaan hän on laskenut kulutusarvot 70 kiloa painavan henkilön mukaan ja toteaa, että 100 kiloinen voi lisätä lukuihin 40 prosenttia. Eli kun itse ole olen 140 kiloinen mastodontti niin olisi kait kohtuullista lisätä lukuihin 70 prosenttia. Tämä on tietenkin vain sellainen mutu-pohjainen sivistynyt arvio. Ja nämä kulutusluvut on laskettu, siten, että lepokulutus on poistettuja ja vain lisäkulutus on jäänyt näkyviin.

Uimisen kulutukseksi Mustajoki antaa 480 kcal per tunti, mutta uida pitäsi sellaisella vauhdilla kuin 50 metriä minuutissa. Itse toki kykenen vain puoleen tuosta vauhdista, sillä en ui vapaauintia kun en osaa ja tyydyn siis hitaampaan rintauintiin. Täten voimme laskea kaavan (480 / 100 * 70) / 2 * 3 = 813. Eli kyllä tuo varmaan suunnilleen pitää paikkansa, tuo uimisen kulutukseni. Tosin jos ja kun läskit lähtee, niin vastaavan suorituksen aikaansaaminen kuluttaa selkeästi vähemmän kaloreita, mutta sehän on vain luonnonlaki, jolle en mitään voi.

Vastaavalla laskutoimituksella saada fillaroinnin kulutusarvoksi 323 kcal,joka on toki vähän enemmän kuin mittari kertoi, muta lienee selitettävissä tuon läskikertoimen avulla kuten on uimisessakin asianlaita. Fillaroinnissa tuon kulutuksen aikaansaamiseksi täytyy ylläpitää 20 kilometrin tuntivauhtia, johon toki pysty ihan tavallisellakin fillarillani.

Noin yleisesti ja pääsääntöisesti voidaan todeta Mustajoen toteavan teoksessaan, että liikunta ei ole mitään varsinainen laihduttamisen välinen, mutta erinomainen apu painonhallinnassa. Liikunta pitää elimistön kunnossa ja helpottaa monella tapaa laihduttamisen jälkeisen painonhallinen tilan pysyvyyttä.

Kuvassa on uidessa ja nyt myös muussa kuntoilussa käyttämäni Suunnon MemoryBelt -sykevyö. Muut suunnon laitteet eivät toimi vedessä koska singnaali vyöstä tietokoneeseen ei välity.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti