sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Dieettipäivä II-003

Valitettavasti tämä teksti ei latautunut eilen nettiin, mutta tässä se saavutukseni nyt kuitenkin on!
 
Eilinen oli todellinen pettymysten päivä. Tosin kävin myös tänään kyseisessä kahvilassa, jossa suuttumustani eilen purin. Tosin tämä tapahtui aamupäivällä ennen kuin sisareni lähti Sisiliaan ja sieltä itse meni lankomiehen kanssa purkamaan lyijyseinää entiseltä lääkäriasemaltamme. Kun päivä urakka oli pulkassa, niin en viitsinyt mennä tuon kehnon uimalan melkoisen tylsään kahvilaan enää uudelleen.

Tein päätöksen koettaa onneani ja saada täältä korvesta tämänpäiväisen bloggaukseni. Saa vaan nähdä miten kaikki toimii? Aiheeksi olen valinnut Tiede 2000 lehdessä olleen artikkelin karppauksen plussat ja miinukset.

Artikkelin mukaan useat ihmiset ovat kertoneet laihtuneensa nopeasti ilmaa nälkää tai sen tunnetta. Tämä on tapahtunut syömällä voita ja läskiä, noin karrikoiden todettuna. Kuitenkin todelliset karppausintoilijat karsivat hiilihydraattien saannin alle 20 prosenttiin päivän kokonaisenergiastaan.

Erilaiset ns. täsmäkarppaajat saattavat päästä tuossa karsimisessaan noin 40 prosenttiin luopumalla lähinnä leivästä, pastasta ja perunasta. Näiden sijasta nämä karppaajat syövät vähähiilihydraattisia kasviksia, vihanneksia, proteiineja ja rasvaa. Yleensä ihminen syö noin puolestaan päivittäisestä energiatarpeestaan hiilihydraateista.

Mutta mitkä ovat karppauksen hyvät ja huonot puolet? Siis, mitä hyvää ja huonoa karppaus pitää sisällään?

Plussaa: Pääsee eroon huoneista hiilihydraateista kuten sokerista ja valkoisista viljatuotteista. Tämä on ihmiselle vain hyväksi,koska kyseessä on ravitsemuksellisesti köyhä ja turha energia. Myös pastaa, riisiä ja perunaa voi huoletta vähentää.

Plussaa: Kyseessä on melkein tehokkain tapa laihtua, tosin VLCD-dieetti on paljon tehokkaampi, esimerkiksi Slanka-tuotteilla toteutettu. Painosta lähtee kolmessa kuukaudessa keskimäärin 3 – 5 kiloa. Noin puolen vuoden vuoden päästä kuitenkin teho vähenee ja etumatka muihin dieetteihin vähenee.

Plussaa: Dieetti oikaisee rasva- ja sokeriarvoja. Kun karppaa niin veren haitalliset triglyseridit laskevat ja hyvä hdl-kolesteroli nousee tavallista nopeammin. Tähän on syynä erityisesti rivakasti tapahtunut painonpudotus. Maksa poistaa ylenmäärin rasvoja ja tulehdustekijöitä sekä puhdistuu jo muutamassa viikossa.

Miinusta: Karsii turhaa terveellistä eli jos joku haluaa valita yhden ruoka-aineen, jonka terveyshyödyt ovat merkittävät ja tieteellisesti vankasti todistetut,niin kyse on tietenkin viljakuidusta ja erityisesti täysjyvän viljakuidusta. Se suojaa ihmistä aikuisiän diabetekselta ja sydäntaudeilta sekä auttaa hallitsemaan painoa. Viljatuotteita karttava karppaaja jää paitsi näistä hyödyistä.

Miinusta: VHH-dieetin (vahahiilihydraattisen dieetin) pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vankkaa ja perusteellista tieteellistä tietoa ja tutkimusnäyttöä. Kuolemanvaara kuitenkin kasvaa vuosien saatossa selvästi, jos ja kun hiilarit korvaa punaisella lihalla ja eläinrasvoilla. Tämän rasvankäytön riskeinä ovat sydän- ja verisuonitaudit ja syöpä, ja erityisesti paksusuolensyöpä. Kasvispainoisesti täsmäkarppaavan kuolemanriski voi sen sijaan olla alhaisempi kuin keskiveroravintoa nauttivan.

Miinusta: Laihtuessaan ihmisestä häviää veden ja ja rasvan lisäksi aina hieman lihasmassaa. Tosin puhtaalla karppaajalla riski on pienempi, sillä proteiinipitoinen ruokavalion aminohapot ovat hyvää rakennusainetta lihaksille. Kuitenkin näiden tosikarppajien hiilihydraattien saanti on kuitenkin niin niukkaa, että elimistö joutuu pilkkomaan aminohapot käyttöenergiaksi eli glukoosiksi. Tällöin lihaksetkin voivat olla vaarassa.

Miinusta: Karppauksen vaikutukset ovat vielä arvaamattomia ja tuntemattomia. Joillekkin ihmisille vähähiilihydraattinen ruokavalio näyttää sopivan hyvin. Heillä veren triglyseridit laskevat ja hyvä kolesteroli kohoaa hieman, vaikka paino ei laskisikaan. Kuitenkin monilla proteiini- ja rasvatankkaus tehoaa toisin päin. Sekä paha ldl-kolesteroli että triglyseridit nousevat. Näin siis perimä ratkaisee kumpaan suuntaan vaaka yksilön kohdalla kallistuu.

Yhteenvetona voisin todeta, että itselleni karppaus ei sovi, se ei toiminut vaikka sitä yli vuosi sitten yritin. Lääkäri kielsi kyseisen laihduttamisen, sillä proteesin avulla toimiva sydämeni ei pidä lainkaanmuisesta ajatuksesta ja on todella hengenvaarallinen. Eli suosittelen jokaiselle ja kaikille laihduttamista, jos sellaiseen on tarvetta enemmässä tai vähemmässä määrin, omakohtaisesti kokeilemaani ja hyväksi havaitsemaani VLCD- projektia. Varsinkin hyvältä maistuvat Slanka-tuotteet on mainio tapa haihduttaa liikoja kiloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti