torstai 21. helmikuuta 2013

Mistä sadut tulevat?


DIEETTIPÄIVÄ II – 129

Talvi saa ja sähköä kuluu.
Kirjavisa

Tänään se selvisi, eli edellisen kirjavisan ongelma. Olin osunut oikeaa ja kirjotustanikin siteerattiin melkoisesti. Muistaakseni maanantaina kirjoitin tuosta löytämästäni ratkaisusta. Sitaatti oli todellakin Iris Uurron teoksesta Kypsyminen, jonka hän myöhemmin lievästi muutti ja antoi siiten nimeksi Rouva Pallas, kirjan päähenkilön mukaisesti.

Kirjavisassa ei ole varsinaisesti voittajaa, miksi olisi, sillä ratkaisun selvittely on todella haastavaa ja siinä lähes joka kerta kokee itsensä voittajaksi, ainakin oman minänsä voittajaksi. Jollekin vastaajista lähetetään jokin pieni ns. palkinto, mutta perusteista en tiedä ja en oikeastaan edes halua tietää.

Uusi visa

Kun edellinen visa on saatua ratkaisuta ja julki, niin samalla julistetaan uusi visakisa. Minun vahvinta alaa ei ole runous, ei ainakaan 1900-luvun alun jälkeen kirjoitettu. Pieniä ovat tietokalin suurten valassaaliiden rinnalla.

Yleiset vinkit tunnistamiseen ovat hyvin vähäiset. Kirjailijan kaksi lasta ovat myös kirjailijoita eli kirjoittaja on siis naispuolinen. Varsinaisesti sitä ei ilmaista vihjeissä, sillä eihän meidän kielemme tee etoa kolmannessakaan persoonassa puhuttaessa naisten ja miesten välille. Kuten muuten monissa ns. sivistyskielissä tehdään.

Olen muistikuvien varassa. Hitaasti hahmotan, että Susanna Haavisto olisi joskus 80-luvun lopulla laulanut tätä lastenlaulua. Sen toki löysin, ja kyseessä on levy nimeltään Leikkimökin lauluja, johon musiikin on tehnyt Raimo Ahonen. Näin runoilijaksi paljastui Kaija Pakkanen, jonka lapsista Outi ja Jukka ovat kirjailijoita. Mutta mistä kirjasta on kyse, niin siihen en pysty vielä vastaamaan. Näin ollen prosessi on todella kesken. Muuten tässä se runo on ja on vaan niin maan perusteellisen kaunis.

Mistä sadut tulevat

Mistä sadut tulevat?
Mummin tilkkuvakasta,
kesämökin takasta,
sateen kirjokaaresta,
kaukaisesta saaresta,
polun kukasta,
sinisestä sukasta,
maailmasta suuresta.
oman korvan juuresta.
Sieltä sadut tulevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti